24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAudieri pe bandă rulantă în dosarul permiselor obţinute fraudulos

Audieri pe bandă rulantă în dosarul permiselor obţinute fraudulos

Zeci de persoane s-au prezentat ieri la audieri în dosarul permiselor obţinute fraudulos de către reţeaua de agenţi de poliţie, medici şi instructori auto. Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj a citat peste 100 de gorjeni în dosarul respectiv, unii dintre aceştia dând în cursul zilei de ieri explicaţii în faţa anchetatorilor. Potrivit unor surse judiciare, între cei audiaţi se află persoane suspectate că ar fi dat mită pentru a obţine fişe medicale sau pentru a promova examenul auto. DIICOT a lucrat un an la instrumentarea acestui dosar, cu investigatori sub acoperire. Din cercetări a rezultat că medicii gorjeni puneau parafa în alb pe fişele medicale, care erau eliberate ulterior în schimbul sumei de 85 de lei. Câteva mii de astfel de fişe au fost eliberate fără bon fiscal, au constatat anchetatorii. De asemenea, instructorii auto percepeau sume de 200-300 de euro pentru a facilita elevilor obţinerea permisului.

Nemulţumiţi
şi revoltaţi

Unii dintre cei prezenţi ieri la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj au declarat că nu ştiu pentru ce au fost chemaţi la Târgu Jiu. Părintele unuia dintre tinerii care au dat cu subsemnatul în faţa anchetatorilor s-a declarat revoltat că poliţia l-a luat de acasă, din pat, pe fiul său: „Nu trebuia să vină să îmi ia copilul la ora 5.30 de dimineaţă, să îl ducă la audieri. Sunt şmecheri ei, poliţaii. În mod normal, trebuia să îmi vină şi mie o hârtie, să vedem unde se duce şi ce trebuie să facă. Veneam eu şi îl aduceam. Au venit poliţaii cu noaptea în cap, să îl ia să îl ducă la audieri. Noi nu am dat bani pentru vreo fişă, pentru ceva. Fişa a făcut-o fiu-miu. El e şi şomer şi trebuie să meargă cu nişte acte şi pe acolo. Umblă aşa, de colo-colo“, a declarat părintele unuia dintre tinerii chemaţi ieri-dimineaţă la audieri, în dosarul permiselor obţinute fraudulos. „De frumoşi ne-au chemat la audieri. Uite de asta, şi noi am venit. Nu ştiu de ce ne-au chemat, că eu am permis din 1986!“, a spus o altă persoană venită la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, pentru a da lămuriri poliţiştilor.

Zece persoane arestate

În dosarul permiselor obţinute pe şpagă sunt anchetate şi puse sub urmărire penală 16 persoane, între care: medici, asistente medicale, patronii unor şcoli de şoferi, agenţi de poliţie şi instructori auto. Aceştia sunt Gheorghe Frăţilescu, Georgiana şi Bogdan Petre Stroe, Elena Băltăreţu-Dinică, Dana-Maria Vodislav, Rodica Lehner, Elena-Liliana Răcman, Lorenziana-Paula Diaconescu, Eugenia Adam şi Virgil-Vasile Băltăreţu-Dinică. În urma percheziţiilor care au avut loc la începutul acestei luni, poliţiştii au confiscat peste 900.000 de lei şi 23.500 de euro, precum şi bijuterii. Între cei anchetaţi se află trei angajaţi ai Serviciului Permise şi Înmatriculări Gorj. Este vorba de poliţiştii Giura şi Stroe şi de informaticianul instituţiei. Cei trei nu mai au voie să se implice în nici un fel în examenele auto organizate de către Serviciul Permise şi Înmatriculări. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a expus, într-un comunicat, modul de operare al reţelei: „Înainte de momentul examenului, instructorul auto afla fie de la candidat, fie de la instructorul care îl însoțea pe acesta numele examinatorului, prin SMS sau telefonic, după care îl contacta telefonic pe examinator și îi cerea să se întâlnescă, or în situația în care examinatorul nu era un cunoscut, apela la șeful acestuia sau la un alt examinator care, la rândul lui, urma să intervină pe lângă examinatorul în cauză pentru promovarea cursantului favorizat pe bază de reciprocitate“, se menţionează în comunicatul Parchetului General.
Potrivit unor surse judiciare, între cei audiaţi ieri s-au aflat atât persoane ce au calitatea de martor, cât şi persoane care sunt învinuite în dosar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS