9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVid de conducere la Spitalul Judeţean Craiova?

Vid de conducere la Spitalul Judeţean Craiova?

Ministerul Sănătăţii a respins ieri propunerea Consiliului de Administraţie al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova de a-l păstra în funcţia de manager al unităţii medicale pe conf. univ. dr. Florin Petrescu, al cărui mandat a expirat marţi, dar, până la închiderea ediţiei nu a transmis şi cine va ocupa acest post, cu delegaţie. Până ce ministerul va lua o decizie, la SJU Craiova este un vid de conducere, pentru că managerul şi echipa sa nu mai au dreptul să semneze acte oficiale. Cel despre care se vorbeşte că va ocupa fotoliul de manager cu delegaţie, Bogdan Fănuţă, nu primise până aseară nici o veste despre numire.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova nimeni nu a luat nici o decizie ieri. Ministerul Sănătăţii (MS) nu a comunicat numele noului manager după ce nu a fost de acord cu menţinerea în funcţie a lui Florin Petrescu. Mandatul acestuia a expirat marţi, iar ministerul trebuia să numească un manager, care să conducă instituţia, cu delegaţie, până la scoaterea la concurs a postului. Consiliul de Administraţie (CA) al spitalului a solicitat ca pe postul de manager să fie delegat tot conf. univ. dr. Florin Petrescu, însă răspunsul MS, transmis ieri, a fost negativ. Asta înseamnă că la conducerea SJU va fi numită o altă persoană, însă numele acesteia nu a fost făcut public ieri de minister.
„Nu vă putem oferi date privind numele managerului Spitalului Judeţean din Craiova. Când se va numi, vă vom anunţa“, a fost răspunsul primit de GdS de la biroul de presă la Ministerului Sănătăţii.
Nici spitalul nu primise până ieri după-amiază un răspuns de la minister, în afară de negaţia privind menţinerea în funcţie a lui Florin Petrescu. „Nici noi nu ştim nimic, doar faptul că ministerul a respins propunerea Consiliului de Administraţie, dar nu ne-a transmis şi cine va fi manager. Consiliul s-a întrunit ieri (miercuri – n.r.) şi a făcut o nouă solicitare la minister, pentru a ni se spune cine va ocupa această funcţie“, a precizat un membru în CA.
Indecizia Ministerului Sănătăţii lasă practic fără conducere Spitalul Judeţean din Craiova. Odată cu încetarea mandatului lui Florin Petrescu, şi-au ieşit din drepturi şi ceilalţi membri din conducerea spitalului (director medical, director economic etc.), aşa că unitatea a rămas cu un vid de conducere.

Ce vor pacienţii şi medicii de la noul manager

Singura certitudine de ieri era că Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova va avea un alt manager, iar numele lui va fi stabilit în urma negocierilor politice de la minister (până miercuri seară nu se anunţase nimic oficial).
Dacă MS nu ştia ieri pe cine să numească la conducerea SJU, pacienţii şi medicii ştiau ce vor de la noul manager. Pentru cei internaţi, cea mai mare dorinţă era aceea de a scăpa de povara cumpărării medicamentelor şi materialelor sanitare necesare tratării lor în spital, unitatea craioveană fiind recunoscută pentru bileţelele emise pe post de reţetă, „valabile“ doar în farmaciile externe. Poate că pacienţii speră la astfel de minuni şi datorită declaraţiei recente a președintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Bușoi, cum că, din 2014, „spitalele care vor mai trimite pacienții să își cumpere medicamente și materiale sanitare vor fi sancționate prin reținerea unor sume de bani prevăzute în contractul-cadru încheiat cu Casa“.
În ceea ce-i priveşte pe medicii de la SJU, aceştia sperau ca noul manager să creeze locuri de parcare pentru salariaţi, să mai umble la aspectul intern şi extern al spitalului (curăţenia din clădire şi din curtea interioară) şi să aibă permanent la dispoziţie aparatura de investigare a pacientului, mai ales în gardă. „Nu prea este normal să se termine plafonul pentru Imagistică şi Radiologie după două-trei zile, iar noi să trimitem oamenii să facă investigaţiile în altă parte. Ziua, să zicem că ne mai descurcăm, dar noaptea ce facem când suntem de gardă, pentru că şi aparatura de la Urgenţă se strică des sau este prea veche pentru un diagnostic precis?!“, au spus unii medici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS