21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAeroportul Craiova, bază operaţională Wizz Air

Aeroportul Craiova, bază operaţională Wizz Air

http://www.youtube.com/watch?v=tgSP24cnDQU

\n

Craiova îşi întinde larg aripile deasupra Europei. Aeroportul din Bănie va deveni bază operaţională a companiei aeriene Wizz Air, cea mai mare companie de profil  low-cost din Europa Centrală şi de Sud-Est. Stabilirea Wizz Air în Bănie va crea circa o sută de noi locuri de muncă. Acest lucru va duce atât la creşterea numărului de zboruri, cât şi a destinaţiilor. Roma este cea mai nouă rută adusă de companie în portofoliul oraşelor europene către care pot zbura oltenii de pe Aeroportul din Craiova.

Oficialii Consiliului Judeţean Dolj, ai Aeroportului Craiova şi ai companiei aeriene low-cost Wizz Air au anunţat ieri că, din iulie 2014, operatorul aerian îşi va deschide o bază operaţională la Craiova, a 19-a din Europa Centrală şi de Sud-Est şi a cincea din România. Tot din aceeaşi lună vor demara şi zborurile către patru noi rute. Trei dintre ele au fost deja anunţate acum câteva luni: Bologna (Italia), Dortmund (Germania) şi Barcelona (Spania). Noutatea este Roma, care a fost inclusă de Wizz Air în portofoliul destinaţiilor europene către care se poate zbura de pe aeroportul din Craiova.
Ce înseamnă concret că Wizz Air îşi deschide bază operaţională la Craiova? În primul rând, spun oficialii companiei şi ai CJ Dolj, se vor crea circa o sută de noi locuri de muncă. Aproximativ 45 de persoane vor fi angajate direct de Wizz Air, care va avea nevoie de personal, cum ar fi piloţi sau stewardese. În al doilea rând, acest lucru ar putea aduce investitori în oraş şi ar putea duce la creşterea turismului. Compania aeriană va aloca special pentru Craiova o aeronavă Airbus A320 cu 180 de locuri, care va veni pe aeroportul din Bănie pe 23 iulie. Investiţia se ridică la circa 40 de milioane de euro.  „Vreau să subliniez buna cooperare a autorităţilor şi importanţa acestei zile. Deschiderea unei baze operaţionale este o mare realizare şi un angajament important. Va aduce mari beneficii zonei în ceea ce priveşte locurile de muncă. Suntem mult mai ataşaţi având angajaţi aici. La nivel de companie, Wizz Air a avut 12,3 milioane de pasageri şi 45 de aeronave A320. Este un lucru foarte bun că avem Craiova pe lista bazelor Wizz Air. Pentru noi, România este o piaţă pe care o considerăm acasă. Dezvoltăm oferte legate de bilete, avem şi pachete de vacanţă, avem o platformă mobilă pentru android şi Iphone, de pe care se pot face rezervări. Avem un nou simulator lângă Budapesta, unde piloţii se pot antrena. Avem o relaţie continuă cu cele mai bune companii de mentenanţă“, a declarat directorul comercial al Wizz Air, György Abrán.  

99 de lei zborul către Roma, 129 de lei cel către Barcelona

Pe lângă deschiderea bazei operaţionale, Wizz Air a decis să mărească atât numărul destinaţiilor, cât şi frecvenţa zborurilor existente. Începând cu 23 iulie 2014, oltenii vor putea zbura către Bologna şi Roma (Ciampino) de două ori pe săptămână (miercurea şi duminica), la preţuri începând de la 99 de lei de persoană cu toate taxele incluse, după cum a declarat Abrán. Zborurile către Dortmund vor începe pe 24 iulie şi vor fi trei la număr: marţea, joia şi sâmbăta, la preţuri începând de la 129 de lei de persoană. Cu aceiaşi bani, oltenii pot zbura către Barcelona din 25 iulie, lunea şi vinerea. Semn că zborurile existente către Londra şi Milano merg foarte bine este decizia Wizz Air de a mări frecvenţa curselor aeriene.
Spre Londra (Lutton), numărul zborurilor va creşte de la două la trei pe săptămână, iar către Milano (Bergamo) frecvenţa se va dubla, de la două la patru zboruri săptămânal. „Suntem foarte mândri că, după cinci ani în care am crezut cu ardoare şi am dezvoltat acest proiect, astăzi dăm startul pentru noile rute, iar biletele au fost puse în vânzare. Sunt rute către ţările în care se află români sau către care se îndreaptă români sau destinaţii de unde pot veni investitori străini la Craiova. Vestea cea mai mare este că stabilizăm această relaţie cu Wizz Air care va crea o bază operaţională pe aeroport, adică fac o investiţie de circa 40 de milioane de euro într-o aeronavă care va rămâne cantonată la Craiova. Va avea echipaje care trebuie să se schimbe la opt ore, deci echipajul va avea 36-40 de persoane. Asta angrenează alte companii, vorbim despre locuri de muncă, servicii pe care să le acorde taximetriştii, hotelurile, restaurantele“, a declarat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.
„Efectele indirecte vor duce şi la o dezvoltare a regiunii. Accesul oamenilor la zboruri cât mai ieftine nu poate decât să ne facă să ne legăm de cât mai multe destinaţii UE. Craiova şi Oltenia sunt cunoscute prin intermediul acestui aeroport. Destinaţiile prezentate sunt multe dintre cele unde ajung mulţi români, dar sunt şi legături care sperăm să se transforme în unele economice. Cei care doresc pot zbura ieftin dacă rezervă biletele din timp. Preţurile spun foarte multe şi sunt convins că traficul va ajunge la peste 100.000 de pasageri anual. Din acest moment, Wizz Air devine o parte a comunităţii doljene. Sunt convins că această bază aeriană va trebui folosită la maximum, ceea ce înseamnă că vor fi şi alte destinaţii în viitor“, a declarat vicepreşedintele CJ Dolj, Cristinel Iovan.

Concurenţa a redus preţurile la bilete

Foarte încrezător s-a declarat şi directorul Aeroportului Craiova, Mircea Dumitru. „Gândiţi-vă că pentru fiecare aeronavă este nevoie de 36 de persoane, care reprezintă numai echipajul, dar mai sunt personal de sol, de check-in, etc. Baza Wizz trebuie privită prin tot ce înseamnă, ca locuri de muncă, ca trafic şi, desigur, ca venituri. Sunt fericit că s-a ajuns aici şi sper că numărul de şase rute şi 16 zboruri nu se va opri aici. Cu cât va sta mai mult în aer, cu atât avionul va aduce mai multe venituri“, a spus el. Dumitru a precizat că venirea Wizz Air a determinat celălalt operator de pe Aeroportul Craiova, Carpat Air, să reducă drastic preţurile la bilete. „Vă amintiţi că acum doi ani, preţurile pentru Roma se duceau la peste 300 de euro. Acum sunt undeva la 110 euro. Licitaţia pentru aceste rute a fost deschisă. Toate documentele au ajuns inclusiv la Carpat Air. Oferta a fost făcută tuturor. Faptul că cei de la Wizz Air s-au mişcat mai repede, aceasta este economia de piaţă. Şi Carpat Air a spus că vrea să-şi dezvolte reţeaua. Îi aşteptăm“, a mai spus Dumitru.
Directorul a declarat că până la sfârşitul anului, Aeroportul din Craiova va avea 40.000 de pasageri. „Acum sunt între 4.000 şi 4.500 de pasageri pe lună din numai trei zboruri pe săptămână“, a spus el.

Aeroportul Craiova, noi investiţii de 24.000.000 de euro

Consiliul Judeţean  a aprobat ieri, în cadrul unei şedinţe extraordinare, proiectul privind „Reabilitarea infrastructurii de mişcare a Aeroportului Craiova“, în valoare totală de 108,2 milioane de lei (24,3 milioane de euro), care va fi realizat prin accesarea de fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Transport, Axa prioritară 2 – Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii naţionale de transport în afara axelor prioritare TEN-T, în scopul dezvoltării unui sistem naţional durabil de transport, Domeniul major de intervenţie (DMI) 2.4 – Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii de transport aerian.
Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 87,5 milioane de lei (19,6 milioane de euro), contribuţia CJ Dolj fiind de 1,4 milioane de lei (317.000 de euro), adică 2% din valoare. Regia Autonomă (RA) Aeroportul Craiova va suporta costurile neeligibile, în valoare de 37,5 milioane de lei (8,4 milioane de euro). Potrivit studiului de fezabilitate, suprafaţa totală reabilitată va fi de peste 17 hectare, din care 1,9 hectare suprafaţă nou-construită şi 15 hectare suprafaţă asfaltată. După ce documentele aprobate de CJ Dolj vor primi votul RA Aeroportul Craiova, cererea de finanţare va fi depusă la ministerul de resort.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS