14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMedici, asistente şi instructori auto - reţinuţi

Medici, asistente şi instructori auto – reţinuţi

\n

Procurorii au reţinut, în total, zece persoane în dosarul permiselor auto obţinute ilegal în Gorj. Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus începerea urmăririi penale faţă de 16 persoane, în două cauze penale complexe. Acestea vizează o reţea alcătuită din medici, asistente medicale, instructori auto, agenţi de poliţie şi alte persoane care constituiseră o adevărată filieră pentru obţinerea frauduloasă de permise auto. Din reţea fac parte următorii: Cristian Nicu Stroe (agent de poliţie), Vasile David, Petre Bogdan, Georgiana Stroe, Gheorghe Frăţilescu (instructori auto, iar ultimii doi şi administratori ai unor şcoli de şoferi), toţi fiind acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Ionuţ George Stroe este anchetat pentru complicitate la trafic de influenţă, iar Daniel Ciurea (agent de poliţie) este urmărit penal pentru abuz în serviciu. În vizorul anchetatorilor a mai intrat Florin Ciora, informatician la Serviciul Permise Auto, urmărit penal pentru luare de mită.

Grupul medicilor
    
Din reţeaua care se ocupa de obţinerea frauduloasă a permiselor făceau parte şi următorii medici: Elena Dinică Băltăreţu, Dana Maria Vodislav, Rodica Lehner, acuzate de săvârșirea infracțiunilor de trafic de influenţă, luare de mită, fals intelectual, complicitate la uz de fals şi abuz în serviciu. Un alt medic, Vasile Silian, este, de asemenea, urmărit penal pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, fals intelectual, complicitate la uz de fals şi abuz în serviciu. Ancheta le mai vizează pe asistentele medicale Elena Liliana Răcman, Paula Diaconescu şi Eugenia Adam, urmărite penal pentru trafic de influenţă, dare de mită, fals intelectual, complicitate la uz de fals şi abuz în serviciu. Din reţea mai făcea parte şi Vasile Băltăreţu Dinică, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influenţă, dare de mită, instigare la fals intelectual, complicitate la uz de fals şi complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu.

Zece au ajuns după gratii

Totodată, s-a dispus reţinerea pentru 24 de ore a învinuiţilor: Gheorghe Frăţilescu, Georgiana şi Bogdan Petre Stroe, Elena Băltăreţu-Dinică, Dana-Maria Vodislav, Rodica Lehner, Elena-Liliana Răcman, Lorenziana-Paula Diaconescu, Eugenia Adam, Virgil-Vasile Băltăreţu-Dinică. Cei zece au fost prezentaţi ieri Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă. Faţă de ceilalţi învinuiţi în cauză, procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi localitatea sau ţara. Procurorii au reuşit să stabilească modul de operare al membrilor reţelei. Astfel, instructorul auto făcea elevului/candidatului oferta de a-i înlesni promovarea examenului de conducător auto (proba practică) în schimbul unei sume de bani. Oferta era făcută fie unui elev/candidat care deja picase o dată examenul, fie unui elev/candidat care urma să dea examenul. Ulterior, instructorul auto primea suma de bani (în general, între 200 şi 300 de euro) de la elev/candidat, imediat după momentul examenului. Înainte de examen, instructorul auto afla, prin SMS sau telefonic, fie de la candidat, fie de la instructorul care îl însoțea pe acesta, numele examinatorului, după care îl contacta telefonic pe examinator și îi cerea să se întâlnească. În situația în care examinatorul nu era un cunoscut, apela la șeful acestuia sau la un alt examinator care, la rândul lui, urma să intervină pe lângă examinatorul în cauză pentru promovarea cursantului favorizat pe bază de reciprocitate.

Numele examinatului, pe bileţel

După susţinerea şi promovarea examenului de către candidaţii pentru care s-a traficat influenţa (care, de regulă, erau lăsați la sfârșitul examinării), instructorul auto se întâlnea cu poliţiştii examinatori. În cazul Georgianei Stroe, aceasta îl trimitea pe fiul său, George Ionuț Stroe, la întâlniri cu agentul de poliție Nicu Cristian Stroe, acestuia fiindu-i remis un bilețel cu numele cursantului care trebuia favorizat și data susținerii examenului. Potrivit procurorilor, acuzaţii au promis investigatorilor sub acoperire că le vor obţine fişe medicale contra cost fără să fie examinaţi din punct de vedere medical, precum şi, lucru mult mai grav, avize psihologice. „Acordarea unor astfel de fișe medicale, fără consultarea cursantului, poate avea și consecințe negative, de punere în pericol a circulației pe drumurile publice în condițiile în care unii solicitanți pot suferi de unele afecțiuni, în special cele oftalmologice, dar și neurologice, care sunt incompatibile cu statutul de conducător auto, afecțiuni care nu sunt constatate de către medic, în lipsa unor controale corecte“, se menţionează într-un comunicat al Parchetului General.

Candidaţii, convinşi
să dea şpagă
 
Totodată, Georgiana Stroe, Gheorghe Frăţilescu şi Petre Bogdan induceau candidaţilor care susţineau proba practică a examenului auto convingerea că singura modalitate de promovare a acestei probe era doar prin cumpărarea influenţei instructorilor auto. La rândul lor, aceştia îşi foloseau influenţa asupra poliţiştilor examinatori, fapt de natură să creeze în rândul opiniei publice convingerea că funcţionarii îndrituiţi să aplice legea sunt coruptibili. „Demn de remarcat este şi faptul că, în ultima perioadă de timp, din culpa conducătorilor auto a crescut îngrijorător numărul de accidente rutiere, inclusiv cele cu victime, iar una dintre cauzele acestor accidente este insuficienta pregătire practică a conducătorilor auto, unii dintre aceştia obţinând prin modalităţi ilicite permisele de conducere auto. Pe parcursul probatoriului administrat în cauză a reieşit şi faptul că învinuita Băltăreţu Dinică Elena, medic, asociat și administrator al unei societăţi comerciale cu sediul în Târgu Jiu, elibera în fals, prin intermediul acestei societăţi, „certificate medicale tip A (B) pentru atestarea stării de sănătate la conducătorii de autovehicule“ în schimbul sumei de 85 de lei. Pentru materializarea unor astfel de demersuri, învinuita Băltăreţu Dinică Elena a stabilit relaţii cu mai mulţi medici, care acceptau să consemneze în fals realizarea unor investigaţii medicale pentru cele şapte specialităţi clinice necesare eliberării avizului medical“, se mai menţionează în comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Controale medicale superficiale

Anchetatorii au mai stabilit că persoanele solicitante care aveau consemnate datele personale de identificare şi aveau completată rubrica „antecedentele personale“ de către medicul de familie la care erau înscrise pe listă se prezentau cu acestea la cabinetul medical, unde le era efectuat în mod superficial controlul medical oftalmologic de către asistenta medicală Lorenziana Paula Diaconescu. Aceasta, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, nu proceda la programarea solicitantului în vederea consultării lui, fiindu-le ulterior reţinut formularul medical tip, pentru consemnarea investigaţiilor medicale şi la celelalte şapte specialităţi clinice (boli interne, chirurgie-ortopedie, neurologie, psihiatrie, oftalmologie, ORL şi serologia sângelui). A doua zi, solicitanţii se prezentau la sediul cabinetului medical la care era asociat şi administratorul Elena Băltăreţu Dinică, unde le era înmânat un alt formular medical completat cu toate semnăturile şi parafele pentru celelalte şapte specialităţi clinice prevăzute. Aceasta fără ca investigaţiile/analizele în cauză să fie realizate, fiind însă trecuți, în fals, în registrul de consultații ca fiind prezenți în vederea examinării medicale. Reprezentanţii cabinetului medical aveau formulare medicale completate „în alb“ de către medicii specialişti, şi le înmânau solicitanţilor după achitarea unei taxe de 85 de lei, pentru care nu erau emise documente fiscale.

Mii de certificate fără documente fiscale

Certificatul medical era închis prin declararea ca apt a solicitantului, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, de către medicul Băltăreţu, cu o altă dată decât cea în care solicitantul s-a prezentat la sediul cabinetului, deși știa că solicitantul nu s-a prezentat la nici o consultație de specialitate. Prin astfel de metode, la nivelul societăţii (cabinet medical) la care funcţiona Băltăreţu, au fost eliberate în cursul anului 2013 aproximativ 2.600 de certificate/fişe medicale, pentru care a fost încasată suma de aproximativ 234.000 de lei, în majoritatea situaţiilor nefiind eliberate documente fiscale.
Prin acelaşi mecanism, la nivelul cabinetului medical la care funcţiona ca asociat şi administrator Dana Maria Vodislav au fost eliberate, de la începutul anului şi până în prezent, 2.500 de certificate pentru care au fost încasaţi circa 225.000 de lei, majoritatea fără emiterea unor documente fiscale. O situaţie similară s-a constatat şi la cabinetul medical la care funcţiona Rodica Lehner, unde, în cursul acestui an, au fost eliberate circa 1.500 de certificate/fişe medicale, pentru care a fost încasată suma de 127.500 de lei.

Au descoperit 900.000 de lei şi 23.500 de euro

De amintit că în cursul zilei de luni au fost derulate 17 percheziţii domiciliare, la sediile cabinetelor medicale, la sediile şcolilor de şoferi, precum şi la biroul informaticianului (personal civil) din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor Gorj, toate situate pe raza judeţului Gorj. Descinderile  au fost efectuate de lucrători de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, cu participarea şi sub coordonarea unui procuror al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi cu sprijinul unor lucrători ai Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Române şi ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. În urma percheziţiilor efectuate au fost identificate şi indisponibilizate importante sume de bani (circa 900.000 de lei şi 23.500 de euro) distribuite în 16 plicuri, fiecare dintre acestea având consemnat monetarul, precum şi numeroase bijuterii.

Medicii, interceptaţi telefonic

Dana Vodislav, Elena Băltărețu și Rodica Lehner, doctoriţele reţinute în dosarul şpăgilor cu permise auto, au fost descoperite de anchetatori prin intermediul interceptărilor telefonice. Doctoriţele au purtat  în permanenţă discuţii telefonice despre fişele medicale falsificate şi despre mita care era oferită în schimbul documentelor. Interceptările depuse la dosar au fost realizate în perioada septembrie-octombrie 2013. Anchetatorii au beneficiat în acest sens de sprijinul de specialitate tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii (SRI) şi al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI).

Vodislav, condamnată deja
pentru luare de mită

Doctoriţa Dana Vodislav, angajată a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, are la activ o condamnare pentru fapte de corupţie. Medicul oftalmolog a fost condamnat definitiv, în mai 2012, de Instanţa Supremă, la doi ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Dana Vodislav a cerut unui pacient suma de 1.000 de lei pentru eliberarea unei scrisori medicale. Bolnavul a denunţat-o însă pe doctoriţă. De precizat că Instanţa Supremă i-a acordat medicului un termen de încercare de patru ani, ceea ce înseamnă că magistraţilor bucureşteni le va fi destul de greu să o mai lase în libertate pe doctoriţa penală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS