10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalIdentitate pierdută, se declară nulă

Identitate pierdută, se declară nulă

Sistemul îl vrea fără identitate, aşa s-ar putea explica păţania unui craiovean care încearcă de peste trei luni să-şi facă un act de identitate. În ciuda faptului că a insistat, că a stat la cozi interminabile ore în şir, fapt care se întâmplă permanent la Direcţia Evidenţa Populaţiei din Craiova, angajaţii respectivului serviciu l-au trimis la plimbare. Adică să se treacă în „cartea de imobil“ dacă vrea să aibă o carte de identitate. Uşor de zis, destul de greu de făcut într-o atare situaţie.
Iată care este păţania craioveanului Daniel Bălăceanu, a cărui carte de identitate a expirat în vara acestui an. Bărbatul a mers să-şi facă o nouă carte de identitate. Numai că situaţia lui este puţin atipică. Nu mai poate figura la vechea adresă din buletinul expirat pentru că el locuieşte la o adresă nouă, cu prietena lui, într-un bloc ANL din cartierul craiovean Craioviţa Nouă. În apartamentul respectiv, prietena lui este chiriaş al administraţiei locale şi, ca urmare, nu-l poate lua în spaţiu. „Mi-a expirat buletinul în august, de atunci tot încerc să-mi fac unul nou. Fără carte de identitate nu poţi face nimic, nu este legal să nu ai act de identitate. Am mers la Evidenţa Populaţiei, am stat de la ora 8.00 la ora 15.00 la coadă. Când am ajuns în faţa ghişeului, angajata de acolo mi-a spus că nu-mi poate elibera buletin că trebuie să fiu trecut în cartea de imobil, acolo unde locuiesc, eu locuind, la acest moment, cu prietena mea într-un apartament ANL. Dar acest lucru nu se poate căci ea nu este încă proprietar. Am încercat la părinţi, dar ei stau la ţară, nu au actele de proprietate în ordine şi nu pot să-mi fac buletinul acolo, pentru că, de fapt, nici nu locuiesc acolo. L-am rugat pe fratele meu să mă ia în spaţiu, ca să am totuşi un act de identitate şi nu a fost de acord soţia acestuia. Am mers şi a doua oară la Evidenţa populaţiei, am pierdut iarăşi o zi la rând, ca să-mi spună până la urmă să mă căsătoresc pentru ca să fiu trecut în contractul de închiriere. Păi nici acest lucru nu pot să-l fac pentru că nu am buletin. Este ilogic“, spune Daniel Bălăceanu.
 
Chiriaş în cartea
de imobil
 
Trecerea în cartea de imobil nu este totuşi atât de simplă pentru craioveaul  Daniel Bălăceanu, fiindcă şi aici îi este necesar actul de proprietate. „Cred că persoana respectivă trebuie să meargă la şeful de scară, care ţine cartea de imobil, şi să fie trecută acolo, deşi la asociaţie nu figurează ca locatar. Dar mai înainte trebuie să meargă la primărie, la Fondul Locativ, să-l treacă şi în anexa la contractul de închiriere. Altfel nu se poate să-l ia cea care deţine locuinţa ANL în spaţiu. Să întrebe la Fondul Locativ, la primărie“, este de părere Ion Barbu, administratorul Asociaţiei de locatari B1-ANL Craioviţa.
Numai că cei de la Fondul Locativ tranşează clar problema. „Nu se poate. Cea care deţine locuinţa este chiriaşa noastră. Nu poate să ia în spaţiu, să treacă în contractul de închiriere altă persoană, pentru că nu are voie să subînchirieze. Persoana în cauză să-şi facă buletin la altă adresă“, spune o angajată a Serviciului administrare locuinţe din cadrul Primăriei Craiova. În concluzie, în cartea de imobil nu se poate, în contractul de închiriere nu se poate, deci nu poate obţine act de identitate.

Declaraţie la ghişeu
 
Cum fiecare cetăţean are obligaţia să se pună în legalitate, şi Daniel Bălăceanu trebuie să facă acelaşi lucru. „Acest cetăţean poate să meargă la Direcţia primăriei şi să ceară eliberarea unei cărţii provizorii de identitate. El se află în imposibilitatea de a prezenta toate actele solicitate într-o astfel de situaţie, înţeleg că aici lipseşte un act de proprietate. Face o declaraţie pe proprie răspundere, în faţa angajatului de la ghişeu, în care arată unde este domiciliul actual. Reprezentanţii serviciului vor înainta către poliţie, care are obligaţia ca, într-un anumit termen, să verifice dacă cele susţinute de persoana în cauză sunt reale şi întocmeşte un raport. Pe baza acestuia, dacă se confirmă, Direcţia Evidenţa Populaţiei Craiova eliberează cartea de identitate“, explică Marin Stănică, reprezentantul Direcţiei Publice Comunitare de Evidenţă a Persoanelor Dolj.

TOATE DATELE ÎN CARTEA DE IMOBIL

Cartea de imobil reprezintă documentul de evidenţă în care se înscriu, în condiţiile legii, datele persoanelor care stau în imobilele cu destinaţie de locuinţă. Aceasta se întocmeşte pentru fiecare apartament, cuprinzând informaţii despre numele locatarului, actul de identitate, data mutării în imobil, domiciliul înscris în actul de identitate şi data plecării din imobil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS