10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUnde au dispărut chinezii Olguţei?

Unde au dispărut chinezii Olguţei?

Primăria a restras fără explicaţii de pe ordinea de zi a şedinţei CL Craiova un proiect privind oportunitatea construirii a 1.000 de locuinţe pentru tineri. O companie chineză din Jining, cu relaţii în rândul parlamentarilor PSD de Dolj, ar fi trebuit să ridice un cartier pe strada Caracal. ANL nu mai construieşte locuinţe cu chirie pentru tineri. Din peste 2.000 de dosare depuse, aproape 1.000 nu se mai încadrează din cauza depăşirii vârstei de 36 de ani. Pentru aceştia, nu mai există decât varianta locuinţelor cumpărate.

Consiliul Local (CL) Craiova avea pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de pe 31 octombrie un proiect de hotărâre privind aprobarea Studiului de oportunitate privind obiectivul de investiţii „Construire de locuinţe destinate cumpărării“. Fără să anunţe motivul, executivul primăriei a retras acest punct de pe ordinea de zi. Documentele ataşate proiectului de hotărâre vorbesc despre situaţia dramatică a tinerilor din municipiul Craiova. În evidenţele primăriei există 2.140 de dosare depuse pentru repartizarea, în regim de închiriere, a unei locuinţe construite prin Agenţia Naţională de Locuinţe (ANL). 950 de solicitanţi au împlinit deja vârsta de 36 de ani şi nu mai pot beneficia de locuinţe prin ANL. În consecinţă, primăria consideră că pentru aceştia „se impune implementarea unui program de construcţii de locuinţe cu acces la proprietate“. Obiectivul propus de municipalitate consta în realizarea de minimum 1.000 de locuinţe în 24 de luni. Terenurile pe care primăria le-ar avea la dispoziţie sunt situate pe strada Dimitrie Gerota (fostul Târg de săptămână 1 Mai) – 4,2 hectare, aleea 1 Şimnic (fosta Valea Şarpelui) – 8,1 hectare şi strada Caracal nr. 132 (6,7 hectare) – dar pentru preluarea terenului de la MApN este nevoie de o hotărâre de guvern. Printre documentele ataşate proiectului de hotărâre se numără şi o scrisoare de intenţie din partea companiei chineze Shandong Ningjian Construction Group Co Ltd, care îşi manifestă interesul pentru construirea a cel puţin 1.000 de apartamente, la preţul de maximum 400 euro/mp, în termen de doi ani de la semnarea contractului. Chinezii au cerut identificarea unei locaţii aflate în proprietatea municipiului pentru derularea investiţiei, dar şi găsirea unei forme legale de colaborare între cele două părţi.

Chinezii, soluţia miraculoasă

În ianuarie 2013, CL Craiova a aprobat studiul de fezabilitate (SF) pentru proiectul „Locuinţe colective cu regim de înălţime maxim P+10, în strada Dimitrie Gerota, nr. 2“, investiţiile pentru cele 720 de locuinţe fiind estimate la 33,25 milioane de euro. Pentru realizarea primei etape a investiţiilor, primăria a scos la licitaţie contractarea unui credit în sumă de 32,2 milioane de lei (7,3 milioane de euro). Singurul ofertant a fost CEC Bank, dar primăria a anulat licitaţia din cauza dobânzii „nepermis de mare“, potrivit primarului Olguţa Vasilescu. A doua licitaţie se află încă în derulare, participanţi fiind însă BCR SA, Unicredit Ţiriac SA şi CEK Bank – Sucursala Craiova. Soarta locuinţelor pentru tineri este un subiect pe care Olguţa Vasilescu pare să-l discute doar la partid, iar constructorii chinezi au intrat pe nesimţite în ecuaţie. Luna trecută, primarul a anunţat la o conferinţă TSD că „pe 9 martie 2014 va începe construcţia cartierului de locuinţe pentru tineri“. „Nu am vrut să facem publică această nouă acţiune până când nu am avut siguranţa că totul este pus la punct. Cartierul va fi construit de către chinezi. Asta înseamnă că se va întâmpla foarte repede şi va fi finanţat tot de ei, preţul apartamentelor urmând să ajungă între 22.000 de euro şi 30.000 de euro“, a afirmat Olguţa Vasilescu. Aşadar, chinezii scoşi din mânecă par să fie soluţia miraculoasă pentru construirea de locuinţe. În condiţiile în care proiectul de locuinţe prin credit bancar construit în strada Dimitrie Gerota pare abandonat, ne întrebăm, desigur, de ce a fost mutat Târgul 1 Mai pe strada Caracal 172 B, acolo unde SC Pieţe şi Târguri SRL trebuie să plătească o chirie de 15.000 euro/lună către Texind SA, societatea controlată de fostul lider PSD Andi Gaiu. Pe de altă parte, trebuie spus că Shandong Ningjian Construction Group Co Ltd. este o companie care are sediul în Jining – China, oraşul vizitat în această vară de Olguţa Vasilescu. Compania chineză este însă prezentă în România din anul 2008, când şi-a deschis o filială în Bucureşti. Pe lângă compania din China, filiala din România este controlată de doi cetăţeni chinezi rezidenţi în România – Zhu Rong Fu (maestru wu-shu) şi Jin Hongbin. Zhu Rong Fu este şi membru al Casei Româno-Chineze (CRC), al cărei preşedinte este Nicu Vasilescu – deputat PSD de Dolj. Printre membrii CRC se regăseşte şi Florea Voinea, senator PSD de Dolj. În aceste condiţii, nu este de mirare că Olguţa Vasilescu discută subiectul cartierului pentru tineri mai mult pe la partid.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS