20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCufărul cu nestemate

Cufărul cu nestemate

Biblioteca „Academician Dan Berindei“, născută din donaţia pe care ilustrul istoric a făcut-o Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman“ din Craiova, începe să adune pe rafturi cărţi de o mare valoare.

Colecţia de volume a Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman“ se îmbogăţeşte cu titlurile care încep să se aşeze încet pe rafturi, într-o ordine bine stabilită, în cadrul Bibliotecii „Academician Dan Berindei“. Fiecare carte care ia drumul Craiovei trece prin mâna academicianului, care cu generozitate a gândit să ofere cititorilor comoara sa de volume. Peste 40.000 de cărţi se vor aduna sub cupola instituţiei de cultură.

Volume cu ex-libris

Nu puţine au fost vizitele academicianului Dan Berindei în clădirea care va găzdui biblioteca ce îi poartă numele. A dorit de fiecare dată să fie ţinut la curent cu mersul lucrurilor, ceea ce s-a şi întâmplat. Cunoaşte fiecare volum pe care l-a donat Craiovei, căci toată viaţa şi-a petrecut-o înconjurat de cărţi. Astăzi, când ele se aşază pe rafturile bibliotecii, locul trebuie ales cu grijă. În cele două camere amenajate special, una pentru cărţi şi cealaltă pentru periodice, simţi că respiri un aer aparte, care vine să inunde spaţiul cu fiecare răsfoire de volum. Copertele se deschid pentru a primii ex-librisul cu blazonul familiei Berindei, apoi îşi ocupă locul pe raft. Pătrundem prin culoarul cărţilor şi descoperim volume ce spun Istoria Transilvaniei, de la 1541 până la 1918, apărute la Institutul Cultural Român. Istoria Franţei vine şi ea să fie cunoscută cititorului. Cel mai vechi volum, „Vie Du Dauphin, Pere de Louis XV“, poartă ca dată de apariţie anul 1825. Ne atrag atenţia şi lucrările cu titlul „Corespondenţa lui Napoleon“, în volume complete, de la numărul 1 la 32. Continuăm incursiunea în lumea volumelor din Biblioteca „Academician Dan Berindei“ şi prin faţa ochilor ne trec titluri dintre cele mai interesante, născând dorinţa de a răsfoi paginile şi a descoperi lumi noi: Documente diplomatice franceze; Istoria României- Documente, monografii, studii pe localităţi; Documente din istoria mişcării muncitoreşti din România (1893-1924); Documente privind istoria României, începând cu veacul al XI-lea şi până în veacul al XVII-lea; Documente turceşti privind istoria României, apărute sub egida Academiei Române (1455-1812), dar şi biografii, cum ar fi cea a lui Vladimir Ilici Lenin, Nicolae Titulescu, Mareşalul Ion Antonescu, Eugeniu Carada, Principele Nicolae al României, Carol I şi alţii.
Nu ai cum să treci nepăsător printre rafturile ce adăpostesc volume de reală valoare documentară. „Tezaurul Academiei Române, volumul I – Donatori şi donaţii (1860-1948)“, precum şi studii ştiinţifice extrase din periodice completează imaginea unei biblioteci complexe, care începe să prindă viaţă sub braţele protectoare ale Bibliotecii Judeţene.

Periodice de la 1844 până în zilele noastre

Paşii ne sunt conduşi în camera periodicelor şi avem ocazia să descoperim prima revistă literară apărută în Ţara Românească „Curier de ambele sexe“ de la 1844, dar şi Arhiva Românească apărută sub redacţia lui Mihail Kogălniceanu, cu caractere chilirice de la 1860, care se continuă şi cu seria nouă, dar şi Arhivele Basarabiei, Bucovinei şi Olteniei de la primul număr, la seria nouă. Nu lipseşte de pe raft nici Anuarul Institutului de Istorie şi Arheologie – A. D. Xenopol, celebrul Magazin Istoric, Revista pentru istorie, arheologie şi filologie a lui Grigoriu G. Tocilescu, Analele Academiei Române, secţiunea administrativă şi ştiinţifică.
Nu ai cum să nu îţi doreşti să poposeşti vreme de câteva ore în aceste încăperi şi să nu îţi bucuri sufletul şi mintea cu astfel de lucrări. Biblioteca „Academician Dan Berindei“ va satisface, cu siguranţă, setea de cunoaştere a celor îndrăgostiţi de carte. Cititorul îi va mulţumi cu siguranţă celui care
într-un mare gest de mărinimie a găsit de cuviinţă să împartă cu oltenii iubitori de carte o parte din comorile care i-au bucurat existenţa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS