13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalExerciţiu desfăşurat de pompieri pe Aeroportul din Bănie

Exerciţiu desfăşurat de pompieri pe Aeroportul din Bănie

Pompierii doljeni, dar şi poliţişti, jandarmi şi militari au intervenit, ieri, pe Aeroportul Internaţional Craiova, unde o aeronavă Airbus cu 184 de pasageri la bord a ratat decolarea şi a luat foc. Nu a fost vorba însă de un accident real, ci de un exerciţiu desfăşurat de pompieri pentru a testa reacţia forţelor de intervenţie în cazul unui accident aviatic.
 
O aeronavă Airbus A320, cu 184 de pasageri şi şase membri ai echipajului la bord, a ratat, ieri-dimineaţă, la ora 9.00, decolarea de pe pista principală a Aeroportului Internaţional Craiova şi a luat foc, accidentul aviatic soldându-se cu zeci de persoane rănite.
Din fericire, a fost un exerciţiu organizat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltenia“ Dolj, la care au participat de la poliţişti, jandarmi şi militari, până la poliţişti de frontieră, ofiţeri ai Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Serviciul de Ambulanţă Dolj sau Crucea Roşie din România – Filiala Dolj.
În scenariul imaginat de pompierii doljeni, pe parcursul rulajului de decolare, aeronava Airbus a virat violent spre dreapta şi a ieşit de pe pistă din cauza unei defecţiuni la trenul principal de aterizare din partea dreaptă. În urma impactului cu solul, rezervorul de combustibil din aripa de pe partea dreaptă a avionului s-a fisurat, iar fuzelajul s-a rupt, aeronava fiind cuprinsă de un incendiu.
Potrivit procedurilor, în cadrul Aeroportului Craiova a fost activată celula de urgenţă şi a fost informată Direcţia Serviciilor de Navigaţie Aeriană Craiova despre accidentul aviatic, apoi a fost solicitat sprijinul structurilor care au atribuţii în cazul unor situaţii de urgenţă. Între timp, pompierii Aeroportului Craiova au intervenit pentru lichidarea incendiului.
 
Accident aviatic, soldat cu zeci de răniţi

La locul accidentului aviatic a fost trimisă garda de intervenţie a Detaşamentului 2 Pompieri Craiova, iar pompierii au constatat că incendiul se manifesta violent la trenul de aterizare al aeronavei, aripa dreaptă şi fuzelaj. Zece persoane au suferit arsuri în urma accidentului, iar din cauza fumului dens, patru s-au intoxicat cu fum. În plus, 18 persoane au fost rănite, dintre care cinci în stare critică, iar alte 12 au fost găsite de pompieri încarcerate în avion.
Patru dintre victimele în stare critică au fost transportate la spital, iar a cincea a fost preluată de elicopterul SMURD şi dusă la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti. Ulterior, la locul accidentului aviatic a fost chemată încă o autospecială cu apă şi spumă, iar la ora 11.00, incendiul a fost lichidat.
Potrivit reprezentanţilor ISU Dolj, exerciţul de ieri a avut drept scop testarea reacţiei forţelor de intervenţie în cazul unui accident aviatic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS