17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCât costă drumul lui Bubico în Europa

Cât costă drumul lui Bubico în Europa

O soluţie pentru a scăpa de câinii de pe stradă este adoptarea unora de către oameni din străinătate. GdS s-a interesat cât costă trimiterea unui câine în Marea Britanie sau Germania, acolo unde se fac cel mai des transporturile din Craiova. Preţurile pornesc de la 100 de euro pentru un câine şi cresc în funcţie de ţară şi de analizele medicale dorite de viitorul stăpân.

Paşaport, microcip, deparaziare internă şi externă şi vaccinurile. Acestea sunt cerinţele minime ale unui stăpân care îşi doreşte să adopte un câine din Craiova, şi ajung undeva în jurul sumei de 180 de lei, conform preţurilor detaliate de personalul unui cabinet veterinar din Bănie. În cazul în care stăpânul doreşte investigaţii amănunţite, el poate cere analize pentru diverse boli, investigaţii ce pot ajunge la 80 de lei pentru fiecare analiză.

Transportul, între 60 de euro şi 200 de lire sterline

Reprezentanţii asociaţiilor de protecţie a animalelor spun că, la aceste costuri, se adaugă şi transportul, care este plătit direct de viitorul stăpân firmei care aduce câinele la destinaţia dorită. „Paşaport, microcip, vaccinările la zi, antirabicul obligatoriu cu 21 de zile înainte de vizarea paşaportului, pentru că 21 de zile sunt necesare pentru imunizare împotriva rabiei, şi deparazitările interne şi externe. Toate aceste costuri sunt în jur de 40 de euro. Că, ulterior, oamenii vor să facă teste pentru diverse alte boli, acelea sunt opţionale, în caz că stăpânul doreşte să ştie totul despre animal înainte să îl aibă acolo. Se alătură acestor costuri apoi transportul, care depinde de destinaţia fiecărui animal. Începe de la 60 de euro pe câine şi se ajunge la 200 de lire sterline pe câine. Fiecare proprietar îşi plăteşte transportul, în funcţie de unde vrea să-i ajungă“, a povestit Aurelia Loacă, preşedinta Asociaţiei „Viaţa animalelor“.
Din Craiova pleacă, săptămânal, două mari transporturi. „Se fac de două ori pe săptămână, unul spre Germania, unul spre Marea Britanie, numai din Craiova. Căţei mai pleacă şi în Franţa, Elveţia, şi în alte ţări, dar de cele mai multe ori optăm pentru Germania sau Anglia pentru că avem noi acolo cele mai multe organizaţii cu care colaborăm. Prin ele găsim, de fapt, adoptatorii, şi oamenii care pot să îi controleze în continuare. Să nu credeţi că, odată ce a plecat câinele de aici, noi nu mai ştim de el, pentru că i se poate întâmpla ceva proprietarului şi nu ar mai putea să ţină câinele“, a precizat Aurelia Loacă. Viitorul stăpân plăteşte nu doar transportul, ci decontează şi bonurile, şi facturile pentru operaţiunile medicale realizate. „În momentul în care el a decis că acela este câinele său, el îşi plăteşte toate aceste costuri. Noi achităm la cabinetul veterinar, îi arătăm omului factura, bonul fiscal, pentru că aşa se lucrează, iar pentru transport nu ne plăteşte nouă direct, ci fiecare plăteşte firmei cu care doreşte să efectueze transportul“, a completat Loacă.

Sterilizarea, obligatorie

Sterilizarea este obligatorie pentru orice câine care părăseşte ţara. Excepţii fac animalele cu boli de inimă, care nu pot face faţă unei anestezii, iar proprietarul poate alege să îl sterilizeze în ţara-gazdă, sub observaţie constantă. De regulă, viitorii proprietari aleg să facă toate analizele importante pentru câine, pentru că există riscul ca animalul să nu fie complet sănătos atunci când ajunge la destinaţie. În ceea ce îi priveşte pe cei care trimit aceşti câini stăpânilor din alte ţări, ei se pot adresa asociaţiilor pentru protecţia animalelor. „Mai avem o altă doamnă care se ocupă de mult de asta, care este medic, nu este înregistrată la nici o altă organizaţie, dar este o persoană de toată isprava. Nu orice om poate face asta, pentru că trebuie să fii de foarte mare încredere ca să intri în sistemul ăsta, având în vedere că s-a întâmplat să mai fie trimişi câini bolnavi, nevaccinaţi, şi atunci nu este în regulă“.

ONG-urile se pregătesc să intre în adăpost

În urmă cu o săptămână, Tribunalul Dolj a admis cererea a două ONG-uri pentru protecția animalelor prin care acestea solicitau Salubrităţii să le permită accesul în adăpostul canin de la Breasta zilnic, în intervalul orar 9.30 – 14.30. Prin această decizie, ei vor putea să participe şi la toate operațiunile legate de ecarisaj. Acum, ONG-urile se pregătesc să intre în adăpost. „Urmează să ne întâlnim cu cei de la Salubritate pentru a stabili protocolul. Eu vreau să fac şi alte demersuri în continuare, o să vedeţi la momentul respectiv, pentru că aşa nu se mai poate, acolo e un lagăr de exterminare. Noi am luat legătura cu avocatul, acum urmează să mergem la discuţii şi să punem în aplicare ordonanţa“, a conchis Aurelia Loacă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS