10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalInternatele, prea scumpe pentru elevii de la sate

Internatele, prea scumpe pentru elevii de la sate

Visul copiilor de la țară de a pleca de pe ulițele satului ca să studieze „la oraș“ este destrămat după prima zi petrecută în cămin. Condițiile din internatele craiovene sunt departe de aşteptările adolescenţilor care ar trebui să își petreacă aici anii de liceu. În plus, taxa de cămin este prea scumpă pentru salariile părinților, care de multe ori ajung să își ia copiii de la internat și să îi transfere la liceul din comună.

Imaginea căminelor în care stau elevii craioveni este cea pe care o ştim din celebrul film „Liceenii“. Căminele păstrează încă atmosfera anilor ‘80: băi cu duşuri neschimbate de zeci de ani şi damful de clor care te ia de nas de la primul pas pe care îl faci înăuntru.
Taxa pentru cazarea în căminul Colegiului Pedagogic „Ștefan Velovan“ din Craiova s-a scumpit față de anul trecut cu 100 de lei, iar schimbările în ceea ce privește condițiile nu sunt prea mari. Ușile vechi de lemn, mobilierul mult prea ros de vreme și dușurile ruginite sunt condițiile care le nemulțumesc pe fetele care stau aici. Mădălina locuieşte în căminul de la Pedagogic de trei ani și nu își explică de ce taxa a fost mărită atât de mult. „Anul trecut, căminul costa pe o lună 230 de lei în medie, iar acum plătim 340 de lei pe lună. Apă caldă avem doar de două ori pe săptămână. Mâncarea nu este bună. Seara nici nu mergem la masă de multe ori, pentru că avem un compot în care abia dacă găsești o prună. Spre deosebire de alte cămine din oraș, unde elevii au carne la grătar și primesc și prăjituri, noi mâncăm mereu fasole și orez. Ne-am întrebat și noi de ce plătim atât, dar nu avem nici un răspuns“, a spus fata care stă cu încă cinci colege în cameră. Andreea locuiește în același cămin și spune că încă din clasa a IX-a stă într-o cameră cu cinci fete, iar acum este în clasa a XI-a. „Mobilierul este foarte vechi, avem același dulapuri care erau aici și atunci când pedagogele noastre au stat în cămin, acum zeci de ani. Avem mai bine spus niște rafturi pe care ne punem hainele și de multe ori se strânge praful pe ele. După ce că avem apă caldă doar două zile pe săptămână, nu funcționează toate dușurile. Singurele îmbunătățiri care s-au adus este faptul că ne-au schimbat lenjeria de pat și chiuvetele la baie. Lenjeriile nu se schimbă însă niciodată și nici nu avem unde să le spălăm și să le uscăm, trebuie să le cărăm acasă prin microbuz, la fel și păturile și tot ce mai avem de spălat“. Altă nemulţumire a fetelor care locuiesc în căminul din Pedagogic este legată de condiţiile din sala de studiu şi de gălăgie. Cristina, colega ei de cameră, elevă în clasa a XII-a, spune că îi este foarte greu să învețe pentru bac în cămin: „Avem o sală de lectură în care este frig și nu avem nici mobilierul care ne trebuie. Dacă spunem că nu putem să învățăm de gălăgie, ni se spune că avem sală de lectură, dar nimeni nu vede ce condiții sunt acolo“. Întrebat despre situaţia căminului directorul liceului a declarat că nu poate menţiona nimic în legătură cu acest subiect fără acordul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Ca să le poată plăti căminul copiilor, părinţii muncesc în străinătate

Vizavi este căminul Liceului Energetic, unde stau mai mulți băieți. Aici sunt cazați 160 de elevi și față de anul trecut taxa de cazare nu s-a schimbat. Pe o lună întreagă cei care stau aici plătesc 330 de lei și, după cum spun chiar elevii, mâncarea este bună. „La masă avem și cartofi prăjiţi şi carne de pui la grătar vinerea, de exemplu, faţă de cei din căminul Liceului Pedagogic, unde în fiecare vineri mănâncă fasole. Noi avem şi apă caldă tot timpul, iar preţul pe care îl plătim este acelaşi“, a spus Mihaela.
Pedagogul căminului, Daniel Petcu, mărturiseşte că, deşi condiţiile nu sunt „ca la mama acasă“, în cămin stau şi olimpici de la Colegiile „Fraţii Buzeşti“, dar şi din „Carol“, pentru faptul că mâncarea este mai bună faţă de alte cămine. Elevii sunt păziţi în permanenţă de unul dintre pedagogi şi, ca să nu aibă o tentaţie prea mare de a ieşi în oraş, conducerea căminului organizează o dată la două săptămâni o seară de discotecă în sala de festivităţi a liceului.
Pentru ca mulţi dintre elevii veniţi de la sate să poată învăţa la liceu, părinţii fac multe sacrificii. Cei mai mulţi dintre elevi au părinţii plecaţi în străinătate, pentru că, muncind cu ziua, aceştia nu le pot asigura nici măcar o parte din costul căminului pe o lună. Marius Baicon este unul dintre elevii pe care lipsa banilor l-a despărţit de părinţi. Acasă îl aşteaptă la sfârşitul săptămânii doar bunicii. „Acum ne descurcăm binişor, pentru că părinţii au plecat în străinătate. E foarte greu pentru mine că nu sunt lângă ei, dar a fost singura soluţie ca să pot rămâne la liceu. Pe lună ajung să cheltuiesc aproape şase milioane, pentru că pe lângă cămin plătesc bani şi pe drum“, a mărturisit băiatul care, după cum spune chiar pedagogul, este unul dintre cei mai buni elevi.
Şi Mihaela Piscanu este nevoită să stea departe de părinţii ei ca să îşi poată continua studiile. Banii de liceu, în valoare de 180 de lei, pe care fata îi primeşte lunar, nu îi asigură nici măcar jumătate din suma pe care trebuie să o plătească pentru taxa de cazare în cămin. „Banii de liceu nu îmi ajung. În plus, trebuie să mai dau bani pe drum. Stau în satul Unirea cu bunica pe care trebuie să mă duc să o ajut la sfârşitul săptămânii“, a spus adolescenta. Acum elevii din căminul Energetic o să aibă şi acces la internet. În plus, au o sală unde există un televizor, unde cel mai adesea se strâng băieţii să urmărească meciurile de fotbal.

Din lipsa banilor, părinţii îşi retrag copiii de la cămin

În căminul Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate Craiova stau şi băieţi, şi fete. Şi aici sunt aceleaşi uşi de lemn de pe care vopseaua s-a cojit, dar şi dulapurile de tablă care stau într-o rână şi pe care fetele au lipit nişte inimioare de hârtie ca să mai schimbe atmosfera gri. Căminul este însă mai ieftin, pe o lună întreagă, de exemplu, octombrie, plătesc 285 de lei. Cei care stau aici spun că preţul este convenabil, deşi şi aici sunt mulţi copii care au părinţii plecaţi în străinătate ca să îi poată întreţine. Într-o cameră cu şase paturi aliniate ca la spital am găsit-o pe Lavinia Ionescu, elevă în clasa a XI-a, care, cu o voce timidă, spune că este totuşi mulţumită, deşi condiţiile nu sunt dintre cele mai bune: „Mi-aş dori să stau în condiţii mai bune, la baie mai ales, dar pentru căminul ăsta am bani nu pot să mă gândesc la altceva“.
Lavinia Craioveanu, directoarea Liceului CFR, a declarat că au fost făcute lucrări de renovare în cămin, care vor fi continuate anul viitor. „Anul acesta am zugrăvit toate camerele, holurile şi băile. Ne propunem ca în viitor să schimbăm toalete şi duşurile pentru că nu au mai fost schimbate din ‘73, atunci când a fost dat în folosinţă căminul“. Tot directoarea liceului spune că au fost şi cazuri în care părinţii, din lipsa banilor, au fost nevoiţi să îşi retragă copiii de cămin şi, ca să-i ajute, conducerea liceului a încheiat un parteneriat cu un ONG, care finanţează cazarea şi masa copiilor fără posibilităţi financiare. Până în prezent, cinci copii beneficiază de acest parteneriat.

Un cămin la standarde europene

Există şi cămine care oferă condiţii foarte bune, aşa cum este cazul celui de la Colegiul Naţional „Elena Cuza“. Contra unei taxe de 400 de lei lunar, elevii se pot bucura de condiţii care se ridică la standardele europene. Mobilierul este nou, iar fetele nu sunt nevoite să plece cu pătura în spate prin microbuz ca să o spele acasă. Şi asta pentru că, la subsolul căminului, este amenajată o cameră cu şase maşini noi de spălat. Fiecare cameră are baie proprie şi internet. În acest moment, în cămin sunt 80 de fete. „Am stat şi în căminul Liceului Economic, dar m-am mutat aici şi sunt mulţumită, pentru că preţul este cam acelaşi. Aici avem apă nonstop şi o sală de lectură foarte bună“, a spus Oana Firică, elevă în clasa a XI-a. Spre deosebire de celelalte cămine, aici fetele au frigider şi televizor în cameră, pentru care nu plătesc nimic în plus. Camerele luminoase, parchetul şi mobilierul nou le fac pe fete să se simtă în cămin ca acasă. După cum declară admistratorul căminului Colegiului Naţional „Elena Cuza“, Virgil Tălpăşanu, „căminul a fost făcut din fonduri europene şi aici sunt cazaţi şi studenţi străini care au venit în Craiova prin diverse programe intrenaţionale“.
Majoritatea căminelor în care stau elevii craioveni nu s-au schimbat foarte mult faţă de cel în care stătea Ionică, celebrul personaj din filmul „Liceenii“. Deşi unii au apă caldă cu porţia şi nu îşi permit să schimbe masa de la cantină cu una în oraş aproape niciodată, pentru că banii abia le ajung să îşi achite căminul, pedagogii spun că elevii care vin de la ţară au mult mai mult bun-simţ şi de cele mai multe ori ei sunt şi cei care iau şi cele mai mari note. În camerele de cămin stau elevii care luptă să nu se mai întoarcă la traiul greu de la ţară pe care îl duc părinţii lor, plecaţi la muncă peste hotare ca să le asigure o şcoală bună. Cu dorinţa de a reuşi şi de a-şi răsplăti părinţii, ei sunt cei cu care liceele se mândresc de cele mai multe ori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS