11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDosarul prodecanului Gorunescu, retrimis procurorilor

Dosarul prodecanului Gorunescu, retrimis procurorilor

Tribunalul Bucureşti a hotărât joi să restituie procurorilor doljeni dosarul în care prof. univ. dr. Florin Gorunescu, prodecanul Facultăţii de Farmacie din Craiova, a fost deferit justiţiei pentru luare de mită în formă continuată.

Prof. univ. dr. Florin Gorunescu, prodecanul Facultăţii de Farmacie din Craiova, a fost denunţat la Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj în februarie 2012, de o studentă de anul I a Facultăţii de Farmacie din Craiova, care s-a plâns că acesta i-a cerut bani pentru a promova un examen.
Plângerea studentei a ajuns la un procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care a cerut interceptarea şi înregistrarea discuţiilor purtate de prodecanul Facultăţii de Farmacie Craiova. La sfârşitul lunii mai, înainte de sesiunea de vară, profesorul Florin Gorunescu a început să fie sunat de mai mulţi studenţi care încercau să-şi „aranjeze“ examenul la informatică, pe care trebuia să-l susţină pe 4 iunie. Procurorii au menţionat în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a prodecanului că „în perioada de supraveghere operativă, la locuinţa inculpatului s-au prezentat peste 30 de studenţi care intrau în locuinţa acestuia, fie individual, fie în grupuri de două, trei sau patru persoane“. Fiind convinşi că studenţii se duc la profesor pentru a-i da şpagă, pe 31 mai, anchetatorii au organizat un flagrant. Au marcat suma de 300 de euro, bani care i-au fost daţi profesorului de două poliţiste sub acoperire care s-au prezentat drept studente în anul I, dar şi de studenta care l-a denunţat. Ulterior, în locuinţa prodecanului Gorunescu, anchetatorii au găsit suma de 1.570 de euro, din care 300 erau cei marcaţi cu inscripţia „MITĂ“, dar şi o agendă cu numele studenţilor din anul I. În urma cercetărilor, procurorul de caz a mai stabilit că, în total, profesorul Gorunescu a primit de la 24 de studenţi de anul I suma de 2.100 de euro, dar şi că în sesiunea de iarnă procedase la fel cu mai mulţi studenţi. Florin Gorunescu a recunoscut în faţa procurorilor că a luat bani de la studenţi, însă a explicat că sumele în euro primite reprezentau, de fapt, contravaloarea unor consultaţii oferite pentru examenul la informatică.

Un dosar plimbat între instanţe

Prodecanul Florin Gorunescu a fost arestat preventiv pe 1 iunie 2012, iar după două săptămâni a şi fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. În noiembrie, Tribunalul Dolj l-a condamnat pe inculpat la doi ani de închisoare cu executare, însă hotărârea instanţei a fost atacată cu apel de profesor şi de procurori. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Craiova, iar în martie, anul acesta, inculpatul a obţinut strămutarea procesului de pe rolul Curţii de Apel Craiova la Curtea de Apel Bucureşti. Magistraţii bucureşteni nu au dat o sentinţă în acest dosar şi, în iunie, au dispus rejudecarea lui Florin Gorunescu de către Tribunalul Bucureşti.
Dosarul privind faptele de corupţie de care este acuzat profesorul Florin Gorunescu a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Bucureşti pe 2 iulie, iar joi, pe 17 octombrie, judecătorii au dispus restituirea dosarului la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj pentru refacerea rechizitoriului prin care procurorul l-a trimis în judecată pe inculpat.
Hotărârea Tribunalului Bucureşti nu este însă definitivă şi poate fi atacată cu recurs de procurori în termen de trei zile de la pronunţare. Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au precizat pentru GdS că se aşteaptă motivarea instanţei, după care se va decide dacă va fi atacată sau nu cu recurs.
Cel mai probabil, magistraţii bucureşteni le reproşează procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj că nu au respectat art. 263 din Codul de Procedură Penală atunci când au întocmit rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a inculpatului. Procurorul care a instrumentat acest dosar şi a întocmit rechizitoriul nu a descris în detaliu fiecare faptă de luare de mită, mai ales pe cele care ar fi fost comise în luna februarie 2012.
Abia după ce procurorii vor face modificările cerute, dosarul va fi retrimis instanţei pentru ca inculpatul să fie judecat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS