29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAproximativ una din 3 victime identificate anual este minoră

Aproximativ una din 3 victime identificate anual este minoră

Cu prilejul Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane, Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane (ANITP) lansează oficial Raportul Național Antitrafic – 2012.
Raportul reprezintă o viziune de ansamblu a rezultatelor eforturilor autorităților românești în această luptă, având un caracter descriptiv și explicativ în vederea cunoașterii fenomenului, a modului în care acesta apare și funcționează și a victimelor sale.
Traficul de persoane depistat de România are un caracter atât transnațional cât și național, transportul victimelor în vederea exploatării având loc atât dintr-o regiune națională către alta cât și din România către alte state. Cele mai multe victime sunt traficate în afara granițelor țării, iar exploatarea sexuală este de departe cea mai întâlnită formă de trafic. Copiii sunt extrem de vulnerabili la victimizarea prin numeroasele forme pe care traficul de minori le poate îmbrăca.
Numărul victimelor identificate în acest an a fost de 1041, acestea prezentând caracteristici din cele mai diverse.
Aproximativ una din 3 persoane identificate ca victime ale traficului de persoane anual este de gen feminin, de aici nevoia de adresare a măsurilor specifice de gen.
Aproximativ una din 3 victime identificate anual este minoră. Copiii sunt vulnerabili la exploatarea de orice fel, fiind victimele exploatării sexuale în special, însă și ale exploatării pentru muncă forțată, cerșetorie sau comiterea de furturi.  
Mare parte din victime au fost recrutate de către persoane din cercul de cunoștințe sau au fost abordate de către necunoscuți, însă oricare ar fi natura relațiilor victimă-traficant, promisiunea locurilor de muncă  bine plătite în străinătate este cel mai des folosită.  Însă din ce în ce mai multe victime sunt recrutate pentru prostituție și/sau cerșetorie, fapt care denotă orientarea traficanților către anumite medii și categorii de persoane (prostituate sau cerșetori).
Potrivit statisticilor realizate de către ANITP, din totalul celor 1041 de victime ale traficului de persoane, identificate în anul 2012, au fost referite către furnizorii de servicii sociale 352 victime. Dintre acestea, 262 de victime au fost încredinţate furnizorilor publici de servicii sociale, 58 de victime au fost referite către furnizorii privaţi, iar pentru 32 de victime măsurile de asistenţa au fost asigurate în baza unui parteneriat public-privat.
Dintre cele 1041 de victime ale traficului de persoane identificate în anul 2012, doar 14 nu doresc să se implice în procesul penal, iar în cazul a 4 dintre ele nu se cunoaşte calitatea procesuală, nivelul de neparticipare fiind mult mai redus decât cel din anii anteriori.
110 victime ale traficului de persoane au fost referite transnaţional în anul 2012, către A.N.I.T.P., acestea fiind repatriate atât direct, de către specialiştii Serviciului Monitorizare, Evaluare și Coordonare a victimelor, ai Centrelor regionale ale ANITP, cât şi cu sprijnul partenerilor instituţionali.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS