13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria joacă alba-neagra cu blocurile pentru tineri

Primăria joacă alba-neagra cu blocurile pentru tineri

Povestea cartierelor de locuinţe din Craiova se complică. Prezent la conferinţa TSD Dolj de duminică, primarul Craiovei a spus că, în luna martie 2014, investitori chinezi vor construi un cartier de locuinţe în Bănie, din banii lor. În acelaşi timp, licitaţia pentru împrumutul bancar de peste 30 de milioane de lei pentru lucrări cu aceeaşi destinaţie este în desfăşurare, cu trei ofertanţi. Conform unor surse, aceste locuinţe nu vor mai fi construite pe terenul fostului Târg „1 Mai“, ci pe strada Caracal, pe un teren preluat de la MApN.

Una dintre promisiunile primarului Lia Olguţa Vasilescu, atunci când s-a înscris în cursa pentru scaunul de edil, a fost construirea a 4.000 de locuinţe pentru tineri. Primăria a început, anul acesta, demersurile pentru această lucrare, care ar fi urmat să fie făcută pe terenul fostului Târg „1 Mai“ pe de strada Dimitrie Gerota. Municipalitatea a organizat o licitaţie publică pentru un împrumut bancar de 32 de milioane de lei cu care ar fi urmat să fie plătite lucrările. La prima licitaţie, singurul ofertant a fost CEC Bank, care a cerut o dobândă foarte mare. Licitaţia a fost anulată, reluată şi este încă în desfăşurare, până acum înscriindu-se trei ofertanţi: Banca Comercială Română SA, Unicredit Ţiriac Bank SA şi CEC Bank SA – Sucursala Craiova.

Cartierul, construit
şi plătit de chinezi

Duminică, la conferinţa Tineretului Social-Democrat Dolj, primarul a întors-o şi a spus că primele lucrări pentru aceste locuinţe vor începe în luna martie a anului viitor şi vor fi realizate de chinezi, cu banii lor. „Anul viitor, pe 9 martie, va începe construcţia cartierului de locuinţe pentru tineri. Nu am vrut să facem publică această nouă acţiune până când nu am avut siguranţa că totul este pus la punct. Cartierul va fi construit de către chinezi. Asta înseamnă că se va întâmpla foarte repede şi va fi finanţat tot de ei, preţul apartamentelor urmând să ajungă sub 30.000 de euro, între 22.000 şi 30.000 de euro. De 23 de ani nu s-au mai construit cartiere de locuinţe în Craiova, o vom face noi începând de anul viitor“, a declarat primarul. Chinezii ar urma să-şi recupereze apoi banii din locuinţele vândute craiovenilor, însă acest lucru nu îl garantează nimeni.

Lucrările, pe terenul MApN-ului

Potrivit unor surse neoficiale, primăria ar urma să concesioneze investitorilor chinezi terenul fostei unităţi militare de pe strada Caracal, demarând aici prima construcţie de locuinţe (aproximativ 1.500 la număr), şi nu la fostul Târg „1 Mai“. Preluarea terenului de pe strada Caracal, numărul 132, care se afla în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, a fost aprobată prin hotărâre de consiliu local în luna septembrie, având ca destinaţie principală construirea de locuinţe prin programe derulate de către Agenţia Naţională pentru Locuinţe. Primăria se obligă, astfel, să transfere în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, conform legii, 50% din numărul de locuinţe construite pe terenul aferent imobilului, dar nu mai puţin de 240 de unităţi locative, împreună cu terenul aferent acestora. Adică, din cele maximum 1.500 de locuinţe, jumătate ar trebui predate către MApN. Conform aceloraşi surse, municipalitatea agreează mai degrabă posibilitatea construirii unui cartier nou de către un investitor, în loc să se împrumute. Dacă, totuşi, va fi nevoie, şi cererea de locuinţe va fi mai mare după terminarea primului cartier, primăria ar putea să reia în considerare ideea unui împrumut, în caz că nu va fi nimeni dispus să investească din nou, spun aceleaşi surse. Totuşi, licitaţia este încă deschisă, deşi ar fi trebuit anulată în contextul în care chinezii vin la anul să construiască în Bănie.

Târgul „1 Mai“, mutat
pe Caracal

Într-o şedinţă extraordinară din ianuarie 2013, Consiliul Local (CL) Craiova a aprobat studiul de fezabilitate (SF) pentru proiectul „Locuinţe colective cu regim de înălţime maxim P+10, în strada Dimitrie Gerota, nr. 2“, estimat la 33,25 milioane de euro. Estimarea costurilor a fost făcută de Proiect Construct SRL Craiova – aceeaşi societate care a realizat studiul de fezabilitate şi pentru adăpostul canin de la Pod Breasta. „Ne-am grăbit foarte mult, recunosc, pentru că, dacă nu suntem gata la timp, nu vom avea posibilitatea să ne împrumutăm pentru construcţia acestui cartier de locuinţe. După cum ştiţi probabil şi dumneavoastră, împrumuturile se aprobă la începutul anului de Guvernul României, în urma unui acord care a fost stabilit cu FMI, şi din această cauză am vrut să fim gata la timp cu toate etapele“, spunea primarul Lia Olguţa Vasilescu, în şedinţa respectivă. Cele 720 de locuinţe (240 de garsoniere şi 480 de apartamente cu două camere) trebuia să fie construite în fosta autobază a Regiei Autonome de Transport (RAT) din cartierul 1 Mai, acolo unde a funcţionat până de curând târgul de săptămână al Craiovei. Din pricina proiectului, comercianţii au fost mutaţi pe strada Caracal, nr. 172B, acolo unde SC Pieţe şi Târguri SRL Craiova plăteşte firmei Texind SA o chirie de 15.000 euro/lună, începând cu 1 martie 2013.

Olguţa face promisiuni scumpe

Suprafaţa totală a noului cartier era de 4,2 hectare, blocurile de locuinţe urmând să aibă regimul de înălţime P+5. Fiecare nivel prevedea şase apartamente, din care patru cu două camere (50,8 mp) şi două garsoniere (37 mp). Zona mai includea trei parcări supraetajate, zone verzi şi locuri de joacă dotate cu tobogane, balansoare, carusele şi echipamente de fitness. Durata de execuţie a investiţiei era de 48 de luni (patru ani), împărţită pe etape, costurile totale fiind estimate la 33,25 milioane de euro. Conform SF, valoarea unei garsoniere era estimată la 23.200 de euro, iar a unui apartament cu două camere – la 31.000 de euro. Raportat la toate investiţiile din zonă însă (demolări, amenajare teren, parcări etc.), valoarea medie a unei locuinţe depăşeşte 46.000 de euro. Ca sursă de finanţare a costurilor, primăria a indicat fondurile bugetare şi creditele bancare. De altfel, pentru prima parte a proiectului, municipalitatea a scos la licitaţie contractul privind „Servicii financiare de acordare credit de finanţare a unor investiţii publice de interes local din municipiul Craiova, în sumă totală de 32,2 milioane de lei“ – 7,3 milioane de euro, rambursabil în zece ani. La prima tentativă, licitaţia a fost anulată. „Am făcut o cerere de împrumut pentru construirea unui cartier. Nu s-a prezentat la licitaţie decât CEC, dar a venit cu o dobândă nepermis de mare şi atunci am anulat această licitaţie“, a declarat, la vremea respectivă, primarul Olguţa Vasilescu, citată de GdS. De data aceasta, site-ul de licitaţii publice (e-licitatie.ro) ne înştiinţează că a doua tentativă de contractare a împrumutului pentru locuinţe este în plină desfăşurare, existând trei ofertanţi. Deşi data-limită pentru depunerea ofertelor a fost 19 august, nu avem nici acum numele băncii care va finanţa costurile locuinţelor.

Strada Caracal, nr. 132,
loc de… pomeni

Ciudat este că pe strada Caracal, la numărul 132, cel specificat în actele prin care primăria preia terenul respectiv de la MApN, îşi desfăşoară activitatea… restaurantul unei firme de servicii funerare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS