13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalElita restauratorilor s-a strâns la Craiova

Elita restauratorilor s-a strâns la Craiova

Zeci de restauratori din ţară şi din străinătate participă, începând de vineri, la a treia ediţie a Salonului Internaţional de Restaurare MATCONS organizat la Craiova. Spre deliciul publicului, a fost pregătită şi o expoziţie ce reuneşte cele mai deosebite piese restaurate, care va fi deschisă până pe 15 decembrie.

Doctorii de obiecte istorice sau oamenii cu mâini de dantelăreasă, aşa cum mai sunt ei numiţi, s-au strâns la Craiova pentru a treia ediţie a Salonului Internaţional de Restaurare MATCONS. Organizat din doi în doi ani, acest eveniment are ca scop reunirea acestei comunităţi, schimbul de experienţă şi stârnirea interesului publicului larg pentru acest domeniu în care se cere deosebit de multă minuţiozitate. Salonul a fost deschis de managerul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche. „Suntem deosebit de onoraţi că aţi acceptat să fiţi alături de noi pentru aceste cinci zile. Sunt sigur că vom avea de învăţat unii de la ceilalţi în acest timp. Le mulţumesc şi colegilor mei din cadrul Laboratorului de restaurare-conservare, condus de Ţuţu Bărbulescu, pentru faptul că au făcut posibil acest standard ridicat al manifestării“, a precizat managerul.

Judeţul Dolj, „foarte activ, special, cu o înclinaţie pentru cultură“

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a salutat venirea specialiştilor din ţară şi de peste hotare, recunoscând că este bucuros să revadă feţe pe care le-a întâlnit şi la ediţiile precedente. „Eu mă bucur să vă revăd pe unii dintre dumneavoastră, iar celor pe care îi văd pentru prima dată le urez bun venit la Craiova. Facem acest lucru cu toată dragostea şi ne-am dori să puteţi şi dumneavoastră să aveţi parte de aceeaşi recunoaştere a muncii ca la Craiova“, a spus preşedintele CJ Dolj. Prof. univ. dr. Ioan Opriş, cercetător ştiinţific la Muzeul Naţional de Istorie a României, care şi-a arătat sprijinul pentru acest eveniment încă de la prima ediţie, a spus că ceea ce se petrece la Craiova este cu adevărat un eveniment deosebit, ce are loc într-un judeţ foarte activ, special, cu o înclinaţie pentru cultură şi cu o capitală pe măsură.

Policandru de 360 de kilograme şi Tetraevangheliarul, printre vedetele expoziţiei

Oaspeţii de peste hotare din cadrul acestui salon vin din SUA, Slovenia, Serbia, Portugalia, Spania, Turcia şi Viena. Atât ei, cât şi colegii lor din ţară de la peste douăzeci de muzee, dar şi publicul larg, pot admira expoziţia specială pregătită la etajul clădirii vechi a Secţiei de Istorie-Arheologie. Aici sunt reunite unele dintre cele mai reuşite piese restaurate de către specialişti în domeniu, dintre care amintim un policandru de 360 de kilograme, restaurat în patru luni, o ladă veneţiană din secolul XV, aflată în patrimoniul Academiei Române şi mai multe piese de ceramică, icoane, straie vechi, cărţi, dar şi Tetraevangheliarul din secolul XII, aflat în Arhivele Muzeului Olteniei. Expoziţia va fi deschisă până pe 15 decembrie.
În cadrul Salonului Internaţional de Restaurare MATCONS se vor mai desfăşura o sesiune de comunicări ştiinţifice, un salon de postere, un workshop prezentat de Metropolitan Museum of Art din New York, Salonul Naţional de Restaurare, Gala Restaurării Româneşti şi o excursie documentară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS