11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalColocviile Ion D. Sîrbu la Craiova

Colocviile Ion D. Sîrbu la Craiova

Craiova va găzdui, în perioada 11-12 octombrie, cea de-a V-a ediție a colocviilor Ion D. Sîrbu, cu tema „Firesc și excepționalism în viața și opera lui Ion D. Sîrbu“. Vor participa scriitori, monografi, editori, oameni de cultură care s-au aplecat asupra literaturii și vieții sale, pentru a marca aniversarea a 94 de ani de la nașterea scriitorului (29 iunie 1919), respectiv 24 de la moartea sa (17 septembrie 1989).
Dintre cei care și-au anunțat participarea amintim pe Clara Mareș, Mihai Barbu, Gheorghe Grigurcu, Ion Barbu, Flori Bălănescu, Nicolae Oprea, Dumitru Augustin Doman. Din Craiova vor participa o serie de scriitori care au avut, în timp, contribuții despre viața și opera lui Ion D. Sîrbu: Ovidiu Ghidirmic, Toma Velici, Mihai Ene, Marian Barbu, Toma Grigorie, Cornel Mihai Ungureanu, Petrișor Militaru, actorul Emil Boroghină, regizoarea Alina Rece.
Moderator al colocviilor va fi Nicolae Coande.
Comunicările susținute în cadrul dezbaterilor vor fi ulterior publicate în „Caietele Colocviilor Ion D. Sîrbu“.
Invitat special va fi doamna Elisabeta Sîrbu, soția scriitorului, prezență luminoasă în viața acestuia.
Colocviile, aflate sub egida Consiliului Județean Dolj, se vor desfășura în colaborare cu Teatrul Național „Marin Sorescu“, Craiova, instituție de care numele lui Ion D. Sîrbu este legat prin activitatea sa meritorie, ca dramaturg și secretar literar, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“, precum și cu Asociația Culturală Taberna, Craiova.
Discuțiile invitaților vor avea loc la sediul Bibliotecii Județene, vineri, 11 octombrie, de la ora 13.00, respectiv în foaierul Naţionalului craiovean, sâmbătă, 12 octombrie, de la ora 11.00. În sediul bibliotecii va fi vernisată o expoziție de carte Ion D. Sîrbu. De asemenea, în prima zi a colocviilor, în sala studio a Teatrului Naţional, care poartă numele scriitorului, va fi jucat, de la ora 18.00 spectacolul „Ce mai taci, Gary?“, adaptare după „Jurnalul unui jurnalist fără jurnal“, de Toma Grigorie, în regia Alinei Rece. În distribuție: Valeriu Dogaru, Gabriela Baciu, Dragoș Măceșanu, Eugen Titu, Ștefan Cepoi, Cosmin Rădescu. Decoruri, Viorel Penișoară-Stegaru, costume, Lia Dogaru.
Nicolae Coande

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS