5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDezamăgire în lanţ la Bursa locurilor de muncă

Dezamăgire în lanţ la Bursa locurilor de muncă

http://www.youtube.com/watch?v=LK58uU0I2e8

Sute de tineri şomeri s-au prezentat vineri la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, organizată de Agenţia Judeţeană Pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj. Deloc entuziasmaţi şi prea puţin interesaţi, în ţinute mai degrabă de club sau de terenul de sport şi nicidecum pentru o întâlnire cu un posibil angajator, vizibil preocupaţi de telefonul mobil, însoţiţi pe alocuri de prieteni sau împinşi de la spate de părinţi, pentru „încurajare“, tinerii mărturiseau din start că şansele să-şi găsească un loc de muncă sunt minime. Angajatorii care au răspuns invitaţiei dezamăgiţi de „prestanţa“ tinerilor se arătau sceptici că vor găsi printre ei viitorii angajaţi…

Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi a fost programată pentru ora 9.00. De la 8 şi jumătate însă, zeci de tineri se adunaseră deja la Casa Studenţilor, din Craiova, unde timp de câteva ore, angajatorii îşi exprimaseră interesul să îşi caute viitorii angajaţi. A fost o şansă a tinerilor doljeni să se întâlnească, fără intermediari, cu angajatorul față în față sau cu un reprezentant al firmei care se ocupă de recrutare de personal. Cei mai mulţi însă au „uitat“ să aducă un curriculum vitae și scrisoarea de intenție, petrecând minute în şir în faţa standurilor angajatorilor pentru a-şi scrie CV-ul. Au început cu stângul şi în ceea ce priveşte prima impresie, modul în care au apărut îmbrăcaţi în faţa angajatorilor, sacoul fiind înlocuit cu tricouri decoltate, blugi cât mai rupţi şi coloraţi.
„Îmi caut un loc de muncă de aproape trei ani. Am terminat liceul, profil tehnic, însă sunt dispus să muncesc în orice domeniu. Am fost doar la două interviuri, în urma cărora nu am mai primit nici o veste. Când am sunat, mi-au răspuns că nu am experienţă şi în consecinţă a fost selectată altă persoană. Astăzi (vineri – n.r.) am fost interesat de două locuri de muncă – ca agent de vânzări şi vânzător. Mi-au spus că au primit mai multe CV-uri şi în consecinţă voi fi sunat pentru un interviu“, a spus Cosmin Militaru, din Craiova. Au existat şi tineri pentru care studierea standurilor angajatorilor nu a durat mai mult de câteva minute, plecând dezamăgiţi de oferta găsită. „Astăzi am aplicat pentru un post de asistent marketing. Am studii universitare, am terminat masteratul, anul trecut, Contabilitate şi raportări financiare conforme cu standardele internaţionale. Am mai participat la o astfel de bursă a locurilor de muncă, însă singurii care m-au sunat au fost cei din domeniul asigurărilor. Timp de aproximativ un an am lucrat şi în asigurări, am vrut să capăt experienţă. Am fost şi la alte interviuri, chiar şi în limba engleză, însă cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă sunt mulţi, iar ofertele puţine. Acum însă îmi doresc să caut şi altceva, vreau să văd care este oferta reală pe piaţa muncii. Sunt extrem de dezamăgită că nu reuşesc să îmi găsesc un loc de muncă în domeniul în care am studiat. Cele mai multe angajări se fac prin cunoştinţe“, a spus Mădălina Nănuţ, una dintre tinerele întâlnite vineri la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi.

Început de drum „promiţător“: experienţă ba, bază teoretică zero

Cei mai mulţi angajatori s-au arătat dezamăgiţi de interesul arătat de tinerii aflaţi în căutarea unui loc de muncă. „Avem zece locuri de muncă vacante în acest moment. Inginer instalaţii în construcţii, inginer reparaţii auto, inginer transporturi auto. Timp de aproximativ o oră, din păcate, pe la standul nostru au trecut aproximativ zece persoane, din care însă doar şapte se potriveau profilului joburilor. Sunt tineri fără experienţă. Grav este faptul că nu stăpânesc nici măcar cunoştinţe teoretice. Ne-am convins de acest lucru de-a lungul timpului, când am dorit să oferim o şansă tinerilor absolvenţi“, a spus Oana Ilie, reprezentanta unei firme craiovene. Aceeaşi părere a exprimat-o şi Marian Stancu, reprezentant al unei firme care în acest moment are şase locuri de muncă vacante: „Doar 10, 20% dintre tinerii care au venit la Bursă s-au arătat cu adevărat interesaţi. Este trist să vezi că nu reuşeşti să găseşti o persoană tânără, din cauza faptului că baza lor teoretică lasă de dorit. Nu înţeleg un lucru esenţial, nu ai cum să pui ceva în practică dacă tu nu ai bazele teoretice legate de acel lucru“.

41 de tineri au fost angajaţi pe loc

Cele mai multe locuri de muncă vacante au fost şi de această dată în meserii precum: agent de vânzări, consilier de vânzări, zidar, casier, electrician, confecţioner îmbrăcăminte, agent de pază.
„Dintre cei 192 de agenţi economici pe care i-am contactat în vederea identificării locurilor de muncă vacante, 39 dintre ei s-au prezentat la Bursa locurilor de muncă, oferind 324 de locuri de muncă. Pentru tinerii absolvenţi de studii superioare au fost 33 de locuri de muncă vacante, cele mai multe pentru ingineri. Angajatorii au declarat vacante 223 de locuri de muncă pentru tinerii cu studii medii şi 68 de locuri de muncă pentru persoane necalificate. În acest moment, la AJOFM Dolj sunt înregistraţi 2.200 de absolvenţi, promoţia 2013“, a menţionat Alina Ghercioiu, inspector asistent la AJOFM Dolj.
AJOFM Dolj a anunţat că dintre cele 820 de persoane care au participat la bursă, 715 au fost proaspăt absolvenţi, 220 de persoane au fost selectate în vederea angajării, iar 41 de persoane au fost angajate pe loc, dintre care doar şase cu studii superioare.

Goana după un loc de muncă la Bursa pentru absolvenţi, în gorj

Sute de tineri din judeţul Gorj au participat vineri la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi. Acţiunea a fost găzduită la Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu Jiu, începând cu ora 10.00. În speranţa că vor prinde un loc de muncă, tinerii au venit la intrarea din faţa Casei de Cultură cu două ore înainte de deschiderea Bursei. Absolvenţii au aşteptat la coadă până când le-a venit rândul să intre în zona standurilor special amenajate de funcţionarii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj. Pentru a veni în întâmpinarea participanţilor, Agenţia a înfiinţat un punct în care au fost distribuite gratuit CV-uri standard care trebuia completate corespunzător de cei care au venit să îşi găsească un loc de muncă, în domeniul în care sunt calificaţi.

432 de candidaţi pe 467 de locuri

Potrivit reprezentanţilor Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj, la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi organizată la Târgu Jiu, au fost prezenţi vineri 47 de angajatori dintre cei 202 contactaţi. Cu toate acestea, şi-au anunţat prezenţa 52, însă vineri unii nu au mai venit la Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu Jiu. „Au fost prezenţi 342 de cetăţeni în căutarea unui loc de muncă, dintre care 382 au fost absolvenţi. Am decis să îi lăsăm să participe la Bursă şi pe cei care nu sunt absolvenţi. Au fost selectaţi în vederea interviului sau a probei practice 238 de candidaţi. Au fost angajaţi pe loc 52 de tineri, dintre care trei cu studii superioare. Cei cu studii superioare au fost angajaţi consilieri juridici şi economici. Au fost în total 467 de locuri de muncă disponibile şi, chiar dacă au venit mai puţini candidaţi decât locuri, organizarea a fost bună şi e un progres faţă de anul trecut, când am avut doar 287 de participanţi“, a declarat Romeo Chiriac, directorul executiv al Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj.

Pe locul şase la şomaj

Directorul executiv al Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj, Romeo Chiriac, speră ca măcar jumătate dintre cei care au participat la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi să îşi găsească o slujbă. Din păcate, oferta pentru cei cu studii superioare nu a fost pe măsura aşteptărilor, angajatorii prezenţi la Bursă oferind doar 50 de locuri de muncă pentru absolvenţii de facultate. Este vorba de posturi de farmacist, inginer, consilier juridic, consilier economic sau consultant financiar. Oferta pentru tinerii cu studii medii a fost mult mai generoasă prin varietate. În evidenţele Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj sunt peste 2.000 de absolvenţi din promoţia 2013, dintre care 728 sunt înregistraţi deja ca şomeri, primind indemnizaţia oferită de stat. Numărul mare de absolvenţi continuă să influenţeze rata şomajului, judeţul Gorj situându-se în prezent pe locul al şaselea la nivel naţional. Rata şomajului este în prezent în Gorj de 7,65%, procent aferent unui număr de şomeri de 11.062, dintre care 4.547 indemnizaţi. În ciuda faptului că şomajul este ridicat, trendul este uşor descrescător, având în vedere că la sfârşitul lunii iulie rata şomajului era de 7,91%. Apropierea sezonului rece nu aduce însă veşti bune pentru AJFOM, întrucât în multe domenii, precum cel al construcţiilor, au loc restrângeri de activitate, care pot genera noi şomeri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS