8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTeroarea câinilor de apartament

Teroarea câinilor de apartament

Regulamentul pentru câini nu-i scapă pe craioveni de vecinii care şi-au transformat apartamentul într-o crescătorie destinată patrupedelor.

Craiovenii care sperau ca odată cu apariţia Regulamentului pentru câini să scape de patrupedele crescute în număr mare de unii dintre vecinii lor în apartamente sunt dezamăgiţi. Regulamentul spune la articolul 62, litera b: „Deţinerea câinilor în apartamente se va face cu acordul scris şi ştampilat al Asociaţiei de proprietari, adoptat cu majoritatea voturilor proprietarilor, în baza acordului expres al proprietarilor din apartamentele limitrofe (apartamentul superior, inferior şi a celor învecinate de pe acelaşi etaj apartamentului de deţinere al animalului de companie)“.
Adică, dacă unul dintre proprietari deţine în apartamentul personal unul sau doi câini de companie trebuie să aibă acordul vecinilor. Dar ce se întâmplă în cazul în care unii craioveni, iubitori înfocaţi de căţeluşi, şi-au transformat casa într-un adăpost de câini şi ţin într-un apartament între 10 şi 20 de animale. Ei ţin câinii în apartament fără să aibă acordul vecinilor, le fac acestora viaţa un chin din cauza zgomotului, mizeriei şi mirosului, dar nimeni, nici măcar poliţia, nu poate pătrunde în locuinţa acestora, fără acordul lor. Prin urmare, oricâte amenzi şi avertismente primesc aceştia, câinii nu dispar din bloc fără acordul deţinătorilor, care, de cele mai multe ori, nici nu deschid uşa, nici măcar poliţiei.
Astfel de situaţii se întâlnesc în toate cartierele de blocuri ale Craiovei. În cartierul Calea Bucureşti, blocul b2, scara 1, unul dintre proprietari ţine de ani de zile în apartament peste zece câini. Locuinţa acestuia este destinată creşterii patrupedelor, care uneori, din câte spun vecinii, ajung şi la 20 de animale. „De ani buni avem probleme cu acest proprietar, el nu locuieşte aici. Apartamentul este ţinut special pentru câini. Este dezastru pe scară. Nu mai are parchet şi urina se scurge prin plafon la vecini. Cu toate sesizările pe care le-am făcut, nu poate nimeni să intre în apartament. Îmi vine să-i sparg uşa. Oamenii se plâng şi pe bună dreptate. Am văzut şi noul Regulament, dar nu se precizează niciunde modalitatea prin care poţi să pătrunzi pe proprietatea cuiva şi să ridici aceste animale sau cine poate să facă acest lucru. Vom ţine pe scară o şedinţă cu proprietarii şi clar acest vecin al lor nu are acordul lor, dar cui mă adresez să vină să ridice aceste patrupede?“, se întreabă preşedintele Asociaţiei 13 Calea Bucureşti, Marin Pleniceanu.
 
Poliţia, ţinută la uşă
 
O situaţie similară care ridică acelaşi semn de întrebare este şi în cartierul craiovean Brazda lui Novac. În blocul A17, scara 2, o femeie ţine cinci, şase câini spre disperarea vecinilor, care sunt nevoiţi să suporte zilnic lătratul şi urletele câinilor şi, mai ales, duhoarea grea care se revarsă din apartamentul cu pricina. În ciuda certurilor cu vecinii, a amenzilor primite de la poliţie, crescătoarea de câini din blocul A17 rămâne de „neclintit“ şi nu deschide uşa nimănui pentru a pătrunde în locuinţa sa.
„Avem nenumărate sesizări la primărie, la poliţie, la inspecţia sanitară. Nu au posibilitatea legală să intre în locuinţa acestei proprietare şi să ridice animalele. Şi acum o săptămână, poliţia comunitară a amendat-o. I-au lăsat procesul-verbal în uşa apartamentului pentru că nu le-a deschis. Am încercat în fel şi chip să o determinăm să renunţe la căţeii din apartament, în zadar. Săptămâna aceasta vom ţine o şedinţă la asociaţie, ca să luăm o hotărâre. Voi merge la primărie să văd dacă prin acest Regulament cineva poate intra în locuinţa acesteia să ia o parte din câini. Dacă regulamentul nu prevede astfel de reguli, nu s-a făcut nimic. Cum procedăm? Fără acordul proprietarului, nu are dreptul să intre nici poliţia în apartament. Până la urmă vom merge în instanţă“, a spus Mihaela Vasilescu, preşedinta Asociaţiei de proprietari nr. 26 Brazda lui Novac.

Cine poate să ia câinii din apartament?
 
Nici proprietarii din blocul M16 B situat pe Calea Bucureşti sau din blocul 142B din Craioviţa Nouă nu au o viaţă mai bună din cauza vecinilor care cresc câini în număr mare în apartament. Regulamentul le permite craiovenilor să-şi dea sau nu acordul ca vecinii lor să crească aceste patrupede în casă, dar nu să-şi transforme locuinţa în canisă. Regulamentul nici măcar nu face referire la proprietarii care ţin în apartament un număr foarte mare de câini. Şi pe care până acum nimeni nu i-a putut scoate din domiciliul acestora fără acordul lor.
Nici măcar reprezentanţii primăriei nu au un răspuns. „Nu ştiu ce prevede Regulamentul în acest sens. Să mă interesez“, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova, Ionuţ Pârvulescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS