20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSalubritatea muşcă din buzunarele craiovenilor

Salubritatea muşcă din buzunarele craiovenilor

În şedinţa consiliului local de joi, 26 septembrie, urmează să fie mărite tarifele pentru activitatea de ecarisaj. Aceste preţuri, unele de trei ori mai mari, cum este cazul crotalierii, sau de aproximativ două ori mai mari, când vine vorba de eutanasiere, au ca fundament… cheltuielile cu adăpostul, după cum recunoaşte conducerea Salubrităţii.

Craiovenilor li se vor mai lua ceva bani din buzunare, în mod indirect, printr-o mărire a tarifelor de ecarisaj, care va fi aprobată joi, în şedinţa consiliului local. Unele preţuri urmează să fie scăzute cu puţin, însă altele vor creşte semnificativ, ridicând anumite semne de întrebare. Spre exemplu, pentru crotalierea unui câine se va percepe un tarif de 7,39 lei, faţă de preţul vechi, de 2,77 lei. Eutanasierea unui câine va ajunge la suma de 33,7 lei, în condiţiile în care o astfel de operaţiune costa, până acum, 19,19 lei, iar sterilizarea va creşte şi ea, de la 27,47 lei la 35,77 lei pentru un mascul, şi de la 58,04 lei la 64,62 lei pentru o femelă.

Microcipare de 28 de lei/câine

Noutatea în această listă de noi tarife este microciparea, operaţiune care va fi făcută pentru câinii care vor fi adoptaţi din adăpost. Aceasta va costa 28,97 lei pentru fiecare câine. „Am achiziţionat, momentan, 500 de microcipuri, avem şi un decodificator pe care l-am luat de ceva timp. Orice câine care este adoptat de la adăpost va avea un microcip, ca să putem identifica unde este câinele respectiv în caz că se întâmplă ceva. Nu ştiu cât a costat decodificatorul, nu am informaţia“, a declarat Cristian-Ştefan Popescu, directorul SC Salubritate Craiova SRL.

Autospecializată cu tarif de 71 de lei pe oră

Nici autospecializatele care lucrează nu au fost uitate. Preţul pe oră al unei maşini care lucrează va creşte de la 51,70 lei la 71,45 lei. Cele mai mici creşteri de preţ vor fi aplicate la operaţiunea de capturare (de la 37,35 lei la 39,89 lei) şi la cea de vaccinare antirabică (de la 5,98 lei la 6,15 lei). În raportul ce motivează aceste schimbări se spune că „operatorul are dreptul să propună beneficiarului ajustarea periodică a preţurilor şi tarifelor, în funcţie de influenţele intervenite în costurile de operare, în baza unor formule de calcul aprobate de autorităţile administraţiei publice locale“. Directorul SC Salubritate SRL spune că aceste scumpiri se fac pentru cheltuielile de întreţinere a adăpostului. „Gândiţi-vă la cheltuielile cu noul adăpost, la curent, pentru că încălzirea se face numai prin curent electric, gândiţi-vă la apă, pentru că se spală zilnic fiecare cuşcă. E vorba şi de personal. Sunt cheltuieli cu munca vie şi cu utilităţile, dar şi cu medicaţia câinilor. Gândiţi-vă că aveam un adăpost de maximum 100 de locuri, înghesuiţi (adăpostul de la Făcăi – n.r.) şi acum avem unul de cinci ori mai mare“, a explicat Popescu. Acesta nu a putut să dea un număr oficial al câinilor, însă a spus că adăpostul funcţionează la capacitate maximă. Nu ştiu să vă dau o cifră oficială, dar acum este la capacitate maximă“, a explicat Cristian-Ştefan Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS