13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPetreceri din copilărie

Petreceri din copilărie

Baloane umplute cu bomboane, tun de confetti, personaje din lumea Disney, animatoare. Cam acestea sunt ingredientele unei petreceri aniversare din zilele noastre. Întorcându-ne însă în timp, nu foarte mult, prin anii ‘80, altele erau coordonatele petrecerilor, care aveau loc în sufrageria apartamentului.

Cea mai albă şi scorţoasă faţă de masă din cauza apretului îmbrăca în mod festiv masa, care se întindea special cu ocazia aniversării zilei de naştere a copilului unei familii din acele vremuri.
Pregătirile începeau din timp. Pentru organizarea unei astfel de petreceri, toată familia se mobiliza. Bunica şi mama se ocupau de aranjatul casei, pentru ca apoi să-şi împartă cu grijă atribuţiile în bucătărie. Se punea la punct meniul. Bunica îi răsfăţa pe invitaţi, fie cu dulceaţa ei de trandafir sau de nuci verzi, servită neapărat cu un pahar cu apă, fie cu delicioasele gogoşi. Tortul cădea în atribuţiile mamei. Frişca se făcea în casă, din smântâna procurată cu greu, iar decoratul aparţinea tatălui. După ce blatul se răcea şi erau încorporate cremele făcute în casă cu margarină, cu atenţie tatăl îndesa într-o pungă frişca şi îşi exersa talentul de cofetar. La sfârşit, puţină cacao cernută în ploaie prin strecurătoare încheia întreg procesul. Din meniu nu lipseau celebrele sandvişuri cu salam sau şuncă, ouăle umplute sau salata beouf şi şniţelele bătute subţire de mama. În ziua în care prietenii de joacă erau poftiţi la petrecere se prepara şi limonada, ca să fie cât mai proaspătă. În funcţie de sezon, câteodată setea era potolită cu socată sau cu celebrul Bem-Bem.

Amintiri din copilărie

Şi odată ce atribuţiunile de cofetar ale tătălui se încheiau, el îmbrăţişa, cu plăcere, rolul de DJ. Se pregăteau discurile, puţine care erau prin casă, de obicei cu Madona sau cu Elvis, sau cu preferata familiei, Angela Similea, sau uneori benzile magnetofonului.
În ziua petrecerii, toate erau puse la punct. Se aranjau tacâmurile, cele mai bune farfurii se scoteau din dulapul mobilei din sufragerie, setul păstrat de mamă doar pentru musafiri. Clinchetul soneriei anunţa primii invitaţi. Cadourile erau împachetate în hârtie albă, de obicei, iar deschiderea lor era o adevărată plăcere pentru sărbătorit, care descoperea câte un titlu de volum, care pe prima pagină avea o frumoasă dedicaţie din partea partenerului de joacă. Se întâmpla deseori ca aceeaşi carte să se găsească în mai multe pachete, dar nu era supărare. Mai era ascuns câteodată şi câte un săpun sau o pastă de dinţi.
Şi după câteva acorduri muzicale şi dansuri în doi, sărbătoritul îşi invita prietenii în cameră pentru a admira câteva diapozitive, cu poveştile copilăriei sau a juca o partidă de Marocco sau „Nu te supăra frate!“.
Parfumul acestor petreceri s-a dus, astăzi altul este mersul lucrurilor.

În prezent

Masa din sufragerie care se întindea doar la ocazii speciale a dispărut. S-a dus şi mirosul gogoşilor pregătite de bunica, gustul limonadei sau al socatei şi al tortului făcut în casă. Nici cadourile nu mai sunt ce au fost. Suntem supuşi schimbării. Sufrageria uneori neîncăpătoare a fost înlocuită cu succes de spaţiile special create pentru astfel de evenimente. Astăzi, nu tata întreţine atmosfera, ci animatoarele special pregătite pentru a-i prinde pe invitaţi şi sărbătorit deopotrivă în mrejele jocurilor de tot felul: karaoke, piscină cu bilă, scaunele muzicale, limbo, picturile pe faţă, jocurile de mimă. Toate sunt premiate de organizatori cu tot felul de cadouri. Şi pentru ca atmosfera să fie perfectă, în decorul petrecerii îşi fac loc deseori, uneori la un preţ suplimentar, faţă de meniul plătit pentru fiecare copil (care variază între 22,5 şi 60 de lei pentru copil, în funcţie de preferinţele părinţilor sărbătoritului în alegerea meniului de petrecere), personajele Disney, de obicei Minnie sau Mickey, mult îndrăgitele prinţese sau clovni.
Cine îşi doreşte o petrecere cu iz american poate opta şi pentru balonul cu bomboane, la un preţ suplimentar.
Confetti, lumânări cu artificii dau acum culoare momentului sosirii tortului, care a pierdut praful de cacao şi care poartă acum figurine din marţipan.
Deh, fiecare generaţie cu obiceiurile şi influenţele ei!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS