13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenii cu apometrul pe scară

Craiovenii cu apometrul pe scară

Tot mai mulţi craioveni aleg să încheie contracte individuale cu furnizorul de apă al oraşului, Compania de Apă Oltenia (CAO). Numai în acest an, procentul acestora a crescut cu 30% faţă de anul trecut. „Tot mai mulţi dintre abonaţii noştri aleg să încheie un contract individual cu noi. Aceştia nu vor să mai aibă probleme din cauza vecinilor rău-platnici şi să se trezească la un moment dat cu apa sistată. Este cea mai bună variantă. Noi chiar venim în sprijinul celor care vor să facă acest lucru şi efectuăm lucrările gratuit, cu condiţia să-şi cumpere materialele“, a precizat Dorel Grigorie, directorul de dezvoltare al CAO.

Condiţii de separare

Primul pas făcut constă într-o solicitare scrisă către furnizorul de apă, prin care abonatul cere avizul de principiu pentru execuţia unei coloane separate de apă rece pe casa scării. La acesta se anexează tabelul cu semnăturile locatarilor de pe scară, minimum 2/3 din numărul de apartamente de pe casa scării, care sunt de acord cu construirea instalaţiei şi cu numirea titularului cererii ca reprezentant pentru derularea formalităţilor de întocmire a documentaţiei şi de obţinere a avizelor necesare construirii instalaţiei, acte de identitate şi proprietate, certificat de nomenclatură stradală, acordul scris al asociaţiei de proprietari. Plus declaraţia notarială, în original, a locatarilor, conform tabelului legalizat, în calitate de coproprietari ai instalaţiei de alimentare cu apă potabilă, în care se trece numărul total de apartamente de pe casa scării, asumarea responsabilităţii lor referitoare la lucrările de întreţinere, revizie şi reparare a acesteia, pe toată durata ei de existenţă şi permiterea accesului angajaţilor SC Compania de Apă Oltenia SA pe casa scării în vederea citirii apometrelor şi a intervenţiilor la reţea.
Al doilea pas îl reprezintă întocmirea documentaţiei tehnice de execuţie, care va fi realizată de un proiectant autorizat. Documentaţia va specifica şi condiţiile de calitate şi conformitate ale materialelor. Solicitantul va obţine totodată autorizaţiile şi avizele necesare. Construirea coloanei de alimentare cu apă potabilă se poate executa de către SC Compania de Apă Oltenia SA sau de o firmă agreată de aceasta.
Abia după recepţionarea instalaţiei de contorizare individuală a consumului de apă potabilă se vor încheia contracte individuale de furnizare/prestare a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare şi se vor sigila contoarele de apă. Vechiul branşament de alimentare cu apă în condominiu se va anula de către angajaţii SC Compania de Apă Oltenia SA.

Intervenţii fără cap

Când intervenţiile la reţelele de utilităţi se fac haotic, proprietarii nu au decât de suferit. Este cazul unui craiovean care stă de doi ani fără apă rece şi caldă la coloana de la bucătărie. Acesta dă vina pe vecinii care ar fi anulat conductele la etajul trei şi l-au lăsat fără apă. Marin Nicolaescu, proprietarul unui apartament de la etajul IV din blocul A46, cartier Rovine, susţine că vecina de la etajul trei a tăiat conductele de apă rece şi caldă de la bucătărie în anul 2011. De atunci, craioveanul îşi spală vasele la baie. „Mulţi din bloc am ales să punem apometre doar la baie, nu mai foloseam conductele de la bucătărie şi trăsesem altele de la baie. Ulterior, eu m-am răzgândit şi am vrut să-mi pun apometre şi la bucătărie, dar m-am trezit fără conducte, pentru că vecina de la III le-a tăiat. Stau de doi ani aşa. În loc să ne înţelegem, am ajuns la poliţie şi la judecată. Am anunţat Disciplina în Construcţii, au amendat-o şi i-au spus să repare, dar refuză“, spune Nicolaescu. Vecina de la etajul inferior are altă variantă: „Nu eu le-am anulat. Este o lucrare mai veche. A lucrat o firmă care a făcut aceste lucrări şi despre care vecinul de la etajul IV ştia. Acum el vrea să renunţe la conductele de la baie, să treacă pe cele de la bucătărie. Noi chiar ne judecăm din această cauză“, explică, la rândul ei, Cristina Betolian.
Cei de la Asociaţia de proprietari nr. 9 Rovine, unde este arondat blocul, spun că nu este treaba lor şi că cei doi vecini trebuie să se înţeleagă amiabil şi să nu mai facă intervenţii haotice la reţelele de utilităţi. CAO nu poate interveni pentru modificările făcute în apartamentele craiovenilor, prin urmare fiecare trage ponoasele propriilor fapte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS