17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSe joacă Shakespeare şi la Caracal

Se joacă Shakespeare şi la Caracal

Manifestări prilejuite de Festivalul Internaţional Shakespeare, ediţia 2014, se vor desfăşura în toată Oltenia, inclusiv la Caracal. Teatrul Naţional „Ştefan Iordache“ din oraş va găzdui spectacolul în colaborare cu Fundaţia Shakespeare. Luna aceasta, la teatrul caracalean vor avea loc două premiere ale actorilor amatori din oraş.

Tema Festivalului Internaţional Shakespeare 2014 este de mare deschidere: „Shakespeare al tuturor“. Emil Boroghină, directorul fondator al acestei manifestări de prestigiu, a spus că, în 2014, pe lângă duplexul Craiova – Bucureşti, festivalul îşi propune să fie un liant cultural între judeţele Olteniei, programând spectacole şi pe scenele teatrelor din Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea, Caracal şi, poate, Drobeta Turnu Severin.
La Teatrul „Ştefan Iordache“ din Caracal, pe 2 mai 2014, va fi prezentat spectacolul „Comedia erorilor“ al celebrei trupe britanice „Propeller“, în regia lui Edward Hall. Emil Boroghină a punctat: „Sper ca spectacolul «Comedia erorilor» să fie prezentat în superbul lăcaş al Teatrului din Caracal, aşa cum am stabilit cu fundaţia  lui Marius Tucă, «Mişcarea de Rezistenţă Marius Tucă», şi Marina Constantinescu. Marius Tucă era fericit că actualul primar al Caracalului este receptiv. Există şi acordul trupei «Propeller», aşa încât sunt încrezător că spectatorii din Caracal vor avea acest privilegiu în mai 2014“.

Două premiere pe scena teatrului din Caracal

Caracalul este un oraş cu o mare încărcătură istorică, Teatrul Naţional „Ştefan Iordache“ fiind una dintre bijuteriile cu care localnicii se mândresc, pe lângă cele 131 de imobile-momument istoric, după cum declară primarul muncipiului, Eduard Ciocăzanu. După ce, timp de 22 de ani, Teatrul din Caracal a fost închis pentru consolidare şi restaurare, din anul 2009, de la redeschidere, acesta este gazda unor spectacole de succes, dar şi a reprezentaţiilor trupei de actori amatori din oraş. „În luna septembrie, trupa noastră de teatru de la Caracal o să aibă două premiere. Este vorba de o comedie satirică axată pe politic – «Vacanţă în Guadelupa», şi de «Pinochio», un spectacol pentru copii“, a declarat Florin Beciu, regizorul teatrului.
Prin toate activităţile pe care le întreprind, oamenii care lucrează la Teatrul Naţional din Caracal se bazează cel mai mult pe rolul educaţional. Astfel, la începutul lunii noiembrie, timp de patru zile, în incinta teatrului se va desfăşura un festival pentru liceeni la care vor participa tineri din toată Oltenia. În cadrul acestui festival vor fi prezentate câteva workshopuri susţinute de studenţii unei şcoli de teatru care vor lucra cu elevii şi care vor şi pune în scenă un spectacol. În cele patru zile în care se va derula festivalul vor avea loc cursuri de balet şi dans contemporan.
O adevărată operă de artă concepută în stilul baroc după ideile arhitectului austriac Franz Billek, clădirea Teatrului Naţional „Ştefan Iordache“ impresionează prin aspect. Vorbim aici de bogăţia ornamentelor, coloane, capiteluri, ancadramente, balcoane, cupole şi multe altele. Cu ocazia Festivalului de Teatru din Caracal, au fost puse în scenă piese jucate de actori importanţi cum ar fi Maia Morgenstern, Mircea Rusu, Mihai Mălaimare, Horaţiu Mălăele. Pe lângă marii actori ai momentului, pe scenă au păşit şi actori de la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova, Teatrul pentru copii şi tineret „Colibri“, dar şi de la teatrul vâlcean „Anton Pann“. În tot timpul anului, pe această scenă interpretează diferite roluri actorii trupei Teatrului Municipal din Caracal. Florin Beciu, regizorul Teatrului Naţional „Ştefan Iordache“, ne-a vorbit despre munca pe care o depun actorii amatori ai teatrului. „Chiar dacă este o trupă cu actori amatori, eu vreau să se desfăşoare cât mai profesionist. Lucrăm mult pentru asta şi caut să se ajungă cât mai aproape de un spectacol de calitate, astfel încât să putem oferi publicului caracalean ceea ce îşi doreşte“.

Spectacole şi la Teatrul de Vară

Teatrul Naţional „Ştefan Iordache“ nu este singurul care găzduieşte evenimente culturale în oraş. Atâta timp cât permite vremea, anumite activităţi culturale se desfăşoară şi în Teatrul de Vară din Caracal. La finele acestei luni, pe 27, 28 şi 29 septembrie, are loc aici a 14-a ediţie a Festivalului Naţional de muzică uşoară „Radu Şerban“, organizat de Primăria Municipiului Caracal şi de Centrul Cultural Municipal. Pe lângă acesta, la Teatrul de Vară se desfăşoară pe timpul anului diverse spectacole de muzică, de teatru şi proiecţii de filme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS