17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Cartea de weekend

O femeie la fereastră, de Pierre Drieu la Rochelle
Editura Polirom 2013

Poveste de dragoste între o aristocrată, marchiza Santorini, şi un comunist, Michel Boutros, „O femeie la fereastră“ este deopotrivă mărturia aspiraţiei autorului de a se sacrifica pentru o cauză în care crede.
În 1936, aflată în Grecia, unde soţul ei este diplomat, Margot Santorini trăieşte o viaţă searbădă până când, într-o seară, de la fereastra camerei sale de hotel, vede un bărbat urmărit de poliţie şi decide să-i ofere o ascunzătoare. Fugarul se dovedeşte a fi Michel Boutros, un militant ostil regimului. Curajul, idealismul şi umanitatea tânărului o seduc imediat pe Margot.
„Mi-am imaginat o femeie tânără, frumoasă, bogată, marchiza Santorini. Printr-o întâmplare, ea îl scapă din mâinile poliţiei din Atena, unde soţul ei e diplomat, pe un tânăr comunist, Michel Boutros. Margot Santorini se îndrăgosteşte de Boutros. Dar ce poate ea iubi la acest om, care-i spulberă toate prejudecăţile? Faptul că e un băiat frumos? Şi asta, dar explicaţia este insuficientă, de vreme ce Margot e o femeie dificilă. Ea crede că întrezăreşte în el un personaj de mare viitor, sortit unui destin important şi alături de care va trăi o aventură intensă. În ceea ce-l priveşte, Boutros o iubeşte pe Margot, dar îi intuieşte intenţiile. Mai exact, înţelege că Margot iubeşte în el burghezul care era înainte să devină comunist. E îngrozit.
Aici e punctul esenţial al cărţii mele: va accepta oare Boutros, inspirat de anticul oracol din Delfi, pe care se duce să-l consulte împreună cu Margot, faptul că femeia, animată întotdeauna de realism, nu poate iubi un bărbat decât pentru forţa şi prestigiul lui?“, notează Pierre Drieu la Rochelle.
Romanul „O femeie la fereastră“ a fost ecranizat în 1976, avându-i pe Romy Schneider, Philippe Noiret şi Victor Lanoux în rolurile principale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS