7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRegulamentul pentru câini, o necunoscută pentru craioveni

Regulamentul pentru câini, o necunoscută pentru craioveni

http://www.youtube.com/watch?v=WDvOlqPZDUU

Mulţi dintre proprietarii de câini din Craiova nu au aflat încă de noul regulament aprobat de consiliul local în ceea ce priveşte obligaţiile lor faţă de animalele pe care le deţin. Câţiva dintre ei consideră absurde multe dintre punctele acestuia, mai ales partea cu aprobarea vecinilor pentru a ţine un câine în propriul apartament. În opinia lor, prioritatea primăriei ar trebui să fie câinii de pe stradă.

Parcul „Romanescu“ din Craiova este unul dintre cele preferate de proprietarii de câini. Aceştia ies cu animalele la plimbare, mai mult sau mai puţin pregătiţi pentru noul regulament aprobat de primărie. Asta pentru că nici nu au aflat de el. „De lopeţică şi punguliţă ştiam, dar de asta cu 500 de lei pentru al treilea câine nu. Asta nu ştiu dacă ar fi ok. Nu mi se pare normal. Iar cu vecinii… Aici sunt împărţite părerile. Cred că ar trebui cerută permisiunea, măcar la vecinii de lângă apartamentul respectiv, pentru că mai sunt copii mici, căţelul mai latră“, povesteşte Marius Neacşu, ieşit la plimbare cu câinele său. Acesta consideră că atenţia ar trebui îndreptată în alte direcţii: „Părerea mea este că ar trebui să rezolve problema câinilor comunitari şi apoi să se întoarcă la câinii cu stăpân“. Plimbarea cu animalul preferat este şi aceasta o problemă, în sensul în care maidanezii au tendinţa, uneori, să-şi apere teritoriul atunci când este călcat de alt câine. „Nu prea am avut probleme, dar soţia îi atrage, chiar a fost înconjurată de o haită de căţei, mi-a dat telefon şi m-am dus eu repede acolo. În sensul ăsta sunt probleme“, a încheiat craioveanul.

„Mâine-poimâine o să cer aprobare ca să mai fac un copil“

Alt locuitor al oraşului, Titi, are un cocker în vârstă de 13 ani, Max, pe care l-a educat aşa cum trebuie. Nici el nu ştia de noul regulament pentru că… nu scrie nicăieri. „Nu am aflat. De unde? Habar nu aveam de taxa de 500 de lei. Ca să ştii, trebuie să fii informat. Ca să fii informat, trebuie să scrie undeva. Să pună un afiş pe aici“, consideră craioveanul. Acesta este pregătit de mulţi ani pentru o plimbare cu animalul său preferat: „Mănuşi am, lopeţică şi mătură să aştepte primăria, primăriţa sau cine o fi dat ordin să umblăm cu aşa ceva. E o inepţie, o idioţenie. Păi cum să umbli cu lopata şi cu mătura după tine? Că doar nu oi fi de la Salubritate. Am o mănuşă, nişte punguliţe, în care, când e nevoie, strâng, că sunt educat pentru mine, nu trebuie să mă educe altcineva“. Faptul că ar trebui să ceară voie vecinilor ca să crească un câine i se pare absurd. „Acum aud. E amuzant. Dar ca să-mi bat soţia sau ca soţia să mă bată pe mine am nevoie de aprobarea vecinilor sau a primăriei? Dacă face căţelul scandal, să mă reclame pentru tulburarea liniştii publice! Vin organele abilitate, constată şi îmi aplică amenda. Pentru ce să cer aprobare că vreau să cresc câini? Mâine-poimâine o să cer aprobare ca să mai fac un copil, că poate unii mai şi ţipă când fac copii“, explică, ironic, craioveanul. În opinia sa, câinii sunt un pericol adevărat, dar nu este vina lor. „Sunt un pericol pentru copii, pentru bătrâni. Câinii sunt agresivi pentru că noi i-am făcut aşa. Câinii nu sunt prin naştere agresivi. Noi, oamenii, suntem prin naştere agresivi, prin genă, prin ADN. Dar asta e treaba primăriei, nu e a mea“, a conchis domnul Titi.

„Mi se pare anormal să ţii trei câini în curte“

Florin Pârvu, ieşit cu soţia, nepoţica şi câinele la plimbare, consideră că, în cazul său, vecinii îl vor lăsa să ţină câinele în apartament. „Vecinul o să-mi dea aprobare, că doar e un căţel mic, nu face zgomot, nu deranjează pe nimeni. Sunt oameni care nu iubesc câinii. Ce facem, dacă ăla nu-mi aprobă, nu am voie să am câine? Mi se pare exagerat…“, consideră acesta. E pregătit şi el cu şerveţele pentru a strânge după câinele său. În ceea ce priveşte al treilea câine dintr-o gospodărie, pentru care proprietarul va fi nevoit să plătească o taxă de 500 de lei, exceptând canisele înregistrate oficial, Florin Pârvu crede că este exagerat să ai trei câini într-o curte: „Nu poţi să ţii trei câini în curte, mi se pare anormal. Pentru cine are pasiune şi cine face şi un ban din creşterea câinilor, nu mi se pare mult. Dar ca să ţii mai mult de trei câini în curte, nu mi se pare normal“.
În centrul oraşului, am găsit-o pe Andreea, o tânără care are şi ea, la rândul ei, un căţel de talie mică. „Nu ştiu nimic despre regulament. Nu cred că e un lucru bun, cred că, odată ce ai un câine, e al tău şi nu trebuie să ceri voie cuiva“, consideră tânăra. Şi ea crede că suma de 500 de lei pentru al treilea câine este exagerată şi consideră că ar trebui redusă.

Zero poliţişti locali, mulţi câini comunitari

În contextul în care cineva va trebui să vegheze la respectarea noilor reguli, să observe şi să sancţioneze, dacă este cazul, lipsa lesei, a botniţei sau pe stăpânii care nu curăţă după propriile animale, în Parcul „Romanescu“ nu era picior de poliţist comunitar. Patrupezii comunitari, însă, se lăfăiau la soare, se mai alergau sau mai săreau să se „certe“ cu cine făcea un pas greşit pe teritoriul lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS