3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimarii, neinteresaţi de problema culelor

Primarii, neinteresaţi de problema culelor

Expoziţia „SOS – Salvaţi culele din România“ a fost deschisă ieri în Piaţa „Mihai Viteazul“. Tot ieri, la amiază, a avut loc o masă rotundă cu cei care ar putea să salveze aceste construcţii istorice. Deşi primarii localităţilor în care se află culele au fost şi ei chemaţi, la întâlnire s-a prezentat doar… unul. La fel s-a întâmplat şi cu reprezentanţii direcţiilor de cultură judeţene.
Campania Uniunii Arhitecţilor din România – filiala Oltenia, „SOS – Salvaţi culele din România“, îşi doreşte să tragă un semnal de alarmă asupra stadiului în care au ajuns aceste construcţii. Deşi problema este dramatică pentru majoritatea acestor construcţii, lipsa de interes şi de bani nu face decât să accentueze starea în care se află. Dacă nu se va face ceva în curând, acestea vor ajunge o ruină. Acestea au fost lucrurile care s-au discutat ieri în cadrul unei mese rotunde găzduite de sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Dolj, între reprezentanţi ai Institutului Naţional de Patrimoniu, Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Dolj, ai Muzeului Olteniei sau ai Muzeului de Artă din Craiova.
Arhitectul Pavel Popescu, iniţiatorul acestei campanii, a lansat invitaţii de participare la această masă rotundă către toţi primarii comunelor pe teritoriul cărora se află cule. Dovadă a interesului lor este numărul de edili care a făcut un efort pentru a vorbi despre această situaţie. Din 37 de primari, dintre care 33 din Oltenia, doar… unul s-a prezentat la întâlnire: Dumitru Ciontea, primarul comunei Cernăteşti, localitate unde există Cula Cernăteştilor pe care Muzeul Olteniei o va restaura cu bani de la judeţ. La fel ca în cazul primarilor s-a întâmplat şi cu reprezentanţii direcţiilor de cultură de pe teritoriul judeţelor în care se află astfel de construcţii.

Cule declasate ca monumente istorice

Singurul reprezentant de la nivel naţional a fost Florentina Udrea, din partea Institutului Naţional al Patrimoniului.
„Din păcate, patrimoniul este lăsat în voia sorţii. Situaţia financiară nu permite Ministerului Culturii să pornească un plan de restaurare aşa cum ar trebui. […] Indiferent de ce se întâmplă, regimul de proprietate este foarte important. Acesta le-a permis proprietarilor să nu intervină dacă nu în restaurarea, măcar în păstrarea acestor monumente istorice“, a spus aceasta. Conform datelor prezentate de Florentina Udrea, există 40.000 de monumente istorice în România, dintre care doar 300-400 pe an se bucură de restaurare. Iar în cule, după cum a declarat aceasta, s-a investit ultima oară în anii ‘90, când cula Cernăteştilor (comuna Cernăteşti, Dolj), cula Groşerea (comuna Aninoasa, Gorj) şi cula Racoviţa (oraşul Mioveni, Argeş) au beneficiat de unele restaurări.
Există cule care, din cauza degradării, au ieşit din grija Ministerului Culturii. „Din păcate, cula Cartianu (Gorj) şi-a pierdut valoarea. Ea va fi declasată ca monument istoric. Asta se întâmplă pentru că dispar elementele pentru care sunt înscrise în lista monumentelor istorice“, a completat Florentina Udrea.
 
Pe Cula Izvoranu se ceartă… de la distanţă

Marcel Berendei, arhitect la Direcţia Judeţeană de Cultură Dolj, spune că problema nu constă în studii şi în proiectare, ci în bani. „Nu sunt probleme la proiectare sau expertizare. În Dolj, în Craiova, în ţară avem proiectanţi foarte buni. Astea sunt etape inerente. Singura problemă este montajul financiar“, a explicat acesta. Conform spuselor sale, la restaurarea Culei Izvoranu din Brabova (Dolj) nu s-a putut implica nimeni. „Proprietarul nu trăieşte în România, ci în Franţa, iar avocatul proprietarului trăieşte în Germania. Primăria Brabova nu are nici un interes pentru că va pierde procesul acesta. Primăria ar fi putut să renunţe la proprietatea asupra culei, care e doar o anexă a conacului pe care îl revendică proprietarul“, a precizat Berendei.
Dintre cele 37 de cule din România, 33 se află în Oltenia, iar patru au ajuns ruine. 28 încă rezistă, dar sunt într-o stare de degradare foarte mare, iar restul se află în îngrijirea proprietarilor sau a administraţiilor locale, care reuşesc să le păstreze şi chiar au amenajat în interior puncte muzeale.

Expoziţia n-are noroc

Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, expoziţia nu va mai putea fi ţinută în Piaţa „Mihai Viteazul“. Ea va fi disponibilă, însă, pe site-ul UAR Oltenia, www.uaroltenia.wix.com/uaroltenia, la secţiunea Expoziţii, SOS – Culele din România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS