11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎncă un şofer după gratii

Încă un şofer după gratii

Magistraţii Judecătoriei Craiova au hotărât ieri să-l aresteze pe bărbatul de 40 de ani din Filiaşi, care s-a urcat la volan băut şi fără permis şi a provocat un accident de circulaţie, apoi şi-a abandonat maşina şi a plecat. Acesta este al optulea şofer arestat de la începutul acestui an, patru dintre ei fiind condamnaţi deja.

Ion Grăjdan, de 40 de ani, din Filiaşi, bărbatul care, marţi după-amiază, a intrat cu maşina sub un tir parcat pe Calea Severinului, a fost arestat preventiv pentru comiterea infracţiunilor de conducere cu permisul anulat, refuzul recoltării de probe biologice şi părăsirea locului accidentului.
Marţi după-amiază, în timp ce conducea un Daewoo Cielo pe Calea Severinului, Grăjdan a pierdut controlul direcţiei şi a acroşat un autocamion oprit pe banda a doua la semafor. După impactul cu camionul, autoturismul condus de Grăjdan a fost proiectat pe trotuarul de pe partea dreaptă, a lovit un stâlp de beton al reţelei de energie electrică, apoi a intrat sub un tir oprit pe banda întâi a drumului.
După accident, deşi era rănit, şoferul a ieşit din maşina avariată şi a plecat pe jos către Filiaşi, însă a fost ridicat de medicii de pe ambulanţa SMURD care fusese chemată la locul accidentului şi transportat la Spitalul de Urgenţă Craiova. Ion Grăjdan a fost testat de poliţiştii de la Rutieră cu aparatul etilotest care a indicat că acesta băuse mai multe pahare înainte de a se urca la volan. Aparatul etilotest a indicat o alcoolemie de 1,01 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care, potrivit procedurii, poliţiştii au rugat medicii să-i recolteze probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei. Bărbatul a refuzat însă să i se ia sânge, aşa că s-a ales cu un dosar penal pentru că a refuzat recoltarea de probe biologice, infracţiune care se pedepseşte cu închisoare între doi şi şapte ani. Ulterior, în urma verificărilor, oamenii legii au aflat că, pe lângă faptul că se urcase băut bine la volan, bărbatul nu are permis de conducere pentru nici o categorie de autovehicule, documentul fiindu-i anulat în 2001, după ce a fost judecat pentru conducerea unui autoturism pe drumurile publice cu permisul… suspendat. Cu toate acestea, Grăjdan s-a urcat la volan şi a plecat către casă, la Filiaşi.
Oamenii legii au mai stabilit că doljeanul are şi alte antecedente, acesta fiind condamnat în 2007 şi pentru comiterea unei infracţiuni de furt calificat.

Şoferi penali

Grăjdan nu este primul şofer care este „cazat“ în arestul IPJ Dolj de poliţişti. Craioveanul Valeriu Florin Cioacă, de 19 ani, a fost arestat preventiv în ianuarie, după ce procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au stabilit că, la ieşirea din staţia peco MOL de la intersecţia străzilor Brestei şi Maria Tănase, a lovit intenţionat cu maşina o tânără de 20 ani. Tânărul şofer a fost arestat preventiv, iar ulterior a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru tentativă de omor de instanţele din Dolj, în prezent dosarul fiind la Înalta Curte, instanţă care judecă recursul inculpatului.
La sfârşitul lunii februarie, alt şofer a fost arestat preventiv. Este vorba de Mădălin Scarlat, de 18 ani, care a fost depistat conducând un Mercedes deşi nu avea permis. Tânărul a fost urmărit în trafic de poliţiştii de la rutieră, ocazie cu care a lovit şi avariat trei autoturisme.
Scarlat a fost arestat preventiv, iar în iulie a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare pentru conducere fără permis şi părăsirea locului accidentului.
În luna martie alţi trei şoferi au fost arestaţi preventiv, cel mai cunoscut caz fiind al lui Florin Siclitaru, care a ucis doi adolescenţi.
Astfel, la începutul lunii martie, a ajuns în arest Ionuţ Mihai, de 29 de ani, din Craiova, şoferul care, în seara zilei de 5 martie, pe strada Calea Bucureşti din municipiu, a trecut cu maşina peste un pieton, apoi a fugit de la locul accidentului. Tânărul a fost eliberat din arest pe 25 martie şi este cercetat în stare de libertate pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului.
În seara zilei de 23 martie, Adrian Marius Chisăliţă, de 27 de ani, din comuna doljeană Teasc, a lovit cu maşina doi copii din comuna Malu Mare, care mergeau pe marginea drumului, unul dintre ei decedând pe loc. După accident, şoferul a fugit şi a fost prins pe 29 martie, după ce îşi dezmembrase maşina ca să ascundă urmele accidentului. Şi tânărul din Teasc a fost arestat preventiv, iar în iunie a fost condamnat la un an şi patru luni de închisoare cu executare. Inculpatul a făcut recurs, dosarul fiind în prezent pe rolul Curţii de Apel Craiova.
Un tragic accident a fost înregistrat în dimineaţa zilei de 31 martie, când Florin Iulian Siclitaru a accidentat mortal doi tineri care traversau regulamentar strada Calea Bucureşti din Craiova, apoi a fugit. Inculpatul a fost arestat, iar în iulie a fost condamnat la patru ani de puşcărie şi a făcut recurs împotriva sentinţei, dosarul fiind la Curtea de Apel Craiova.

Alţi doi şoferi arestaţi

Pe 23 mai, Remus Durac, de 22 de ani, din Băileşti, a fost arestat preventiv după ce, cu o zi în urmă, a accidentat mortal un biciclist, apoi a fugit. Tânărul a fost prins după câteva ore, oamenii legii stabilind că avea o concentraţie alcoolică de 0,95 m/l alcool pur în aerul expirat. Doljeanul a fost arestat pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea poliţiştilor şi conducere sub influenţa băuturilor alcoolice.
Trei săptămâni mai târziu, Dănuţ Petcu, de 18 ani, din comuna Vârvoru de Jos, a lovit o ambulanţă cu Opelul pe care îl conducea, a accidentat o fată de 13 ani şi a fugit. Accidentul a avut loc la intersecţia bulevardului 1 Mai cu strada Tabaci. În prezent, tânărul este în arestul IPJ Dolj, fiind acuzat de vătămare corporală din culpă, conducere fără permis și părăsirea locului accidentului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS