8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalInspector ARR, condamnat de două ori pentru mită

Inspector ARR, condamnat de două ori pentru mită

Un inspector din cadrul Autorităţii Rutiere Române Bucureşti, acuzat că primea şpăgi direct în cont, a fost condamnat de instanţele din Dolj şi Olt la doi ani şi jumătate de puşcărie.

Sorin Mihail Bărbulescu, funcţionar în cadrul Autorităţii Rutiere Române (ARR) Bucureşti, a intrat în atenţia ofiţerilor Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj pe 25 ianuarie, anul acesta, când două persoane s-au plâns că bucureşteanul le-a cerut diverse sume de bani pentru a le urgenta eliberarea cartelelor tahograf. Unul dintre denunţători a precizat că, pe 27 decembrie, anul trecut, a depus la sediul ARR Dolj documentaţia pentru eliberarea unei noi cartele tahograf. După două săptămâni, s-a dus din nou la ARR Dolj pentru a întreba cât mai durează până îi este eliberată cartela şi a fost sfătuit de funcţionari să sune la ARR Bucureşti, instituţia care emite aceste documente. Aşa a dat de Bărbulescu, care s-a oferit să-l ajute pentru a obţine cartela tahograf contra sumei de 1.500 de lei. Inspectorul i-a dat denunţătorului numărul unui cont deschis la BCR, iar acesta din urmă a virat şpaga direct în cont. Ulterior, Sorin Mihail Bărbulescu i-a mai cerut 280 şi 500 de lei pentru a-l ajuta cu cartela tahograf. Al doilea denunţător s-a plâns că acelaşi inspector Bărbulescu i-a cerut suma de 500 de lei pentru a grăbi eliberarea cartelei, şpaga fiind virată şi de data acesta direct în contul bancar. Ulterior, în baza interceptărilor convorbirilor telefonice, anchetatorii au stabilit că bucureşteanul „pretindea sume de bani în scopul urgentării eliberării cartelei tahograf de la mai multe persoane din mai multe judeţe ale ţării“, printre care Dolj şi Olt, şi au dispus folosirea unui investigator sub acoperire. Acesta a luat legătura cu Bărbulescu şi a negociat să-i dea 2.000 de lei pentru a-l ajuta la eliberarea unei cartele tahograf, jumătate din sumă fiind virată în acelaşi cont BCR. Pe 4 februarie, funcţionarul ARR a fost prins în flagrant în timp ce primea şi restul de bani de la ofiţerul sub acoperire.
Inspectorul Bărbulescu a fost arestat preventiv pe 4 februarie, iar după două săptămâni a şi fost trimis în judecată. Inculpatul şi-a recunoscut faptele pentru a scăpa cu o pedeapsă mai mică, iar Tribunalul Dolj l-a condamnat pe 9 aprilie la doi ani de închisoare pentru infracţiunea de luare de mită în formă continuată.

Pedeapsă mai mare la Curtea de Apel Craiova

Alt dosar privind fapte de corupţie a fost întocmit pe numele aceluiaşi inspector de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, care l-au trimis în judecată pe Bărbulescu la sfârşitul lunii martie. Inspectorul şi-a recunoscut faptele şi în faţa magistraţilor din Olt, care, pe 10 aprilie, la o zi după hotărârea Tribunalului Dolj, l-au condamnat tot la doi ani de închisoare, însă cu suspendare. Spre deosebire de colegii de la Tribunalul Dolj, magistraţii din Olt nu i-au reţinut inculpatului forma continuată a infracţiunii comise de acesta.
După pronunţarea celor două hotărâri, atât inculpatul, cât şi procurorii au făcut apel, care s-a judecat la Curtea de Apel Craiova. Instanţa a admis apelul procurorilor şi a hotărât să rejudece cele două dosare împreună, reţinând în ambele comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. De data acesta, inculpatul a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare cu executare, iar instanţa a hotărât să rămână în arest.
Ulterior, Sorin Mihail Bărbulescu a făcut recurs împotriva hotărârii Curţii de Apel Craiova, dosarul fiind înregistrat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru 23 septembrie.
Potrivit reprezentanţilor Penitenciarului Craiova, Sorin Mihail Bărbulescu a fost transferat la Penitenciarul Rahova pe 5 august.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS