Bugetul Craiovei, rectificat cu 3,57 milioane de leiBanii vor merge către învăţământ, sănătate şi cultură. Bugetul general consolidat al municipiului înregistrează la această oră un deficit de 28,5 milioane de lei. Reparaţiile la şcoli nu vor fi gata până pe 15 septembrie.

Pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Local (CL) Craiova din data de 29 august se află un proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri al municipiului, cu suma de 3,57 milioane de lei. Suplimentarea este de 2,24 milioane de lei pentru secţiunea de funcţionare şi de 1,33 milioane de lei pentru secţiunea de dezvoltare. Cea mai mare parte a fondurilor suplimentare (2 milioane de lei) provine din impozitul pe venit, urmată de sumele primite de la UE în contul plăţilor efectuate (885.000 de lei), subvenţiile de la bugetul de stat pentru proiectele postaderare (694.000 de lei) şi vărsăminte din secţiunea de funcţionare pentru secţiunea de dezvoltare. 1,37 milioane de lei din rectificarea bugetară vor merge pentru reparaţiile instituţiilor de învăţământ, iar 322.000 de lei la cultură – pentru chiria noului sediul al Teatrului de Copii şi Tineret „Colibri“, preluat de la Sindicatul Electroputere Craiova. „La instituţiile de cultură, luna trecută am suplimentat bugetul cu 900.000 de lei, la care se adaugă acum circa 300.000 de lei, pentru Teatrul «Colibri», care înseamnă reabilitarea acestui teatru. Timp de mulţi ani nu a avut sediu. Am reuşit împreună cu sindicatul Electroputere Craiova, să facem un parteneriat. Plătim o chirie modică, de fapt acoperim impozitul pe care ei, în calitate de proprietari, trebuie să îl plătească anual“, a declarat, ieri, primarul Lia Olguţa Vasilescu, în cadrul unei conferinţe de presă. Spitalul Clinic Municipal „Filantropia“ va primi şi el 1,7 milioane de lei, pentru modernizări. Aceşti bani se adaugă celor 500.000 de lei primiţi ca subvenţie luna trecută. „Încercăm să punem la punct acest spital. Sigur, au fost şi sponsori care ne-au ajutat, venind cu un plus de 150.000 de lei. Este doar o mică parte faţă de necesităţile acestui spital“, a mai spus primarul Olguţa Vasilescu. În ceea ce priveşte lista instituţiilor publice finanţate din venituri proprii cărora li se suplimentează veniturile, aceasta este completată de Casa de Cultură „Traian Demetrescu“ – 22.000 de lei (subvenţie), Liceul „Traian Vuia“ – 2.000 de lei venituri din chirii şi Filarmonica „Oltenia“ – 5.000 de lei (sponsorizare şi alte venituri din prestări servicii). Primarul Lia Olguţa Vasilescu susţine că rectificările pozitive de buget din acest an sunt de 8 milioane de lei, iar estimările pe 2013 sunt de 16 milioane de lei.

Cu toate acestea, bugetul general consolidat al municipiului indică la această dată un deficit de 28,5 milioane de lei.

Ponta e de vină?


În ceea ce priveşte situaţia şcolilor, acestea nu se prezintă la parametrii doriţi. „Nu am putut să facem mai mult, pentru că am putut să discutăm despre bugetul pe anul acesta abia în luna aprilie. Până nu se face bugetul la nivel naţional şi la consiliul judeţean, consiliul local nu poate să aprobe bugetul. Imediat, noi am demarat licitaţia pentru şcoli, acordul-cadru pentru reabilitarea şcolilor din Craiova. S-a terminat abia zilele acestea, deci e foarte greu de crezut că până la 15 septembrie va putea vreo firmă să facă toate corecţiile necesare la şcoli“, a mai declarat Olguţa Vasilescu. Primarul susţine că este posibil ca lucrările să se deruleze şi în timpul cursurilor: „Se va lucra până la sfârşitul anului, chiar dacă asta înseamnă să se lucreze sâmbăta şi duminica, să nu se deranjeze procesul de învăţământ. Acolo unde nu este zgomot foarte mare, probabil că se va lucra de luni până vineri“. Anunţul de participare privind licitaţia pentru contractul „Lucrări de reparaţii construcţii la unităţile de învăţământ“ (acord-cadru) a fost publicat pe 12 iunie 2013, valoarea estimată fiind de 13,85 milioane de lei. Data-limită de depunere a ofertelor era 28 iunie. 12 firme s-au înscris la licitaţie, însă până la această dată nu s-a anunţat oficial câştigătorul.

Săptămâna viitoare, administraţia locală va primi o vizită din partea reprezentanţilor Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), existând posibilitatea finanţării unor modernizăr pentru 21 de instituţii de învăţământ. Aceste şcoli vor fi reabilitate termic începând de anul viitor, urmând ca BERD să-şi recupereze investiţia din diferenţa la utilităţi. Pe lista instituţiilor care ar urma să beneficieze de finanţare se află:  Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu“, Colegiul Naţional „Ştefan Velovan“, Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu“, Colegiul Tehnic Energetic, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Colegiul Tehnic „C.D. Neniţescu“, grădiniţele cu program prelungit „Elena Farago“, „Ion Creangă“, „Dumbrava Minunată“, „Petrache Poenaru“, Liceul „Traian Vuia“, Liceul Tehnologic Auto, Liceul „Matei Basarab“, Liceul „Tudor Arghezi“, Şcolile Gimnaziale „Ion Creangă“, „Mihai Eminescu“, „Decebal“, „Sf. Gheorghe“, „Gheorghe Bibescu“, „Traian“. „Cei de la BERD vor merge în teren şi vor analiza la faţa locului aceste şcoli. În cazul în care una dintre ele nu va îndeplini condiţiile, atunci altă şcoală va intra în această listă de 21“, a mai declarat Olguţa Vasilescu.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 28 august 2013

Actualitate

» A crescut rata şomajului
» Trenul regal, în Defileul Jiului
» 750 de mineri, în şomaj tehnic
» Elevi gorjeni, în America
» 45 de unităţi de învăţământ, neautorizate
» Mitropolitul Olteniei, la hramul Mănăstirii Cămărăşeasca
» Cameră video pentru verificarea rovinietei
» Facilităţi pentru investitorii din Calafat
» Spitalul Judeţean din Mehedinţi are o nouă conducere
» Moartea ultimilor generali ai Craiovei
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Silvio Berlusconi vrea să facă apel la CEDO
» Profesor universitar doctor Irinel Popescu: Există loc pentru un centru de transplant renal la Craiova
» Reuniune a membrilor permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, privind Siria
» Băsescu: Nu acceptăm să ne spună cineva din afara României cum să ne organizăm administrativ
» Echipa internațională din cadrul JDS 3 a ajuns aproape de Budapesta
» CE dezminte redirecţionarea spre Germania de fonduri pentru romi alocate României şi Bulgariei
» Circa 2,1 milioane români lucrează în alte state membre ale UE

Local

» Jumătate dintre români cred că sunt plătiţi mult mai puţin decât merită
» Băut şi fără permis, cu maşina din stâlp în tir
» Inspector ARR, condamnat de două ori pentru mită
» Cu paşi mici spre grădiniţă
» Asociaţia persoanelor cu handicap din Oltenia cere dublarea indemnizaţiilor
» Rovana Plumb: Egalizarea vârstei de pensionare a femeilor şi bărbaţilor până în 2035, nu mai devreme
» Noi posturi pentru cadrele didactice
» …Şi Ţuculina a murit, voi tot n-aţi demisionat!
» Licitaţie pentru eliminarea mirosului din Corniţoiu
» Bugetul Craiovei, rectificat cu 3,57 milioane de lei
» Expoziţia “S.O.S. – Culele din România”, la Craiova
» Proiect internaţional la Naţionalul craiovean
» Taximetrist craiovean, cercetat pentru port ilegal de armă albă

Dolj

» Excursii şi premii pentru olimpicii doljeni
» Dolj: “Lectura educă spiritul”, parteneriat educaţional la Centrul “Sfântul Nicolae”

Gorj

» Evaziune fiscală la două farmacii
» Poliţist mituit cu o sută de euro
» Elena Amza, desemnată consilier judeţean
» CJ Gorj şi-a dat avizul pentru investiţia Companiei de Apă Oltenia

Sport

» Steaua s-a calificat în grupele Ligii Campionilor
» Trupa lui Guşatu a lăsat o impresie bună
» CSU Craiova a „măturat“ cu Pandurii II
» Dreşcă: Suntem mai puternici
» Bănicioiu vrea doar o federaţie de karate
» Mesajele suporterilor – unite într-un banner în Polivalentă
» Fotbal – CS Universitatea Craiova şi-a lansat site-ul oficial

Bani & Afaceri

» MFP: 20.225 persoane au intrat în şase minute pe pagina de internet dedicată schemei de minimis

Educatie

» Peste 2.000 de candidaţi repetă bacalaureatul la matematică
» Universitatea îşi repară acoperişul

Magazin

» Horoscop

Opinii

» Muzichia unui optimism de-o vară

Top