5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoi membri ai CNA, incompatibilitate şi conflict de interese

Doi membri ai CNA, incompatibilitate şi conflict de interese

Doi membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au fost declaraţi incompatibili de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Potrivit unui comunicat al Agenţiei, a fost constatată existența stării de incompatibilitate în cazul lui Christian Mititelu, membru al CNA, şi existenţa unui conflict de interese în cazul lui Răsvan Popescu, actual membru şi fost preşedinte al aceleiaşi instituţii.

Christian Mititelu s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 4 noiembrie 2008 – 15 decembrie 2012, întrucât a exercitat, simultan, funcţia de preşedinte şi, ulterior, pe cea de vicepreşedinte al Asociaţiei „Alianța Civică” şi calitatea de membru al CNA, asimilată funcţiei de secretar de stat. Conform prevederilor legale, „calitatea de membru al Consiliului este incompatibilă cu funcţiile publice sau private, cu excepţia celor didactice, dacă nu dau naştere unor conflicte de interese”.

În cazul lui Răsvan Popescu, ANI a stabilit că acesta a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie penală, întrucât, în calitate de membru al CNA (mandatele 2006 – 2012, 2012 – 2018), respectiv, de preşedinte al CNA (29 iunie 2007 – 19 decembrie 2012), în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a soluţionat cereri şi a participat la luarea unor decizii în urma cărora s-au acordat autorizaţii de licenţă audiovizuală pentru SC PRO TV SA. De asemenea, Popescu s-a aflat în relaţii comerciale şi a beneficiat de foloase patrimoniale în valoare de 15.000 de euro de la SC MEDIA PRO PICTURES S.A. Din activitatea de evaluare, a rezultat faptul că atât PRO TV SA, cât şi MEDIA PRO PICTURES SA au acelaşi acţionar.

ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea de către Răsvan Popescu a infracţiunii de conflict de interese.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS