22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGabriel Bivolaru, reţinut pentru furt de produse petroliere

Gabriel Bivolaru, reţinut pentru furt de produse petroliere

Fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru (foto) şi alţi opt bărbaţi au fost reţinuţi, la Constanţa, pentru furt calificat, evaziune fiscală şi spălare de bani, iar ieri instanţa trebuia să se pronunţe referitor la propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.
Potrivit reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, pentru o a zecea persoană demersurile respective sunt făcute în lipsa acesteia.
„Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au dispus reţinerea pe timp de câte 24 de ore faţă de inculpaţii Bivolaru Gabriel, Chihaia Marian, Arhire Adrian, Poenaru Marius-Ciprian, Boamfă Paul, Luca Viorel, Merdicos Romero-Ovidiu, Dimofte Petronel şi Matei Marius-Ionuţ, care sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat, evaziune fiscală şi spălare de bani“, au informat, printr-un comunicat remis presei, oficiali ai PT.
Conform acestora, din probatoriul administrat în cauză până în prezent a reieşit că inculpaţii sustrăgeau produs petrolier din conducte prin folosirea instalaţiilor artizanale de perforare, îl încărcau şi transportau în cisterne-bazin de 30 de tone disimulate în remorci de cereale sau în recipiente ascunse într-o autoutilitară, fiind transferat apoi într-o cisternă. Ulterior, produsul petrolier era transvazat în depozitele rafinăriei unui antrepozit fiscal din Năvodari şi era introdus în mod fraudulos în circuitul comercial de către Gabriel Bivolaru.
„La momentul intervenţiei pentru prinderea în flagrant, deşi un echipaj de jandarmi a executat semnale de oprire luminoase şi acustice pentru oprirea autovehiculului unui al zecelea suspect, Mangalea Gheorghe, acesta nu s-a conformat şi a lovit autoturismul jandarmeriei şi, deşi au fost trase două focuri de armă de avertisment, cel în cauză a reuşit să fugă“, au menţionat procurorii.
Cele zece persoane au fost depistate în urma unor acţiuni cu efective mărite de jandarmi, poliţişti şi lucrători ai Conpet, sub coordonarea unui procuror de caz, care au fost efectuate la sfârşitul săptămânii trecute privind furturile de produse petroliere din conductele magistrale de transport.

Instalaţii artizanale prin care era furat ţiţei din conducta Conpet

Potrivit unui comunicat transmis ieri, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Constanţa, în urma unor descinderi făcute la Năvodari, a depistat şase persoane şi trei autotrenuri, dintre care unul era încărcat cu 27 de tone de ţiţei, iar în urma acţiunii două persoane au fost duse pentru audieri la sediul Parchetului Tribunalului Constanţa.
De asemenea, într-o zonă aflată între DN 22C şi localitatea Nisipari a fost depistată o instalaţie artizanală prin care era sustras combustibil, iar în apropiere de localitatea Cumpăna, în zona Autostrăzii A4, în urma decopertării conductelor de transport produse petroliere au fost descoperite alte două instalaţii, acestea fiind racordate la conducta Conpet. Ambele instalaţii intrau într-o conductă de azbociment cu diametrul de 120 de centimetri. Totodată, în urma descinderilor făcute în alte zone din Constanţa, au mai fost ridicate şase autovehicule, între care o autoutilitară care avea montate nouă rezervoare a câte o tonă şi un autoturism Renault Espace, care avea un rezervor de o tonă.

Firma controlată de Bivolaru, deţinută de companii offshore reprezentate de soţia şi sora lui

Firma pe care fostul deputat Gabriel Bivolaru, reţinut pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, ar fi folosit-o în afacerile cu ţiţei este deţinută de două companii offshore, cu sediul în Cipru, reprezentate de soţia şi de fiica acestuia, potrivit unor surse judiciare.
Sursele citate au spus că fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru controlează o societate comercială cu sediul în Năvodari, specializată în obţinerea unor produse intermediare prin prelucrarea ţiţeiului.
Societatea folosită de fostul deputat în afacerea cu ţiţei este deţinută de două companii offshore, cu sediul în Cipru, care sunt reprezentate de soţia lui Bivolaru, Ana Maria Olteanu, şi de sora acestuia, Mihaela Ene.
Pe 1 aprilie 2004, fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru a fost încarcerat, ca urmare a sentinţei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie fiind condamnat la cinci ani de închisoare pentru păgubirea BRD cu aproape 50 de milioane de euro. Acuzaţiile aduse au fost de fals, uz de fals, înşelăciune şi evaziune fiscală.
Potrivit procurorilor, Bivolaru i-a avut complici pe Mona de Freitas şi pe Paula Monica Plazzotta (administrator de cont pentru cele zece firme), acestea fugind din România la scurt timp după ce anchetatorii au început cercetările în acest caz.
Pe 26 februarie 2007, Gabriel Bivolaru a părăsit arestul, fiind eliberat condiţionat ca urmare a deciziei Tribunalului Argeş, care a considerat că timpul pe care acesta l-a petrecut în închisoare a fost suficient pentru reeducare, scopul pedepsei a fost atins, iar recompensele primite ilegal de fostul deputat nu-i pot fi imputate.
În martie 2007, fostul deputat Gabriel Bivolaru a fost convocat la Parchetul instanţei supreme, pentru a fi audiat ca martor în dosarul deschis ca urmare a plângerii fostului premier Adrian Năstase împotriva anchetatorilor anticorupţie, pe care i-a acuzat de abuz în modul de soluţionare a cazului Zambaccian.
De asemenea, numele lui Gabriel Bivolaru a fost legat şi de dosarul privind traficarea unor brăţări dacice sustrase în 2001 din situl arheologic Sarmisegetuza Regia. În acest dosar, în care au mai fost vizaţi Adrian Năstase, Ioan Talpeş, Dan Iosif şi Sergiu Nicolaescu, au fost făcute verificări privind eventuala implicare a acestora în traficarea brăţărilor dacice. În iunie 2007, procurorii au decis neînceperea urmăririi penale în cazul lui Bivolaru, Adrian Năstase, Ioan Talpeş, Dan Iosif şi Sergiu Nicolaescu, apreciind că nu pot fi învinuiţi de tăinuire în legătură cu dispariţia brăţărilor dacice.
Click News

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS