16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalVilă pe banii CFR-ului

Vilă pe banii CFR-ului

Patru persoane din conducerea SC Electrificare CFR SA au fost deferite justiţiei de procurorii DNA Craiova, într-un dosar care priveşte cumpărături personale de circa două milioane de lei, achitate însă din banii CFR-ului.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus ieri trimiterea în judecată a patru persoane din conducerea SC Electrificare CFR SA – Sucursala Electrificare Craiova. Este vorba în primul rând de Gheorghe Mitroi, contabil-șef la SC Electrificare CFR SA – Sucursala Electrificare Craiova la data faptelor investigate, și de Valentina Ghizdăveţ, contabil în cadrul aceleiași instituții la data faptelor. Aceştia sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi evaziune fiscală, infracţiuni săvârşite în formă continuată, presupunând nu mai puţin de 536 de acte materiale. Împreună cu cei doi au mai fost deferiţi justiţiei şi doi şefi ai Sucursalei Electrificare Craiova – Marian Spînu şi Alin Florin Neacşu, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de neglijență în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.

Achiziţii personale…

În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reținut faptul că, în perioada 2005-2008, contabilul-şef Gheorghe Mitroi și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu referitoare la achizițiile de bunuri sau servicii și la înregistrarea lor în contabilitatea societății și plata acestora, cauzând prin aceasta un prejudiciu SC Electrificare CFR SA evaluat la suma de 1.788.012,70 lei (echivalentul a 504.917,26 euro).
„Concret, Mitroi Gheorghe, fără a avea vreun mandat din partea conducerii Sucursalei Electrificare Craiova, a contactat personal mai mulți furnizori, cărora le-a lansat comenzi ferme, în numele sucursalei, de achiziții de bunuri și servicii, care nu aveau nici o legătură cu activitatea instituției în care își desfășura activitatea. De asemenea, inculpatul a ridicat personal atât mărfurile, cât și facturile emise de către furnizori. În înțelegere cu inculpata Ghizdăveț Valentina, contabil, aceste facturi au fost înregistrate în contabilitatea instituției fără a îndeplini condițiile legale, iar Mitroi Gheorghe, în calitate de contabil-șef, a semnat ordinele de plată pentru achitarea acestor facturi, astfel că a determinat efectuarea de plăți în mod nelegal“, se arată într-un comunicat al DNA.
Procurorii anticorupţie consideră că matrapazlâcurile de care sunt acuzaţi Mitroi şi Ghizdăveţ au fost posibile „și pentru faptul că inculpații Spînu Marian și Neacșu Alin Florin, ambii șefi ai Sucursalei Electrificare Craiova din cadrul SC Electrificare CFR SA în perioadele de referință, și-au încălcat din culpă atribuțiile de serviciu și au contrasemnat ordinele de plată, care erau neînsoțite de documente justificative, fără să se asigure că plățile efectuate sunt pentru bunuri și servicii achiziționate legal și în interesul societății“, după cum se menţionează în comunicatul DNA.

…Plătite din banii firmei

Bunurile achiziționate și achitate în mod nelegal au fost însușite de Gheorghe Mitroi și Valentina Ghizdăveț, după cum se menţionează în comunicatul DNA. E vorba de cantităţi enorme de materiale de construcţii – de la cărămidă, gresie şi faianţă, la becuri, întrerupătoare, căzi şi chiuvete – pe care Mitroi le-a plătit din contul unităţii, deşi toate aceste materiale ar fi fost utilizate la vila pe care şi-o construia vizavi de Selgros, pe strada Banilor din Cârcea. Din aceste materiale de construcţie şi-a făcut parte şi contabila Ghizdăveţ, care şi-a modernizat o vilă în comuna Drăgoteşti.
Spre exemplu, în cursul anului 2008, Sucursala Electrificare Craiova a achiziţionat două camioane cu scândură de brad de la o firmă din Sibiu. Contabilul-şef Mitroi i-ar fi telefonat lui Dumitru Rădoi, şeful Centrului de Electrificare Vâlcea, dându-i dispoziţie să semneze de primire pentru cantitatea de lemne. Dar reprezentanţii firmei sibiene au fost îndrumaţi să ducă cheresteaua nu în curtea instituţiei care o achiziţiona, ci să o descarce într-un loc anume din localitatea vâlceană Râul Vadului, de unde ar fi fost însuşită de Mitroi şi Ghizdăveţ. Dar Rădoi, fără să pună nici o întrebare, a semnat că a primit cheresteaua, iar a doua zi, Sucursala Electrificare Craiova a achitat către firma sibiană circa 10.000 de lei, reprezentând contravaloarea mărfii.
Dacă tot şi-a „tras“ atâtea materiale pe banii unităţii, contabilul-şef s-a gândit să-şi ajute şi fratele, Dumitru Mitroi, pentru care a plătit la un service – tot din contul Electrificare CFR Craiova – suma de 4.407 lei, reprezentând contravaloarea reparaţiei la autoturismul personal, un Volkswagen Golf.

TVA dedusă ilegal

Ca urmare a acestor achiziții, în aceeași perioadă, inculpații Gheorghe Mitroi și Valentina Ghizdăveț, în calitate de contabil-șef, respectiv contabil, au solicitat o deducere de TVA în valoare de 328.426 de lei (echivalentul a 92.708,5 euro), fără a exista documente justificative care să ateste achiziția efectivă a bunurilor sau prestarea serviciilor în beneficiul unității, situație în care nu exista drept de deducere.
SC Electrificare CFR SA s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 2.325.599,9 lei. La rândul său, Ministerul Finanțelor Publice, prin Direcția Generală a Finanțelor Publice Dolj, s-a constituit parte civilă cu suma de 328.426,81 lei, reprezentând TVA dedusă nelegal.
În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile aparținând inculpaților Marian Spînu, Alin Florin Neacșu și unui membru al familiei inculpatei Valentina Ghizdăveț.
Dosarul urmează să fie judecat la Tribunalul Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS