11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalO mie de absolvenţi cer şomaj

O mie de absolvenţi cer şomaj

http://www.youtube.com/watch?v=Qpb-fD9iIDk?

De-abia ieşiţi de pe băncile şcolii, bat acum la uşa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj. Peste 1.000 de proaspeţi absolvenţi şi-au depus dosarele în vederea înregistrării în evidenţele Agenţiei, şomajul fiind, după părerea lor, soluţia salvatoare. Deşi angajatorii beneficiază de anumite facilităţi în momentul în care angajează absolvenţi, nici un agent economic din judeţul Dolj nu şi-a exprimat dorinţa de a-i încadra în muncă.

Zeci de tineri absolvenţi de liceu sau licenţiaţi s-au prezentat în ultimele zile la AJOFM Dolj pentru a-şi depune dosarul în vederea înregistrării în evidenţele instituţiei. Indiferent dacă au promovat sau nu examenul de bacalaureat, ei pot alege să-şi depună dosarul în vederea înregistrării în evidenţele instituţiei. Pentru aceasta sunt necesare actul de absolvire (original şi copie), actul de identitate (original şi copie) şi adeverinţă de la instituţia de învăţământ absolvită în care să fie specificată data absolvirii (original). Odată înregistraţi, tinerii pot beneficia de consiliere profesională, mediere în vederea încadrării în muncă sau cursuri de formare profesională gratuite.

Tinerii absolvenţi, ignoraţi de agenţii economici

Părerea generală a celor prezenţi la AJOFM Dolj a fost aceeaşi. Locuri de muncă sunt tot mai puţine, iar angajatorii evită persoanele fără experienţă. „Am absolvit liceul şi am încercat să îmi găsesc un serviciu. Nu am găsit însă nimic, cu toate că am fost interesat să muncesc, fără prea mari pretenţii salariale. Încerc să îmi caut în continuare de muncă, dar pentru o perioadă o să primesc ajutor de şomaj. Este, până la urmă, un venit, ca să nu fiu nevoit să mai trăiesc din banii părinţilor. Dacă nu îmi găsesc un loc de muncă până la sfârşitul acestui an, sunt hotărât să plec să muncesc în construcţii în străinătate“, a spus Marian Vlad, din Craiova.
Dezamăgit de oferta de pe piaţa muncii s-a arătat şi Marius Mocanu, licenţiat al Facultăţii de Agricultură. Tânărul susţine că şi-a căutat un serviciu încă din timpul facultăţii, a fost la toate Bursele locurilor de muncă organizate: „Am depus nenumărate CV-uri, nimeni însă nu m-a chemat la interviu. Banii de pe şomaj o să îmi prindă bine, mai ales că m-am gândit să încep o mică afacere cu stupi“.

În 60 de zile de la absolvire se pot înregistra la AJOFM Dolj

Reprezentanţii AJOFM Dolj au menţionat că, până în acest moment, 1.126 de absolvenţi s-au prezentat la sediul instituţiei. „Menţionez că absolvenţii instituţiilor de învăţământ trebuie să se prezinte în termen de 60 de zile de la data absolvirii pentru a se înregistra în evidenţele AJOFM, în vederea medierii pentru încadrarea în muncă. Aceasta este principala condiţie pentru ca tinerii să poată beneficia de indemnizaţie de şomaj. În perioada de 60 de zile, absolvenţii trebuie să îşi găsească un loc de muncă. În cazul în care, după cele 60 de zile, nu îşi găsesc un loc de muncă, pot solicita indemnizaţia de şomaj. În momentul solicitării ajutorului de şomaj, tinerii trebuie să prezinte un dosar care să conţină: planul de mediere emis la înregistrare în evidenţa noastră, actul de identitate, certificatul de naştere, actele de studiu, adeverinţă de la Administraţia financiară că nu înregistrează venituri şi adeverinţă de la medicul de familie că este apt de muncă“, a precizat Alina Ghercioiu, purtător de cuvânt la AJOFM Dolj.

Nici un patron nu vrea absolvenţi de liceu

Angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă absolvenţilor încadraţi, şi primesc lunar pe această perioadă, pentru fiecare absolvent, o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii. Pentru absolvenţii de învăţământ postliceal se acordă o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, iar pentru absolvenţii de studii superioare – o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă. Angajatorii sunt obligaţi să menţină tinerii pentru cel puţin un an şi jumătate, altfel sunt nevoiţi să restituie sumele primite. Nici un patron doljean nu a fost însă interesat de această facilitate pe care ar fi primit-o dacă ar fi oferit o şansă acestor tineri. „Nu avem până la această dată oferte de muncă speciale destinate absolvenţilor. Avem doar lista cu locurile de muncă disponibile scoase la concurs“, a adăugat Alina Ghercioiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS