13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBoală tratată cu indiferenţă

Boală tratată cu indiferenţă

Ajung la medic când este mult prea târziu, când kilogramele în plus le provoacă afecţiuni grave. Multe dintre persoanele obeze din Dolj, potrivit medicilor, nu solicită consultaţie de specialitate, considerând că situaţia în care se află este una firească, după principiul „grasă şi frumoasă“. Alţii ştiu doar să se scuze că sunt supraponderali din cauza problemelor pe care le au cu glanda tiroidă, ignorând orice sfat al nutriţioniştilor… Medicii doljeni susţin însă că există persoane care nu se pot abţine să nu mănânce, care devin agresivi dacă nu primesc hrană şi ajung, astfel, la obezitate morbidă.

Chiar în acest an, Comisia Europeană a publicat o statistică legată de obezitate, care reprezintă al cincilea risc de deces la nivel global. În statele UE, până la un sfert dintre adulţi şi aproximativ trei milioane de şcolari sunt obezi, iar alţi 85.000 devin obezi în fiecare an. În judeţul Dolj, numărul persoanelor obeze nu este cunoscut cu exactitate. Sunt înregistraţi doar cei ce ajung la medicul de familie, care le menţionează în fişa medicală problema supraponderală, sau cei ce ajung la Comisia de expertiză medicală a copiilor şi adulţilor, însă cu condiţia ca obezitatea să fie asociată şi cu o altă afecţiune gravă ce permite încadrarea în grad de handicap. Deşi în Dolj nu sunt disponibile statistici exacte referitoare la obezitate, cifrele arată că bolile asociate acestui fenomen sunt din ce în ce mai frecvente. Mii de doljeni suferă de afecţiuni generate de obezitate sau asociate cu această maladie.
Medicii menţionează că obezitatea este cauza a 70-80% din cazurile de diabet la adulţi, favorizează apariţia aterosclerozei şi accidentelor ei (angina pectorală, infarctul miocardic, apoplexii), provoacă creşterea tensiunii arteriale, favorizează apariţia litiazei biliare, favorizează apariţia artrozelor şi spondilozelor, a varicelor, măreşte riscul de apariţie a cancerului (în special a cancerului de colon) şi scade puterea de muncă.

2.863 de doljeni obezi, în evidenţele medicilor de familie

Potrivit datelor oferite de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, în evidenţa cabinetelor de medicină de familie se află 2.863 de cazuri de obezitate. „Din totalul acestor cazuri semnalate de medicii de familie, 1.749 sunt femei. Dacă vorbim de grupe de vârstă, avem 218 cazuri la copii cu vârste între unu şi patru ani, 1.832 de cazuri în grupa de vârstă 15-64 ani, iar persoane peste 60 de ani care prezintă obezitate avem 793. În evidenţa cabinetelor de medicină şcolară se găsesc 504 cazuri de obezitate la 45.976 de elevi, iar la studenţi, 32 de cazuri“, a precizat  dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt la DSP Dolj.

A ajuns la spital în stare critică

În spatele acestor persoane supraponderale se află adevărate drame. Îşi petrec câteva luni pe an prin spitale, trimişi de la o secţie la alta, necesită tratamente şi investigaţii speciale. „Problemele grave de sănătate au început în jurul vârstei de 16 ani. M-am îngrăşat excesiv, iar părinţii considerau că este ceva absolut normal, că în perioada pubertăţii adolescenţii se confruntă cu astfel de probleme. Am început o serie de diete, ajunsesem să mă înfometez doar pentru a slăbi, însă nu reuşeam să dau jos nici măcar un kilogram. Când am ajuns la medic, aveam deja probleme grave: oboseam, aveam momente când mă sufocam, făceam chiar atacuri de panică din acest motiv, ficatul era mărit, aveam oscilaţii de tensiune… Ajunsesem la 95 de kilograme. Acum sunt luată în evidenţă şi la Diabet, şi la Endocrinologie, şi la Cardiologie. Acum câteva zile am ajuns cu SMURD-ul la spital, am fost la un pas de sufocare“, a povestit Cristina T., o tânără întâlnită în spital.  
La Secţia de Diabet din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova ajung cel mai des persoane cu probleme de greutate care de-a lungul anilor au degenerat în alte nenumărate afecţiuni. Recent, aici au fost internaţi câţiva pacienţi a căror stare de sănătate este critică. Unul dintre ei trebuie să facă dializă, iar altul a fost diagnosticat cu ciroză.

Screeningul endocrin, esenţial pentru depistarea obezităţii

Şi la Secţia de Endocrinologie ajung pacienţi cu obezitate, dar aceştia pun surplusul de kilograme pe seama „problemelor cu glanda“. „Oamenii vin întâi la noi, şi spun că nu mănâncă mult, dar au probleme cu glanda, de asta se îngraşă, însă, de fapt, este vorba de stilul de viaţă şi de alimentaţia nesănătoase“, a explicat dr. Mihaela Popescu, şefa Secţiei de Endocrinologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova. „Există o încadrare a obezităţii şi în funcţie de indicele de masă corporală (IMC), numai că aceste complicaţii apar din momentul în care este vorba de obezitate morbidă, complicaţii atât metabolice, cât şi endocrine. Se vorbeşte despre această obezitate morbidă atunci când indicele de masă corporală este peste 40, în care tratamentele medicale nu-şi mai au rostul şi se apelează la chirurgia bariatrică (proceduri chirurgicale prin intermediul cărora se poate pierde în greutate sau procedura de by-pass la nivelul stomacului ori a intestinului subţire – n.r.)“, a mai spus dr. Mihaela Popescu, care, pe lângă complicaţiile metabolice şi endocrine, le specifică şi pe cele cardiovasculare, respiratorii sau articulare.
Medicul craiovean a mai precizat că screeningul oricărei obezităţi trebuie să înceapă şi cu o evaluare endocrină, iar „dacă nu este nimic endocrin, ci doar o alimentaţie vicioasă, trebuie întocmit un regim de viaţă“. „În cazul oricărui obez trebuie făcut acest screening endocrin, adică analizele clasice de bază, TSH, FT4 şi ACTH. După care, dacă ele sunt în limitele normale, înseamnă că problema este stilul de viaţă nesănătos şi trebuie apelat la nutriţionist, cum sunt cei de la Diabet. Ei sunt cei mai în măsură să facă recomandările, ei stabilesc regimul alimentar“, a conchis dr. Mihaela Popescu. Aceasta a adus aminte şi de un caz mediatizat, cel al unei tinere din Dolj care nu se putea abţine să nu mănânce: „Luiza era pacienta noastră de mulţi ani. Nu reuşea să slăbească, îi era atât de foame încât îi venea să-şi mănânce mâinile. Povestea că atunci când o trimiteau să dea mâncare la câini, o mânca ea, avea un apetit exagerat“.

Patru copii cu obezitate morbidă, încadraţi în grad de handicap

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj ne-au comunicat că, în prezent, sunt încadraţi în grad de handicap grav patru copii (al cincilea, Alexandru Negrici, a decedat ieri în spital – n.r.) care prezintă obezitate morbidă, întârziere mintală, insuficienţă cardiacă, epilepsie sau alte afecţiuni grave asociate. „Obezitatea nu se încadrează în grad de handicap. Tocmai de aceea, numărul persoanelor care ajung la noi nu este foarte mare. Avem însă aceste cazuri în rândul copiilor, care au nevoie, pe lângă tratamentul de specialitate indicat pentru fiecare afecţiune, şi de scheme pentru problemele de nutriţie. Avem alţi 250 de doljeni care sunt încadraţi cu boli rare, dintre care mulţi, prin asociere, suferă şi de obezitate“, a precizat Maria Manolache, directorul DGASPC Dolj.

Sfaturile specialistului
Dr. Mihaela Popescu susţine că atunci când apare o stare permanentă de oboseală, o senzaţie de sufocare, hipertensiune sau dislipidemie (modificare, în exces sau în deficit, a concentraţiei lipidelor sangvine) este bine să se meargă la un control: „Fiecare poate să se simtă bine cu o anumită greutate şi să nu aibă complicaţii, dar acestea pot să apară oricând. Ideea e că orice persoană supraponderală, dacă nu se simte bine, poate să se adreseze unui serviciu de endocrinologie pentru un screening“.

România, locul trei la obezitate în Europa                                                   
Statisticile Asociaţiei Române de Endocrinologie din anul 2012 arătau că 25-30% dintre români sunt obezi (3,5 milioane!) şi 64% supraponderali. Cu peste 30% dintre femei şi 20% dintre bărbaţi cu IMC >30 kg/mp, România se află pe locul trei în Europa, în clasamentul incidenţei obezităţii (după Serbia şi Grecia).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS