16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalBiletele RAT Craiova, disponibile şi la şoferi

Biletele RAT Craiova, disponibile şi la şoferi

http://www.youtube.com/watch?v=uNgywijoSCM

Costul unui bilet cumpărat de la şofer este de 2,5 lei. RAT vrea să introducă din acest an biletul electronic, cumpărat prin SMS.

Biletele RAT Craiova pot fi achiziţionate începând de astăzi inclusiv de la şoferii de pe mijloacele de transport în comun, a anunţat ieri Radu Preda, directorul societăţii. Preţul unui bilet cumpărat de la şofer va fi de 2,5 lei. „RAT Craiova merge pe o politică prin care încurajează călătorii să aibă bilet. Nu ne dorim să mergem pe partea cu amenzi, pentru că în trecut s-a dovedit că nu este o politică viabilă şi că nu reuşim să facem mare lucru aşa. Pentru a reuşi să institui un regim în care amendezi pasagerii care circulă fraudulos, trebuie să ai organele statului lângă tine (poliţia, jandarmeria). Dacă sunt doar controlorii regiei, efectul este mult diminuat“, a precizat Radu Preda. Potrivit acestuia, în primele şase luni din 2013 vânzările de bilete au crescut cu 11-13% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. RAT Craiova vrea ca în acest an să introducă o nouă modalitate pentru vânzarea de bilete: prin SMS.
„Probabil că până la sfârşitul anului o să venim şi cu o soluţie nouă: posibilitatea să se achiziţioneze bilete şi abonamente pe o zi prin intermediul SMS-ului de pe telefonul mobil. Suntem în discuţii cu două companii pentru a implementa o asemenea soluţie, una locală şi una de la Bucureşti. Cei tineri sunt familiarizaţi cu dispozitivele moderne şi cu siguranţă pot să acceseze un bilet de pe telefonul mobil. Vom merge cu o propunere către CL, ca intermediar între biletul de 2 lei de la tonetă şi cel de 2,5 lei de la şofer să existe acest bilet electronic de 2,2 lei. Dai SMS la un număr scurt cu numărul traseului şi instantaneu sistemul trimite înapoi un mesaj care spune că biletul este valabil în următoarele 40 de minute spre exemplu. Biletul are tot timpul perioada de valabilitate maximum cât ai putea tu să călătoreşti pe traseul respectiv. Adică, dacă mergi pe un traseu care are limita maximă de 30 de minute, biletul tău e valabil 40 de minute, ca să nu ieşi niciodată din perioada de valabilitate a lui. Se mai punea problema ce se întâmplă dacă omul se duce şi se întoarce cu acelaşi bilet. Asta este, înseamnă că a fost foarte operativ, o să ne ţăpească pe noi şi o să aibă două călătorii la preţ de una“, a mai spus Radu Preda. Validarea unui bilet se face instantaneu la trimiterea mesajului.

Staţii cu bănci,
tonete şi WC

Conducerea RAT Craiova a reacţionat şi la sesizările din numărul de ieri al GdS („Craiovenii, puşi la fiert în staţiile RAT“ – 31 iulie 2013), care semnalau că în staţiile de autobuz nu există bănci, copertine, ghişee sau tonomate pentru bilete. Directorul Radu Preda spune că în incinta RAT se confecţionează bănci pentru staţiile de autobuz.
„Aceste bănci le facem cu materiale din recuperări, pentru care nu plătim bani“, a precizat directorul. De asemenea, staţiile de pământ din Troaca, Mofleni şi Şimnicu de Sus au fost pavate cu dale betonate, preluate de la linia de tramvai. În ce priveşte staţiile din municipiu, conducerea regiei susţine că tratează cu firme private pentru realizarea unor amenajări tip, în contul autopromovării pe care aceste firme o fac în aceste locaţii. „Avem în lucru dialogul cu diverşi operatori privaţi, care să ne ajute să facem nişte staţii aşa cum ar trebui să fie ele, cu toalete şi un minimum de confort. Lucrăm la un proiect, în colaborare cu un arhitect care ne sprijină pe acest subiect şi probabil că în luna septembrie vom avea proiectul tip. Staţia de autobuz, în viziunea noastră, este o staţie care are tonetă de bilete şi o toaletă pentru călători. Nu ştiu în câte locuri din Craiova o să reuşim să implementăm un asemenea proiect, dar cred că în minimum cinci-zece locaţii vom reuşi“, a mai spus Radu Preda.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS