7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTătic de meserie pentru copiii abandonaţi

Tătic de meserie pentru copiii abandonaţi

Sunt femei care-şi părăsesc fără nici un fel de strângere de inimă copilaşii chiar din primele momente de viaţă, în saloanele spitalelor doljene. Sunt însă oameni care îşi exprimă dorinţa de a lua aceşti copii în îngrijire de la câteva zile. Şase bărbaţi doljeni muncesc la domiciliu ca asistenţi maternali profesionişti, având în îngrijire copilaşi. Toţi aceşti oameni oferă mai presus de orice o lecţie rară de omenie, de dragul acestor copii renunţând şi la salariul oferit de stat, dar nu şi la cei pe care îi îngrijesc de mici, ajungând chiar să îi adopte.

A lucrat ca ofiţer în armată. Din momentul în care a renunţat la această meserie, a lucrat o perioadă taximetrist. De 12 ani însă este asistent maternal profesionist. A crescut în aceşti ani cinci copii, iar pentru unul din ei a solicitat chiar adopţia. Gheorghe Burticioiu are în îngrjire în prezent doi băieţi, unul de 11 ani, iar celălat de numai câţiva ani. El le stă alături copiilor în fiecare moment, îi scoate la plimbare, la joacă, îi duce la antrenamente.
„După ce m-am retras din Armată, am încercat să fac altceva. Sufeream de faptul că nu dedicasem suficient timp copiilor mei atunci când erau mici. Împreună cu ei am ajuns la concluzia că taximetria nu este o meserie pentru mine şi am decis că trebuie să fac cu totul altceva, astfel încât să pot ajuta copiii părăsiţi. Am luat pentru început copii în plasament simplu, iar de zece ani sunt asistent maternal profesionist. Am crescut cinci copii până acum, pe unii dintre ei de la numai câteva luni. Am decis ca unuia dintre aceşti copilaşi să îi devin tată cu acte. Alţi doi dintre ei au fost adoptaţi, au propria lor familie acum, însă păstrez legătura cu ei, le sun părinţii, mă interesez cât pot de situaţia lor. Am în îngrijire acum doi copii minunaţi, extrem de isteţi şi talentaţi“, a povestit bărbatul. Unul dintre copiii aflaţi în îngrijirea lui Gheorghe Burticioiu are o poveste tristă, cu un traseu instituţional şi un portret specific copilului care provine dintr-un centru de plasament. Povestea este parcă aceeaşi: copilul a fost abandonat în Spitalul din Băileşti în ultima zi a anului 2002. La internare, mama nu a prezentat nici un act de identitate, iar datele oferite de femeie s-au dovedit false. Este clinic sănătos, însă nici măcar acest aspect nu a determinat-o pe femeia care l-a abandonat să îl caute. Este aşadar adoptabil, părinţii fiind necunoscuţi, însă nimeni nu a solicitat până în prezent adopţia lui. Ştefan este un copil extrem de cuminte, pasionat de fotbal, sport pe care îl practică de la vârsta de cinci ani, iar asistentul maternal face tot ce îi stă în putinţă pentru a-l încuraja şi susţine.
„Din 2007 până în 2010 a jucat la Clubul Sportiv FC Barcelona Craiova. După desfiinţarea acestui club, l-am înscris la alte cluburi sportive. A obţinut deja medalii, dar şi titlul de «Cel mai tehnic jucător» pe care l-a primit la unul din turneele la care a participat cu echipa în ţară. De când a început vacanţa, mergem şi de trei ori pe săptămână la antrenamente. Mă bucur că am avut o influenţă pozitivă, copilul este ambiţios, doreşte să devină un fotbalist cunoscut. În plus, are rezultate foarte bune şi la şcoală. În fiecare seară face gimnastică singur pentru menţinerea masei corporale. Este o bucurie pentru mine când mă strigă tată, iar când îi văd fericiţi îmi dau seama că a meritat“, a adăugat Gheorghe Burticioiu.

162 de asistenţi maternali profesionişti îngrijesc peste 300 de copii

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj au în prezent şase asistenţi maternali profesionişti. „De aproximativ zece ani, suntem surprinşi să constatăm că şi bărbaţii doresc să urmeze această meserie. Sunt oameni care iubesc copiii şi care au considerat că locuinţa lor poate deveni mediul ideal pentru a creşte copiii părăsiţi. Avem 162 de asistenţi maternali profesionişti care au în îngrijire 320 de copii. Cei şase bărbaţi au crescut copii chiar şi de la câteva zile de viaţă până în momentul când au devenit adoptabili“, a menţionat Maria Manolache, directoarea DGASPC Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS