3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenii, puşi la fiert în staţiile RAT

Craiovenii, puşi la fiert în staţiile RAT

http://www.youtube.com/watch?v=Vg0Z-Y9-sV4?

Vreme trece, vreme vine, directorii se schimbă la Regia de Transport (RAT) şi craiovenii tot în soare, tot în ploaie şi în frig stau în aşteptarea autobuzelor. Ca şi cum nu le-ar fi suficiente condiţiile mizere în care circulă pe cele mai multe din traseele oraşului, cetăţenii urbei sunt nevoiţi să aştepte autobuzul în arşiţa soarelui, în ploaie şi vânt, pe ninsoare. Asta, pentru că majoritatea staţiilor de autobuz, aflate în administrarea RAT, sunt lipsite de copertine, de băncuţe, de refugii pentru vreme rea. Şi, cel mai grav, sunt lipsite de un ghişeu sau tonomat de unde să îţi poţi procura bilet pentru mijloacele de transport în comun. În aşteptarea autobuzului, călătorii stau zeci de minute în picioare, cu bagaje, cu copii în braţe. Uneori, de epuizare renunţă la jenă şi se aşază pe bordura trotuarului, fie că sunt copii sau persoane vârstnice. În această perioadă, când temperaturile ajung şi la 40 de grade Celsius, craiovenii aşteaptă autobuzele refugiaţi în preajma clădirilor din apropierea staţiilor RAT, la umbra copacilor, acolo unde există, sau a vreunui chioşc. Acelaşi lucru se întâmplă şi în perioada rece, când plouă, când suflă vântul sau ninge.
Nu vorbim de cine ştie ce staţii RAT, uitate de Dumnezeu la periferia oraşului, ci de cele din centrul oraşului sau de cele amplasate pe marile bulevarde.
Multe dintre aceste staţii au fost devastate în ultimul an, iar administraţia locală nu a mai pus nimic în loc. Din unele au dispărut băncile, pe care oamenii puteau să se odihnească, dar şi copacii, care le ofereau umbra atât de necesară în perioada caldă.

Unde sunt băncuţele?

Prima oprire o facem în staţia din centrul Craiovei, în zona pasajului subteran. Oamenii stau în arşiţă, pe marginea trotuarului. Nici urmă de băncuţe pe care călătorii să se poată aşeza, nici urmă de refugiu sau copertină sub care să te poţi adăposti. Este ora prânzului, iar oamenii suportă cu greu canicula. Copii, vârstnici aşteaptă autobuzul, sunt epuizaţi, lac de sudoare, dar nu au unde să se refugieze. Câţiva s-au retras pe strada Olteţ, la umbra unui imobil. În cele din urmă, sunt „salvaţi“ de un autobuz ce opreşte în staţie şi în care cei mai mulţi se grăbesc să urce.
Cea de-a doua staţie, situată în apropierea Liceului de Artă de pe bulevardul 1 Mai, este mai dotată. Aici băncuţele încă nu au fost ridicate de regia care se ocupă de mobilierul stradal din oraş, RAADPFL, dar de altceva craiovenii nu pot beneficia. Nu există o copertină, automatul de bilete este „mort“, operatorul local de transport în comun a ridicat de aici până şi tabela electronică afişând ora şi data. Cei care aşteaptă traseele E1, 20, 29 nu au decât să se retragă la umbra copacilor aflaţi în preajma unităţii şcolare.
Următoarea staţie e la „Stadion“ (lângă stadionul Tineretului). O doamnă tocmai a pierdut autobuzul. Are de aşteptat peste 30 de minute în soare, încărcată cu bagaje. „Nu am cuvinte să spun câte suportăm. Aici au fost două băncuţe şi le-au luat. Era un copăcel, l-au tăiat. Eu folosesc zilnic această staţie, am un băiat cu probleme de sănătate şi nu pot să-l aduc nici la medic. Autobuzele nu au rampe de acces, în staţie unde să-l aşez? Ce a mai fost au distrus! Nu ştiu unde vom ajunge!“, exclamă Constanţa Ioniţă. Are totuşi o variantă: să se „delecteze“ citind afişul informativ aşezat pe locul unde ar fi trebuit să fie tabela electronică. Aşa află că „transportul de calitate în Craiova este promovat de Primăria Craiova şi RAT“. Adevărat, e o mare plăcere să aştepţi autobuzul stând în picioare, cu două sacoşe în mâini, în bătaia soarelui, înconjurat de betoane, la peste 35 de grade Celsius!

Ce puneţi în loc?

În staţia de la întretăierea bulevardului Nicolae Titulescu cu strada Iancu Jianu, aceeaşi situaţie. Aici au rămas ruinele vechilor chioşcuri, demolate cu luni în urmă. În locul acestora nu a fost pus altceva, băncuţe sau copertine. Craioveanul care foloseşte mijloacele de transport în comun nu are decât să aştepte răbdător. Ar mai fi varianta să „ia loc“, pe marginea trotuarului, iar dacă suferă din cauza căldurii, să se retragă mult mai în spate, la umbra unor copaci. Măcar aici există o casă de bilete. „Mi s-ar părea normal să fie amenajată staţia. Măcar pentru bătrâni, pentru ei este mai greu să stai în picioare cât aştepţi autobuzul. Situaţia se regăseşte în multe staţii din Craioviţa Nouă şi alte cartiere ale oraşului. Să sperăm că se va rezolva ceva“, spune Cristina Vărgatu, o tânără care tocmai şi-a cumpărat un abonament RAT.
O altă tânără, vădit epuizată de căldură, s-a retras la câţiva metri de staţie, la umbra unor copaci. „Cred că ar fi necesar să fie amenajat, să fie băncuţe, o copertină şi chiar o ţâşnitoare stradală, fiindcă pe asemenea temperaturi…“, este de părere Alina Ciocan.
Cetăţenii Craiovei care folosesc mijloacele de transport în comun nu cer decât condiţii decente. Cât de costisitoare să fie nişte bănci, un acoperământ şi, mai ales, o casă de bilete?

Cinci dintr-o sponsorizare

Pe surse am aflat că, într-o lună, RAT va putea amenaja măcar cinci staţii, unde se vor amplasa copertine cu bani de la mai multe firme care sponsorizează primăria.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS