6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMonseniorul Vladimir Ghika va fi beatificat pe 31 august

Monseniorul Vladimir Ghika va fi beatificat pe 31 august

Monseniorul Vladimir Ghika (1873-1954), preot romano-catolic şi principe român, al cărui martiriu pentru credinţă a fost recunoscut de Papa Francisc la 27 martie, va fi beatificat pe 31 august, la Bucureşti, în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne, informează Agerpres.ro. Potrivit site-ului Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti, Sfânta Liturghie a beatificării va fi prezidată de trimisul Papei Francisc, cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor. Odată declarat fericit, monseniorul Vladimir Ghika va fi înscris în rândul fericiţilor şi sfinţilor Bisericii Catolice şi introdus în calendarul Bisericii locale, al arhidiecezei, urmând să fie sărbătorit la data de 16 mai, ziua martiriului său.

În seara zilei de vineri, 30 august, va avea loc o veghe de rugăciune în Catedrala Sfântul Iosif, iar în după-amiaza zilei de sâmbătă, 31 august, la Biserica vicarială greco-catolică Sf. Vasile cel Mare se va celebra o slujbă în cinstea noului Fericit Vladimir Ghika, cu acatistul şi sfinţirea cu Sfântul Mir a icoanei Fericitului. Duminică, 1 septembrie, în Catedrala Sfântul Iosif, va fi celebrată Sfânta Liturghie de mulţumire, cu venerarea icoanei şi a moaştelor Fericitului.

Monseniorul Vladimir Ghika este cel de-al treilea martir catolic din România, din perioada prigoanei comuniste, declarat fericit de către Biserica Catolică. Ghika a fost declarat fericit după Szilard Ignac Bogdanffy (2010), episcop romano-catolic auxiliar de Satu Mare şi Oradea, mort în 1949 în închisoarea din Aiud, şi Janos Scheffler (2011), episcop romano-catolic de Satu Mare, mort în 1952 în închisoarea din Jilava.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS