17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLimba română şi mass-media

Limba română şi mass-media

Redactorul-şef al revistei de cultură Scrisul Românesc, prof. univ. dr. Florea Firan, a definitivat programul Colocviilor „Scrisul Românesc“ din octombrie anul acesta cu o temă de mare actualitate şi cu participarea unor personalităţi din ţară şi din străinătate, mai ales din SUA, unde mentorul colocviilor „Scrisul Românesc“ se află în prezent. Prin e-mail, acesta a răspuns întrebărilor GdS, reieşind astfel interviul de mai jos.
Ion Jianu: Stimate domnule profesor Florea Firan, sun de câteva zile şi nu reuşesc să vă prind. Am apelat în cele din urmă la „prietenul“ nostru comun, internetul, despre care dumneavoastră mereu spuneţi că „e foarte bun pentru informaţie, dar cartea rămâne domeniul culturii“. Pe unde sunteţi?
Florea Firan: Sunt în vacanţă, una activă. De la New York, am plecat într-o călătorie în Arizona, în zona Grand Canyon, Antelope Canyon, Monument Valley, adevărate miracole ale naturii; am trecut apoi în statul Utah, unde am văzut celebrele canioane Zion, Bryce, apoi am parcurs zona deşertului, prin Nevada, până în Las Vegas. Cândva poate vom vorbi despre aceste zone geografice unice în lume, cu reliefuri în care natura a lăsat forme inimaginabile. Prin ineditul şi frumuseţea lor, te marchează pe viaţă.
I.J.: Spuneaţi că sunteţi în „vacanţă activă“, adică şi munciţi?
F.F.: Activă în sensul că, într-un fel, îmi continui activitatea, indiferent unde mă aflu. De pildă, în Las Vegas, unde ne-am întâlnit cu români stabiliţi în acest oraş strălucitor al cazinourilor. Am vizitat şi hotelul Bellagio, cu faimoasele fântâni arteziene muzicale, care oferă câte un spectacol din 30 în 30 de minute, spre bucuria miilor de admiratori. Acum mi-am dat seama de unde îşi au modelul fântânile din centrul Craiovei, păstrând, bineînţeles,  proporţiile. Invitaţi de Stela şi Jon Cepoi, români stabiliţi de mult în SUA, cunoscuţi pentru activităţile cultural-artistice ce le organizează pentru promovarea imaginii României, am participat la o întâlnire cu membrii comunităţii româneşti, o serată literară reuşită, în cadrul căreia am prezentat revista şi cărţile publicate de „Scrisul Românesc“, iar Carmen Firan şi Adrian Sângeorzan au lecturat versuri din cărţile lor recente. Carmen Firan a prezentat şi cartea sa de eseuri „Valiza cu melci. Un horoscop al emigrantului“, lansată cu un an în urmă şi la Craiova, demonstrând utilitatea textului cu ajutorul unor participanţi care s-au oferit şi s-au recunoscut în zodia horoscopului, după emigrarea din România.
I.J.: Cum vi s-au părut românii care trăiesc în lumea jocurilor de noroc?
F.F.: …Norocoşi! Dar să nu vă închipuiţi că cei peste două milioane de locuitori ai Las Vegasului s-au stabilit acolo pentru jocuri… Muncesc şi îşi duc viaţa ca în orice altă parte a lumii. Cazinourile au nevoie de multă forţă de muncă. Românii pe care i-am întâlnit au preocupări diferite, sunt medici, ingineri, profesori sau angajaţi în diverse servicii la zecile de hoteluri şi cazinouri care domină oraşul. Au familii închegate şi stabile, cu o condiţie materială care le dă siguranţă.
I.J.: Nu vreau să vă întreb cât de costisitoare a fost excursia…
F.F.: Poate ar fi mai bine să-i întrebaţi pe copiii mei, Carmen şi Adrian, care mi-au oferit această excursie în dar pentru ziua mea de naştere. Anul acesta, în octombrie, când împlinesc o vârstă venerabilă, ei vor fi la Craiova…
I.J.: La New York, ca în toţi ultimii cinci ani, presupun că v-aţi întâlnit cu colaboratorii revistei Scrisul Românesc, cu poeta Nina Cassian, aţi lansat şi cărţi…
F.F.: Cum ştiţi, Scrisul Românesc are între obiectivele sale fundamentale multiculturalismul – interculturalitatea. Mare parte din colaboratorii revistei şi editurii sunt români stabiliţi în SUA, la New York sau în alte oraşe, unii susţin cu regularitate rubrici permanente („Din partea cealaltă“, „Scrisori din America“) sau publică poezie, proză, eseu, traduceri, grafică, pictură, precum Nina Cassian, Andrei Codrescu, Carmen Firan, Dumitru Radu Popa, Adrian Sângeorzan, Theodor Damian, Alexandra Carides, Sasha Mereţ, Daniela Codarcea Kamiliotis, dar şi o serie de americani, între care Andrey Gritsman, Deyan Ranko Brashich, Richard Milazzo, Edward Foster, Vasyl Makhno, Edward Hirsch ş.a. Toţi aceşti autori au tipărit cărţi la „Scrisul Românesc“, multe din ele în ediţii bilingve româno-engleze şi care au fost lansate la Craiova şi la New York, Los Angeles sau Las Vegas. Aşa cum şi Gazeta de Sud a consemnat, pe 21 iunie, la restaurantul Bucharest din New York, în cadrul Cenaclului „Mihai Eminescu“, condus de Theodor Damian, în faţa unui numeros public, am lansat volumul „În căutarea Magicianului Alb. Dialog între Ştefania Magidson şi Carmen Firan“, despre care au vorbit Theodor Damian, Florea Firan, Dumitru Radu Popa, Adrian Sângeorzan şi cele două autoare, care au răspuns şi la o serie de întrebări puse de participanţi privind tema abordată. La solicitarea invitaţilor, am prezentat ultimele numere din revista Scrisul Românesc şi am menţionat câteva dintre cărţile editate. Cu cei mai mulţi dintre colaboratorii noştri din New York m-am întâlnit şi de data aceasta, în cadrul unor manifestări culturale, cu Nina Cassian la ea acasă, unde am găsit-o, ca de obicei, citind, alături de soţul ei, Maurice Edwards, şi care m-a primit cu aceeaşi plăcere şi cu întrebarea „Ce mai este nou în România?“.  
I.J.: Am văzut în presa românească ecouri frumoase despre carte…
F.F.: Volumul a fost lansat iniţial la Los Angeles, oraşul unde trăieşte Ştefania Magidson, apoi în România, la Librăria „Şt.O. Iosif“ din Braşov, oraşul de origine al acesteia, şi în Bucureşti, la Librăria „Mihail Sadoveanu“, la care, de asemenea, a fost o mare participare, cartea fiind foarte solicitată, primul tiraj fiind deja epuizat. Aceasta şi pentru faptul că problematica pusă în dezbatere prezintă interes şi este de mare actualitate, aşa cum se menţionează în subtitlul cărţii: „Psihologia spirituală în manifestarea destinului“.
I.J.: Domnule profesor Florea Firan, se cunoaşte că aţi reuşit să faceţi din „Scrisul Românesc“ o instituţie de cultură cu mare impact la public, să organizaţi manifestări cultural-ştiinţifice de anvergură, să lansaţi fiecare carte editată în prezenţa autorilor, să promovaţi tinere talente. Ce se întâmplă la începutul lui octombrie la Colocviile „Scrisul Românesc“?
F.F.: Spre sfârşitul fiecărui an, ne concentrăm întreaga activitate publicistică şi editorială în cadrul Colocviilor „Scrisul Românesc“, când are loc o sesiune ştiinţifică pe o temă de mare interes şi de actualitate, cu participarea unor personalităţi din ţară şi din străinătate. Anul acesta, tema este „Limba română şi mass-media“. Dumneavoastră, ca gazetar, nu puteţi spune că nu este una de actualitate…
I.J.: Puteţi să ne spuneţi câţiva dintre cei peste 40 de participanţi care s-au anunţat?
F.F.: Vor fi prezenţi academicienii Dumitru Radu Popescu, Gheorghe Păun, scriitorii din New York Carmen Firan, Dumitru Radu Popa, Adrian Sângeorzan, Deyan Ranko Brashich, din Los Angeles – Ştefania Magidson, Alexandra Carides din Philadelphia, profesorii universitari Adrian Cioroianu, Daniela Tarniţă, Nicolae Panea, Gabriel Coşoveanu, Ovidiu Ghidirmic, George Stanca, Marian Victor Buciu, Ioan Lascu, Felicia Burdescu, Cecilia Căpăţînă, ca să amintim doar câţiva.
I.J.: Anul acesta, aniversaţi 85 de ani de la întemeierea revistei Scrisul Românesc şi zece ani de la seria nouă a revistei…
F.F.: Referindu-mă la aniversarea revistei de cultură Scrisul Românesc, ţin să să spun că va fi un eveniment deosebit prin editarea şi lansarea unor cărţi ale autorilor colaboratori ai revistei. Alături de volumul omagial „Scrisul Românesc – 85“, care însumează bibliografia adnotată pe cei zece ani, precedată de un studiu monografic şi catalogul publicaţiilor apărute, vor fi editate şi lansate 15 volume pe cele mai diverse teme, pentru care s-a investit un efort deosebit. Va avea loc Gala premiilor pe 2012 şi acordarea premiului de debut în volum pe 2013, o expoziţie de cărţi şi reviste Scrisul Românesc 2003 – 2013, întâlniri cu cititorii. Principalul loc de desfăşurare va fi Sala Oglinzilor de la Muzeul de Artă, dacă va fi redat circuitului după restaurare, prin bunăvoinţa colaboratorului nostru de bază, domnul director Florin Rogneanu, care susţine cu tenacitate pagina „Atelier de artist“ din revista Scrisul Românesc.
I.J.: Pentru cititorii şi invitaţii dumneavoastră veţi avea şi alte surprize?
F.F.: Nu ştiu dacă e vorba de surprize, dar vom avea ca invitaţi actori de la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“, Teatrul de Operă, instrumentişti de la Filarmonica „Oltenia“ – pentru momente artistice, şi probabil emisiuni la radio şi televiziune, inclusiv la TV şi Radio Sud.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS