12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomânii s-ar putea trata în străinătate

Românii s-ar putea trata în străinătate

Românii ar putea opta pentru tratamente medicale în străinătate, spre sfârşitul anului, după transpunerea în legislaţia naţională a Directivei 24/2011 privind asigurarea asistenţei medicale în statele membre ale Uniunii Europene, însă serviciile vor fi decontate la valoarea celor din ţară, conform Mediafax.
Directiva stabileşte norme pentru facilitarea accesului asiguraţilor unui stat membru al UE la asistenţa medicală acordată pe teritoriu unui alt stat membru. Asistenţa medicală, se arată în directivă, înseamnă servicii de sănătate furnizate pacienţilor de către cadrele medicale pentru: evaluarea, menţinerea sau refacerea stării lor de sănătate, inclusiv prescrierea, eliberarea şi furnizarea de medicamente şi dispozitive medicale.
„Dacă aplicăm directiva, marele avantaj este că nu va mai fi nevoie de autorizare prealabilă decât pentru tratamentele scumpe sau care implică o spitalizare pe timp mai îndelungat. Prin urmare, toate tratamentele medicale care se vor face în străinătate se vor putea face fără a fi nevoie de aprobarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate sau a Ministerului Sănătăţii”, a declarat preşedintele CNAS, Cristian Buşoi
La solicitarea asiguratului şi pe baza documentelor justificative ataşate – documente medicale din care să rezulte serviciile medicale de care a beneficiat acesta, facturi, chitanţe -, casa de asigurări de sănătate rambursează contravaloarea serviciilor medicale acordate şi plătite de acesta, la nivelul tarifelor din România. Rambursarea se poate face numai în situaţia în care serviciul medical acordat într-un stat membru şi achitat de către asigurat face parte din pachetul de servicii de bază din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România. Având în vedere faptul că în România, tariful pentru un serviciu medical acordat în regim de spitalizare continuă diferă de la un spital la altul, rambursarea se face la nivelul tarifului cel mai mare care se poate deconta în România pentru acelaşi serviciu medical.
„Partea ce ar putea să fie în defavoarea cetăţenilor români este aceea că nu vom mai plăti la costul real din străinătate, aşa cum se întâmplă astăzi pe formularele E112, ci până la nivelul la care ar fi costat respectivul tratamentul respectiv în România. De exemplu, o operaţie de glaucom la Spitalul General din Viena costă echivalentul a 7.403 de lei, însă, în Româna, pacientul va fi primi 3.633 de lei. Un RMN de coloană vertebrală fără substanţă de contrast costă în ambulatoriu, într-un cabinet medical de radiologie din Germania, echivalentul a 1.032 de lei, dar în România îi vor fi decontaţi doar 300 de lei. De asemenea, pentru 15 şedinţe de radioterapie la Institutul de Oncologie St. James din Marea Britanie. un român plăteşte echivalentul a 49.581 de lei, iar la revenirea în ţară va primi doar 1.455 de lei. Un CT cranian în ambulatoriul Centrului Medical Budapesta costă 520 de lei, iar în ţară pacientul va primi 88 de lei”, a precizat Buşoi.
Odată cu aplicarea directivei transfrontaliere, va fi organizat un punct naţional de contact, unde va fi o listă de tarife pentru diverse servicii în spitale din ţară şi din străinătate.
România trebuie să transpună directiva UE până în 25 octombrie Apoi, vor fi create punctul naţional de contact şi lista de tarife din România, dar şi lista de furnizori din ţară şi din străinătate. Astfel, spre sfârşitul acestui an, românii şi străinii ar putea beneficia de efectele directivei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS