10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPlatforma de gunoi ucigaşă

Platforma de gunoi ucigaşă

Cearta pentru amplasamentul unei platforme de gunoi i-a fost fatală unui craiovean. Bărbatul, de 78 de ani, a decedat chiar lângă pubele, în prezenţa reprezentanţilor Primăriei Craiova şi ai SC Salubritate Craiova SRL, cu care a avut o discuţie aprinsă ieri-dimineaţă.

Ion Butnaru, ca de altfel toţi proprietarii din cvartalul de blocuri A-H situate între strada Înfrăţirii şi strada 1848, s-a arătat contrariat de decizia administraţiei locale de-a le aduce foarte aproape de blocuri containerele de gunoi. Ieri, când reprezentanţi de la Salubritate şi primărie s-au prezentat la locul cu pricina pentru a stabili definitiv locul containerelor, care fuseseră mutate în urmă cu două săptămâni de pe vechiul amplasament, Ion Butnaru a avut discuţii în contradictoriu cu reprezentanţii autorităţilor, în urma cărora ar fi suferit un stop cardiac. Acesta s-a prăbuşit în faţa angajaţilor instituţiilor locale, care nu au mai avut ce face decât să solicite prezenţa unei ambulanţe. „În asociaţia noastră există discuţii legate de această platformă de gunoi de câteva luni bune, de prin martie. În capătul aleii care iese în strada 1848, un anume domn Gavrilă deţine o vilă. În imediata vecinătate se găsea şi platforma de gunoi care deservea blocurile. Am înţeles că proprietarul vrea să-şi deschidă un cabinet, dar nu primeşte autorizaţie din cauza acestei platforme. A acţionat administraţia locală în judecată şi a câştigat. Eu cred că a solicitat chiar să i se retrocedeze lui acest teren. Din acest motiv, cam acum o săptămână platforma a fost mutată. Proprietarii sunt deranjaţi că este aproape de blocuri şi nici nu este amenajată cu canal, apă curentă. Au spus iniţial că este provizorie, că vor veni cu acele pubele îngropate. Azi (ieri – n.r.) au venit de la primărie din nou, un domn, Alin Glăvan, şi cineva de la Salubritate, probabil i-au chemat locatarii. Domnul Butnaru a ieşit să discute cu ei, dumnealui chiar îşi parca maşina aici. I-a fost fatal. Este dramatic, soţia i-a murit acum 40 de zile, iar dumnealui era singur“, a povestit Ileana Nicola, administratorul Asociaţiei de proprietari 1848 Calea Bucureşti.
Bătrânul a zăcut zeci de minute pe caldarâm până la sosirea ambulanţei, ai cărei medici au constatat decesul, şi a poliţiştilor, după care a fost dus de vecini în propria-i locuinţă.

Salubritatea, serviciu de infarct

Faţă de cele întâmplate, operatorul local, SC Salubritate Craiova SRL, a simţit nevoia să se disculpe: „Pentru o corectă informare a publicului, SC Salubritate Craiova SRL face următoarele precizări legate de tragicul incident petrecut în dimineața zilei de astăzi, 23 iulie 2013, în urma căruia un bătrân în vârstă de 78 de ani a decedat. Reprezentanți ai SC Salubritate Craiova SRL, ai Primăriei Municipiului Craiova și ai Asociației de proprietari 1848 – Înfrățirii au avut o întâlnire, în dimineața zilei de 23 iulie 2013, în jurul orei 10.00, întâlnire care a avut ca scop reglementarea amplasamentului unor eurocontainere mutate în urmă cu două săptămâni ca urmare a retrocedării unei platforme gospodărești ce deservea asociația menționată. În urma discuțiilor, cele trei părți au căzut de acord că locația actuală respectă Normele de igienă și recomandările privind mediul de viață al populației, aprobate prin Ordin al Ministrului Sănătății, în care se specifică faptul că «platformele se vor amenaja la distanţe de minimum cinci metri de ferestrele apartamentelor din blocurile de locuinţe». De altfel, proiectul de amplasare al platformei fusese însușit anterior și de reprezentanții asociației.
Bătrânul în vârstă de 78 de ani, cunoscut cu probleme cardiace, și-a făcut apariția după încheierea discuțiilor, manifestându-și dorința de a-și exprima un punct de vedere. După aproximativ cinci minute, timp în care discuția s-a desfășurat cordial, bărbatului i s-a făcut rău și a căzut din picioare. Imediat, cei prezenți au apelat Sistemul de urgență 112, astfel încât acesta să poată primi îngrijirile medicale necesare.
SC Salubritate Craiova SRL își exprimă regretul față de cele petrecute și transmite sincere condoleanțe familiei îndoliate“, a comunicat administratorul SC Salubritate Craiova SRL.

Un artist local cunoscut

Bărbatul care şi-a pierdut viaţa într-un mod stupid este un personaj cunoscut în urbea noastră. Ion Butnaru a înfiinţat primul club de jaz din Craiova, în anul 1969. El a colaborat cu Teatrul Naţional craiovean, asigurând ilustraţia muzicală a piesei „A douăsprezecea noapte“, în regia lui Silviu Purcărete. De asemenea, s-a ocupat de aranjamentele muzicale şi de susţinerea ilustraţiei pentru „Balconul“, iar craiovenii l-au putut vedea şi asculta în piesa „Caligula“. Nu în ultimul rând, melomanii l-au putut cunoaşte şi în cadrul seratelor de jaz găzduite în trecut de Muzeul de Artă.
„Era unul dintre cei mai cunoscuţi absolvenţi ai Colegiului Naţional «Carol I», un mare cântăreţ de jaz de peste 40 de ani. Noi am avut în 2010, timp de trei luni, săptămână de săptămână, în fiecare miercuri, serate muzicale de jaz susţinute de domnul Ion Butnaru, un curs de introducere în muzica de jaz a secolului XX, cu metode şi improvizaţii. Au concertat alături de el Ion Ciprian la flaut, Bogdan Uţă la saxofon, Ana Balacciu la contrabas, Paul Negoiţă la percuţie şi solista vocală Ella. A fost o colaborare absolut gratuită, născută din dorinţa de a-i iniţia pe tineri în jaz, de a le pune la dispoziţie o muzică de calitate. A fost un om foarte bun“, a mărturisit Florin Rogneanu, directorul Muzeului de Artă.
Pe Ion Butnaru îl cunoştea şi Nikos Themistocle, basistul formaţiei craiovene Redivivus. „A fost un aristocrat al muzicii craiovene, un promotor al jazului, şi nu de acum, ci dintotdeauna. E o mare pierdere pentru Craiova, a fost uriaş aici, în oraş!“, a mărturisit Themistocle.
„Profesor amator şi muzician profesionist“, cum îl descria un prieten drag, Ion Butnaru părăseşte această lume pentru a cânta îngerilor la pianul lui drag.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS