11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTineri cu chef de muncă

Tineri cu chef de muncă

Odată cu terminarea bacalaureatului, dar şi a sesiunii, tinerii nu se gândesc numai la distracţia din vacanţă. Unii dintre ei vor să-şi câştige singuri banii de cheltuială. De aceea optează pentru un job pe timpul verii. Cele mai căutate sunt posturile de barman şi ospătar. Tonomatele de îngheţată sunt, de asemenea, o opţiune pentru studentele care caută un loc de muncă part time.

Bani de buzunar

Tinerii, studenţi sau nu, sunt căutaţi de angajatori pentru că nu au pretenţii salariale. Singurul lor scop este să câştige bani de buzunar sau să-şi petreacă timpul într-un mod util. Cristina Stîngă a terminat liceul de curând şi s-a înscris la Facultatea de Finanţe şi Bănci. Cum este sigură că din toamnă va fi studentă, a ales să-şi petreacă vacanţa lucrând. „M-am angajat de două săptămâni ca ospătăriţă la terasă. A fost primul telefon pe care l-am dat. Am fost în probe doar o zi, să văd cum merg lucrurile. De salariu nu discut, dar sunt mulţumită de bacşiş“, a mărturisit aceasta. Raluca Maria Mirică, studentă în anul II la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, spune: „Sunt ospătăriţă la terasă de o săptămână. Primul meu job a fost ajutor de bucătar, dar am renunţat din cauză că era prea greu. Vreau să lucrez să-mi câştig banii de buzunar“.

Tonomatul de îngheţată, la mare căutare

Pe lângă faptul că îngheţata este vedeta verii şi ne răcoreşte, tonomatele de îngheţată oferă locuri de muncă pentru tinere. Fetele sunt încântate de acest job datorită programului flexibil, dar şi câştigului. Mădălina Popa, studentă la Litere, este una dintre aceste tinere: „Lucrez la îngheţată din mai. Am lucrat şi anul trecut şi ştiam cum e. Salariul este bun, şefii sunt de treabă şi nu e multă muncă. În plus, îmi place că pot să mănânc câtă îngheţată vreau“. Irina este la Şcoala Postliceală „Carol Davila“ şi este prima vară în care lucrează: „Am ales să lucrez pentru că nu aveam ce să fac acasă şi vreau să fac un ban. A trebuit să stau o zi în probe să învăţ cum să lucrez cu aparatul. Sunt mulţumită de cât câştig, dar şi de programul pe care îl am. Lucrez două zile, iar două zile sunt liberă“.

Work&Travel

Nu trebuie să uităm nici de programul Work&Travel, prin intermediul căruia studenţii pot opta pentru un job în străinătate. Cele mai căutate joburi în străinătate sunt, ca şi la noi, cele de barman, ospătar şi recepţioner. Mădălin, student la FEAA, este unul dintre cei care a ales să plece cu acest program.
„Am plecat pentru că îmi doream de mult să ajung în SUA, iar aceasta era cea mai simplă modalitate. Plus că voiam să fac ceva, nu să stau iar o vară degeaba. Am lucrat chelner într-un restaurant, dar şi într-un supermarket. În cele patru luni cât am stat în Ocean City, Maryland, am câştigat aproximativ 9.000 de euro. Am fost foarte mulţumit şi chiar mă gândesc să plec la vară iar“.
Vara, tinerii pot să-şi aleagă dintr-o gamă diversificată de oferte de muncă, atât în ţară, cât şi în stăinătate. Important este să vrea. Angajatorii nu cer experienţă, dar nici nu oferă salarii mari.
Veronica Cruşoveanu, Mihaela Pasă (anul II, Secţia Jurnalism, Facultatea de Ştiinţe Sociale)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS