8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLaura Georgescu: Am găsit oameni de presă pozitivi

Laura Georgescu: Am găsit oameni de presă pozitivi

http://www.youtube.com/watch?v=sDTqzpb3TkI

Preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Laura Georgescu, a venit vineri la Craiova pentru a avea o discuţie cu autorităţile locale, dar şi cu reprezentanţii presei din Oltenia. Dezbaterea, organizată de Consiliul Judeţean Dolj şi Universitatea din Craiova, a avut ca temă violenţa din audiovizual şi influenţa acesteia asupra tinerilor.

La întâlnire au participat prorectorul Universităţii din Craiova, Cristiana Teodorescu, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, şi inspectorul zonal al CNA, Nicolae Bălaşa, iar moderator a fost Gabriela Păsărin Rusu.
Laura Georgescu s-a arătat interesată de problemele jurnaliştilor olteni şi a subliniat că interesul public ar trebui să fie mai presus de gustul publicului. „Dorinţa mea de a face business profitabil trebuie să ţină cont de interesul public şi nu de ceea ce trebuie eu să vând ca să pot să-mi scot contravaloarea banilor pe care îi aduc într-un business“, a explicat Laura Georgescu. Opiniile jurnaliştilor olteni au fost diverse. Aceştia şi-au prezentat activitatea şi în contextul în care Craiova candidează pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021, explicând că se pune foarte mult accent pe promovarea evenimentelor instituţiilor de cultură, pe de o parte pentru a ajuta autorităţile în această competiţie, pe de altă parte, pentru a obişnui publicul cu un audiovizual sănătos.

„Televizorul este suplinitorul unui părinte“

Unii jurnalişti au cerut sfaturi despre cum ar trebui să procedeze în cazul ştirilor violente şi au adus în discuţie chiar şi reglementarea mai strictă a ştirilor violente, până la a le anula. Laura Georgescu a încercat să explice că, în urma vizitelor pe care le-a făcut în şcolile bucureştene pentru a discuta despre violenţă cu elevii, a ajuns la nişte concluzii destul de îngrijorătoare. „Televizorul este suplinitorul unui părinte, ei dau drumul la televizor atunci când sunt singuri. Televizorul este vizionat între 19.00 şi 22.30, cu preponderenţă programe destinate adulţilor“, a explicat preşedintele CNA. Conform rezultatelor obţinute în urma acestor vizite, majoritatea copiilor destul de mici ca vârstă privesc, în această ordine, emisiuni de divertisment, „programul de ştiri care le dă fiori fiindcă se sperie de ştirile mincinoase“, alte emisiuni de divertisment şi un serial, şi abia mai apoi copiii preferă desenele animate.

„Iubesc mult presa
de aici“

La final, preşedinta CNA a acordat un scurt interviu jurnaliştilor, în care şi-a spus părerea despre ceea ce a observat la Craiova, în zona Olteniei pe care o consideră una culturală şi mai calmă decât celelalte. „Oltenia înseamnă, oriunde calci, cultură. Mă bucur să găsesc acelaşi Festival Shakespeare, mă bucur să găsesc acelaşi brand, Brâncuşi, acelaşi teatru din Craiova. Am revenit cu mare drag. Iubesc mult Oltenia şi asta înseamnă, prin simpatie, că iubesc mult presa de aici. Mi se pare că am găsit oameni de presă pozitivi, dispuşi să construiască, şi oameni care fac presă în realitatea imediată, apropiată, care înseamnă presă de cultură“, a fost părerea Laurei Georgescu despre jurnaliştii olteni.

CNA, fundaţia telespectatorilor

Consiliul Naţional al Audiovizualului s-a apucat deja să strângă semnături de la cei care s-au săturat să vadă înmormântări live, ştiri violente, mai pe scurt, de la cei care s-au săturat de lipsa bunului-simţ din presă. Lor le stă la dispoziţie adresa www.cna.ro/Semneaz-peti-ia-interesul-public.html, unde se pot alătura celor care deja au semnat, pentru constituirea unei fundaţii a telespectatorilor. „Avem deja un număr de 50.000 de semnături pe această petiţie şi, în secunda în care vom ajunge la numărul pe care nu am voie să vi-l divulg astăzi, ne vom transforma într-o fundaţie a telespectatorilor. De acolo vom construi, pentru că trebuie să înceapă de undeva voluntariatul în materie de audiovizual“, a declarat Laura Georgescu. Preşedinta CNA a mai completat cu faptul că aşteaptă, în primul rând, „să ajungem şi să facem o practică din a refuza un program audiovizual, fie el de publicitate, documentar, talk-show sau de revista presei, în secunda în care această fundaţie a telespectatorului va fi funcţionat“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS