16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalTeslui, comuna cu trei obiective: apă, canalizare şi asfaltare

Teslui, comuna cu trei obiective: apă, canalizare şi asfaltare

Cu o populaţie de 2.467 de locuitori şi cu opt sate, comuna Teslui vrea să devină cât mai modernă şi să atragă investitori. „Aşteptăm şi noi firme care să vină să investească aici, pentru că am avea şi condiţii: teren, apă, canalizare, energie electrică, drumuri asfaltate“, susţine primarul Tesluiului, Costică Resceanu, aflat la al doilea mandat. Edilul a trecut în revistă atât proiectele finalizate, cât şi pe cele pe care vrea să le deruleze şi pentru care aşteaptă finanţare, fie de la stat, fie de la Uniunea Europeană. „Deocamdată, am finalizat un proiect foarte important prin FEADR, cu contractul de finanţare semnat în 2009, care presupunea reţea de canalizare, staţie de epurare şi reţea de alimentare cu apă în satele Teslui, Viişoara Moşneni şi Urieni, modernizare drumuri comunale în satul Viişoara Moşneni, renovare grădiniţă cu două săli de clasă şi protejarea unor elemente de cadru natural – «Fântâna Miresei» din satul Preajba de Pădure“, a precizat primarul Costică Resceanu.
„Mă bucur că s-a reuşit finalizarea acestui proiect şi că oamenii au început să se racordeze la reţeaua de apă. Avem aproape 130 de gospodării racordate la apă, 11 la canalizare, plus şcolile din Urieni, Teslui şi un bloc de specialişti unde se află postul de poliţie şi cabinete medicale“, a adăugat edilul. Racordarea se face pe cheltuiala oamenilor, pentru reţeaua de apă costând în jur de 800 de lei de familie, iar pentru canalizare peste 1.000 de lei, în funcţie de distanţă. Pe lista de investiţii se află acum şi primăria, pentru reabilitare. „De clădire nu m-am ocupat până acum, pentru că am zis ca mai întâi să fac ceva pentru comună, dar ar trebui să avem şi noi o primărie frumoasă“, susţine primarul Resceanu.

Trei proiecte, trei milioane de euro

Primăria Teslui a depus, la sfârşitul anului 2012, la Ministerul Dezvoltării, trei proiecte, fiecare a câte un milion de euro, care presupun reţea de apă, canalizare şi asfaltare în mai multe zone ale localităţii, obiective care tind să devină deviza autorităţilor locale. „Este vorba de apă şi canalizare, cu staţie de epurare, la Ţărţăl – Fântânele şi Preajba – Coşereni, de asfaltare a 6,5 kilometri din Drumul Comunal 45, Ţărţăl – Fântânele – Teslui, care face legătura cu Drumul Judeţean 641, şi de asfaltarea a încă şase kilometri de drum pe unde am introdus deja apa şi canalizarea, adică Teslui, Viişoara Moşneni şi Urieni. Sunt trei milioane de euro pentru care am primit aprobare, hârtiile sunt semnate, acum să vedem când vine şi finanţarea, că aici este partea cea mai grea“, a explicat edilul comunei.
Acesta susţine că banii necesari pot veni din două părţi, pentru că proiectele depuse la Ministerul Dezvoltării le va depune şi în sesiunea de proiecte europene 2014-2020, pentru accesarea de fonduri UE. „Să vedem de unde obţinem mai repede aceşti bani. Mai există şi o Asociaţie intercomunitară Teslui – Leu – Celaru şi putem depune proiecte şi prin intermediul acesteia. Deci posibilităţi de depunere de proiecte sunt, banii să vină“, a mai spus Costică Resceanu.
Pe lângă lucrările privind apa, canalizarea şi asfaltarea în Preajba de Sus, Preajba de Jos şi Coşereni şi asfaltarea drumului Ţărţăl – Fântânele, primarul ar vrea să facă legătura între DJ 641 şi DN 6, pentru transportul produselor agricole spre silozul de la Leu. „Astfel am scurta şi drumul spre Craiova cu vreo 15 kilometri. Această legătură presupune să modernizăm două drumuri comunale, DC 45, de care am mai vorbit, şi DC 31, adică să le asfaltăm sau să le betonăm. Sincer, eu aş vrea să le betonez, mi se pare o soluţie mai bună“, a precizat Resceanu.

„Cu apa nepotabilă a fost o neînţelegere“

Tesluiul figura într-un raport al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj printre localităţile din judeţ care nu au apă potabilă. Primarul susţine însă că totul a fost o neînţelegere, dar şi o nepricepere a celor care reglau cantitatea de clor din apă. „Cu apa nepotabilă a fost o neînţelegere, la data când am săpat noi puţurile şi când s-au luat acele mostre. Când s-a finalizat lucrarea a fost cea mai bună apă, dar noi nu ştiam la început să reglăm bine cantitatea de clor. Avem autorizaţii de funcţionare de la toate instituţiile, DSP, ABA Jiu“, spune Costică Resceanu.
În ceea ce priveşte agricultura, edilul afirmă că pământurile comunei sunt lucrate în proporţie de 99,9% şi că în acest an producţia a fost mulţumitoare. „La grâu s-a înregistrat o producţie bună, o medie de trei tone la hectar, fermierii cu care am discutat erau mulţumiţi cu cantitatea, dar nu şi cu preţul de vânzare, care în perioada asta e mic. Şi restul culturilor sunt bune, porumbul, floarea-soarelui, pentru că Dumnezeu a ţinut cu noi anul ăsta şi a plouat. Poate ne ajută Dumnezeu şi cu sistemele de irigaţii, care sunt acum la pământ. Poate reuşim să le refacem, acesta este alt lucru pe care mi l-aş dori enorm“, a încheiat primarul Costică Resceanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS