15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLa Robăneşti se construiesc trei parcuri fotovoltaice

La Robăneşti se construiesc trei parcuri fotovoltaice

Robăneştiul începe să se mişte în privinţa atragerii de investitori. Cu bugetul la limită, ca mai toate localităţile rurale din Dolj, comuna cu şase sate şi 2.450 de locuitori va dispune de trei parcuri fotovoltaice, care vor ocupa o suprafaţă de 27 de hectare. Primarul Romică Niţu susţine că este vorba de o investiţie a unor italieni şi că vor exista două parcuri de câte 3,5 hectare şi un al treilea de 20 de hectare. „Deocamdată, investiţia este la stadiul de obţinere a actelor necesare. Şi-au luat şi unele autorizaţii, iar când se vor da în funcţiune toate aceste parcuri vor reprezenta o sursă sigură la bugetul local, care este destul de sărac“, a mai spus edilul din Robăneşti.
O altă investiţie din comună cu care primarul se mândreşte este ferma de afine întinsă pe o suprafaţă de 16 hectare, lângă pădure. „Este o investiţie privată, începută anul trecut, dar va fi o minunăţie. Am înţeles că după trei ani dau cel mai bun rod. Tehnologia de întreţinere m-a impresionat, se udă zilnic şi prin picurare. Se spune că este mai rentabilă cultura de afine decât cea de porumb sau floarea-soarelui“, afirmă primarul Romică Niţu. Un hectar de afine ar aduce un profit însemnat, având în vedere că el ar produce 8-12 tone de fructe, iar o tonă de afine ar însemna vreo 3.000 de euro beneficiu, cererea pentru astfel de fructe fiind în creştere, atât în alimentaţie, cât şi în industria farmaceutică.

Cea mai veche problemă, presiunea apei

La Robăneşti, vechea şi marea problemă cu apa care abia curge la robinete a rămas, numai că ploile din ultima vreme au făcut ca oamenii să aibă presiune la apă. „Este normal, pentru că atunci când plouă nu mai folosesc apa pentru a uda grădinile şi este presiune. Cum dă soarele şi încep să ude, cum scade presiunea“, spune edilul. Acesta a mai menţionat că, din punct de vedere agricol, anul acesta a fost bun şi că s-au obţinut producţii de grâu de peste trei tone la hectar, iar la orz de peste 3,5 tone. „Asta la cei care au lucrat terenul şi au dat cu erbicide, pentru că la ceilalţi producţia a fost la jumătate, cam 1,5 tone la hectar. Acum vor urma floarea-soarelui şi porumbul, care arată foarte bine“, a mai spus primarul Romică Niţu.
În ceea ce priveşte drumurile, edilul afirmă că le-a mai pietruit cât s-a putut, dar că aşteaptă finanţare pentru a asfalta 16 kilometri de drum în comună. „Am depus un proiect anul trecut la Ministerul Dezvoltării pentru asfaltarea a 16 kilometri de drum, dar nu ni s-a dat nici un răspuns, nici că nu este bun, nici că e eligibil. Este vorba de două drumuri comunale, unul de la Robăneştii de Sus, de la monument până la Gara Robăneşti, iar celălalt este Bojoiu – Golfin – Lăcriţa Mică“, a explicat primarul. Pentru că nu poate aştepta la infinit o finanţare de la stat pentru acest obiectiv, Romică Niţu a menţionat că acelaşi proiect privind asfaltarea îl va depune şi pe fonduri europene, pe Măsura 3.2.2, în sesiunea de proiecte 2014-2020. „Am luat legătura cu o firmă specializată din Bucureşti şi în toamnă ne va face acest proiect pentru a putea asfalta cei 16 kilometri cu bani europeni“, a precizat edilul din Robăneşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS