10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal10.000 de oltence la testul Papanicolau

10.000 de oltence la testul Papanicolau

Screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin demarat în toamna anului trecut de Ministerul Sănătăţii, care se adresează tuturor femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, ce nu au un diagnostic deja confirmat, indiferent de calitatea de asigurat, a dus la testarea până în prezent a peste 10.000 de paciente din Oltenia. Prof. univ. dr. Nicolae Cernea, şeful Secţiei de Obstetrică Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova, unitatea regională de management a acestui program pe Oltenia, a precizat că s-a reuşit identificarea tuturor femeilor din această zonă a ţării care ar urma să beneficieze gratuit de testul Papanicolau. În decurs de cinci ani, aproape 300.000 de femei ar trebui să fie supuse unui control pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin.
„Programul este destinat a se desfăşura încontinuu, cu o ciclicitate de cinci ani, deci fiecare femeie ar trebui în mod normal să fie testată o dată la cinci ani. Screeningul este extrem de important, deoarece ar reduce incidenţa cancerului de col uterin, care este a doua sau a treia cauză de mortalitate la femei, la noi în ţară, de la o sută de cazuri până la unul, o reducere extrem de mare. Anul trecut, s-au prezentat la control în jur de 2.000 de femei, iar până în prezent au fost testate peste 10.000 de femei în zona Olteniei, cu pondere relativ egală pe toate cele cinci judeţe, ceva mai mult în Dolj şi ceva mai slab în Gorj“, a afirmat dr. Nicolae Cernea, în cadrul emisiunii Ora de Sănătate, de la Radio Sud şi GDS TV.

„Vindecarea este de sută la sută“

Dintre cele 10.000 de femei testate, la 500 s-au depistat leziuni care necesită investigaţii suplimentare, indicele de depistare fiind cam acelaşi în toate zonele ţării. Prof. dr. Nicolae Cernea susţine că acest indice poate fi considerat unul bun şi că boala, depistată precoce, poate fi vindecată în proporţie de sută la sută. „Este un indice bun de depistare a unor leziuni care ar putea să se transforme în 10-20 de ani într-un cancer. Femeile la care s-au depistat aceste leziuni suportă investigaţii suplimentare, care se fac de servicii specializate, la Craiova la Spitalul Judeţean de Urgenţă şi la Spitalul Filantropia. Este vorba de colposcopie, de biopsie de col, investigaţii care nu trebuie să sperie pe nimeni. Repet, toate aceste testări sunt gratuite în cadrul programului. Depistate precoce, aceste leziuni suportă diverse tipuri de terapie, care nu sunt sub nici o formă agresive sau mutilante, iar vindecarea este de sută la sută“, a explicat dr. Cernea.
Coordonatorul acestui program de screening pe zona Olteniei a mai precizat că „s-a cam atins numărul maxim de femei a căror testare era bugetată pentru anul acesta, dar sunt mari speranţe ca la rectificarea bugetară din august să primim noi fonduri“. „Anul acesta sperăm să fie testate până la 30.000-40.000 de femei din cele 300.000 care ar urma să intre în program. Eu sfătuiam oricum femeile ca o dată la trei-patru ani să-şi facă un test Papanicolau. Acum, existând acest screening, le recomand să răspundă la solicitările medicului de familie, cel care le poate include în program“, a afirmat prof. dr. Nicolae Cernea. În ceea ce priveşte cauzele care duc la apariţia cancerului de col uterin, medicul spune că ar fi vorba de „o grupă mare şi largă de viruşi, o viroză cu care vin în contact aproape toate femeile, ca şi o gripă de pe urma căreia unii fac forme uşoare de boală, alţii forme mai grave“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS