16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSuperveterinarul Avram, în vizorul MApN

Superveterinarul Avram, în vizorul MApN

Celebrul medic veterinar Ionel Avram, care închide ziariştilor telefonul în nas sau îşi pune soţia să vorbească pentru el, a fost luat în vizor de către corpul de control al Ministerului Apărării. Avram este angajat cu normă întreagă la Spitalul Militar din Craiova, în acelaşi timp având contract de prestări servicii cu cele două adăposturi de câini şi, până nu demult, şi cu grădina zoologică. Cabinetul său are contract şi cu hipodromul, însă alt medic răspunde de caii de acolo.

Atâtea contracte şi locuri de muncă ne pot duce cu gândul la faptul că Ionel Avram este unul dintre cei mai străluciţi medici veterinari din Craiova. Totuşi, nu a fost capabil să îşi dea seama de gestaţia unei leoaice, după cum el însuşi a recunoscut. Aceste lucruri, dar şi cele apărute de-a lungul timpului în legătură cu Avram şi modul lui de a-şi face meseria, au adus multe semne de întrebare.
GdS s-a interesat în legătură cu activitatea acestui geniu al medicinei veterinare, care nu are curajul să vorbească cu presa pentru a-şi spune punctul de vedere. Angajat cu normă întreagă la Spitalul Militar din Craiova, Ionel Avram se află în… concediu de creştere a copilului de la 1 iunie, de când era încă medicul animalelor de la zoo. „Domnul dr. Avram Ionel se află în concediu pentru îngrijirea şi creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, pentru perioada 01.06.2013-12.12.2013“, se arată în răspunsul instituţiei medicale.

Avram, luat în vizor de Ministerul Apărării

Din punct de vedere legal, Ionel Avram are voie să lucreze în timpul acestui concediu pentru că nu şi-a depus dosar pentru creşterea copilului la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Dolj şi nu beneficiază de indemnizaţie din partea statului. Fizic, însă, ne întrebăm cum reuşeşte să verifice câinii din cele două adăposturi în fiecare zi şi să-şi mai şi crească bebeluşul, ca să nu mai spunem că se mai îngrijea şi de peste 200 de animale până să fie dat afară de la Grădina Zoologică. Asta s-a întrebat şi Ministerul Apărării, care a trimis zilele trecute o comisie la Craiova pentru a analiza situaţia. „O comisie din cadrul MApN investighează aspectele semnalate în mass-media referitoare la domnul dr. Avram Ionel“, se arată în răspunsul dat de Spitalul Militar la solicitarea Gazetei de Sud.

Răspuns sfidător al RAADPFL Craiova

Gazeta de Sud a încercat să obţină un răspuns şi de la RAADPFL Craiova, care, prin Grădina Zoologică, a avut un contract de prestări servicii cu Ionel Avram până la data de 27 iunie, când acesta a fost reziliat. Cererea pe baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public privind programul de lucru şi sarcinile medicului a fost trimisă de GdS la data de 21 iunie, când acesta încă mai răspundea de animalele de la zoo. Răspunsul a venit de-abia vineri, 5 iulie, şi este de-a dreptul halucinant. „Referitor la solicitarea dvs. în privinţa informaţiilor despre medicul veterinar Avram Ionel, vă comunicăm următoarele: medicul Avram Ionel nu este angajatul RAADPFL, nici cu contract permanent, nici cu contract de colaborare; conducerea RAADPFL Craiova, în urma anchetei efectuate, a dispus rezilierea contractului de prestări servicii sanitar-veterinare încheiat cu cabinetul medicului veterinar Avram Ionel“, se arată în răspunsul Regiei, care nu pare să fi ţinut cont de data la care a fost trimisă solicitarea jurnalistului GdS. Reamintim că Ionel Avram, pe vremea contractului său cu RAADPFL, a fost plătit din bani publici.

Aşa slab profesional, Avram are contract cu Salubritatea

Chiar şi primăriţa Lia Olguţa Vasilescu a declarat, la descoperirea „miraculoasă“ a puiului de leu în vârstă de câteva luni de la Zoo Craiova, un lucru mai mult decât evident legat de moartea celor patru pui de leu. „Doctorul veterinar ori a fost pe mână cu ei, ori nu a ştiut, asta înseamnă că nu a trecut de atâta timp pe la animale ca să verifice starea lor. Nici el nu ştia că leoaica este gestantă. Asta mă face să cred că fie nu a venit aici, fie este un doctor foarte slab, ca să nu-i spun altfel“, a declarat Olguţa.
Slab din punct de vedere profesional sau doar incredibil de nepăsător, doctorul continuă să aibă grijă de sute de câini zilnic, iar cabinetul său pare să aibă monopol în domeniul îngrijirii animalelor din acest oraş. SC Salubritate Craiova SRL a încheiat, în 14.05.2013, un contract de prestări servicii cu SC Ionivet SRL, reprezentată prin medicul veterinar Ionel Avram, el fiind singurul care a depus ofertă în cadrul procedurii de atribuire, după cum se explică în răspunsul oferit Gazetei de Sud de către Salubritate. Potrivit contractului, Avram are datoria de a se ocupa trei ore zilnic de stabilimentul Breasta-Făcăi, cu posibilitate de flexibilizare în funcţie de situaţiile neprevăzute. Mai mult, el trebuie să verifice câinii, să-i sterilizeze, să-i vaccineze, să-i înregistreze, să-i crotalieze, să-i eutanasieze atunci când este cazul, să consemneze operaţiunile efectuate la aceştia şi multe altele. Acelaşi cabinet Ionivet are contract şi cu hipodromul, însă cu medicul Ionuţ Velescu, pe o durată de un an, cu un preţ al prestaţiei de 250 de lei pe lună, după cum se arată în răspunsul trimis de CSM Craiova, care are în subordine hipodromul craiovean.

Avertisment primit pentru câinii de la Făcăi

Pe lângă multele contracte şi responsabilităţi, supermedicul Ionel Avram are şi un avertisment. Comisia de Deontologie şi Litigii din cadrul Colegiului Medicilor Veterinari Dolj, în urma sesizărilor primite de la asociaţiile de protecţie a animalelor privind calitatea actului medical prestat de domnul doctor la adăpostul de la Făcăi, l-a sancţionat pe Avram cu un avertisment. Acesta a fost dat pentru încălcarea articolului 31 din Codul de Deontologie Medicală Veterinară („Medicul veterinar trebuie să îşi ordoneze în aşa fel activitatea încât să nu ştirbească prestigiul corpului medical veterinar“) şi pentru cea a articolul 41 din acelaşi cod („Medicul veterinar trebuie să aprecieze dacă sunt întrunite condiţiile indispensabile pentru intervenţie şi tratament, dacă sunt asigurate condiţiile de microclimat şi dacă cel chemat să colaboreze este apt, sănătos. Dacă aceste elemente nu sunt întrunite, el trebuie să refuze intervenţia“).
Pe Ionel Avram îl mai aşteaptă o prezentare în faţa comisiei de deontologie a Colegiului Medicilor Veterinari Dolj, de data aceasta în cazul morţii puilor de leu de la Grădina Zoologică. Comisia nu s-a reunit până acum pentru că nu au putut fi prezenţi toţi membrii, iar directorul adjunct al DSVSA Dolj şi preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari Dolj, Costică Retea, a spus că se poate reuni comisia şi în maximum 30 de zile, pentru că nu este un caz urgent.

„Poate că mâncăm noi acei câini“

GdS a încercat pe parcursul ultimelor două săptămâni să obţină un punct de vedere de la doctorul Ionel Avram. Acesta fie nu a răspuns, fie a închis telefonul în nas jurnaliştilor GdS. În ultimă instanţă, acesta a pasat-o la telefon pe soţia lui, care s-a dezlănţuit. „Încerc să am o întâlnire privată de două minute cu soţul meu, că nu ne-am văzut de mult. De ce să veniţi să stăm de vorbă faţă în faţă? Nu avem ce să vă spunem! Nu aţi scris în presă atâtea neadevăruri despre soţul meu?! Poate că mâncăm noi acei câini, poate îi prăjim în tigaie. Poate că soţul meu nu şi-a dat seama nici că eram eu însărcinată, deşi avem doi copii. Nu am ce să vă spun!“, a încheiat, scurt, soţia doctorului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS