9 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMedii mari la Evaluarea Naţională

Medii mari la Evaluarea Naţională

Primele rezultate la Evaluarea Naţională, afişate sâmbătă, arată că la nivel naţional 75,90% dintre elevii de clasa a VIII-a au obţinut medii peste cinci. În Dolj, procentul celor care s-au descurcat onorabil la examenul naţional este de 72,10%.

Notele afişate la examenele scrise au adus bucurie pentru mii de elevi care s-au aşezat sâmbătă, încă de la prânz, în faţa centrelor de examen pentru a afla ce au făcut la Evaluarea Naţională. În judeţul Dolj, listele cu rezultatele candidaţilor au fost afişate începând cu ora 16.15. Dintre cei 5.089 de elevi prezenţi, 3.669 au obţinut medii peste cinci, ceea ce arată că 72,10% dintre candidaţi au fost pregătiţi corespunzător pentru acest examen naţional. La polul opus, cu note foarte mici, între 1 şi 4,99, se află 1.420 de elevi din Dolj. De altfel, trei unităţi de învăţământ sunt înregistrate cu nereuşită de 100%. Este vorba de Şcoala Gimnazială „Anton Pann“ din Craiova, Şcoala Gimnazială Gogoşu şi Şcoala Gimnazială Catane.
În comparaţie cu anul trecut, rezultatele arată totuşi o creştere a ponderei celor care au reuşit să obţină medii peste 5 cu mai bine de şapte procente, având în vedere că în 2012, 64,62% dintre elevii doljeni obţineau note de trecere la acest examen. În cifre, diferenţa este de 300 de elevi care au obţinut mai multe note peste cinci decât în 2012.

32 de medii de zece

Şi numărul mediilor de zece este mai mare decât anul trecut. În Dolj, în acest an, 32 de elevi au reuşit să treacă Evaluarea Naţională cu notă maximă la ambele probe de examen, faţă de anul trecut, când au fost 21 de astfel de situaţii. „Unităţile de învăţământ de la care provin elevii cu medii de zece sunt Şcoala Gimnazială «Traian», Colegiul Naţional «Fraţii Buzeşti», Şcoala Gimnazială «Gheorghe Ţiţeica», Şcoala Gimnazială «Mircea Eliade», Colegiul Naţional «Carol I», Şcoala Gimnazială «Nicolae Romanescu», Şcoala Gimnazială «Sfântu Dumitru», Liceul «Tudor Arghezi», Şcoala Gimnazială «Elena Farago» şi Şcoala Gimnazială «Mihai Eminescu» la nivelul Craiovei, iar la nivelul judeţului Dolj am mai avut medii de zece înregistrate şi la şcolile din Filiaşi, Pleniţa şi Murgaşi“, a precizat inspectorul şcolar general adjunct Luminiţa Popescu, preşedintele comisiei judeţene pentru Evaluarea Naţională.

Surpriză la matematică –
392 de medii de zece

Evaluarea Naţională a adus surprize nu numai în privinţa creşterii procentului de note peste cinci, ci a adus şi un boom al notelor maxime la matematică. În Dolj, au fost 392 de note de zece la această disciplină, care în sesiunile anterioare a pus probleme candidaţilor. De această dată însă, matematica se pare că nu a mai dat mari bătăi de cap elevilor şi rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor, având în vedere că, la ieşirea din sălile de examen, aceştia au declarat că „subiectele au fost mai uşoare decât se aşteptau“. Cerinţele de la matematică au fost chiar mai uşoare decât cele de la limba şi literatura română, disciplină la care, în judeţul Dolj, s-au înregistrat doar 61 de note de zece.

Întrebări pe marginea rezultatelor

Şi nu doar judeţul Dolj are astfel de rezultate, în ţară mediile mari fiind chiar mai multe decât anul trecut. În aceste condiţii au început să apară dezbateri şi notele chiar să fie puse sub semnul întrebării. O primă reacţie a venit din partea fostului ministru al educaţiei, Daniel Funeriu, care pe blogul personal a scris că mediile din 2013 sunt apropiate de cele din 2011, când la Evaluarea Naţională nu au fost camere de supraveghere. Daniel Funeriu spune că, „dacă rezultatele reflectă realitatea, atunci înseamnă că avem un salt spectaculos al acestora. Ceea ce ar fi foarte bine. Dacă subiectele au fost manipulate astfel încât procentajele de reușită să fie artificial de mari, atunci ne aflăm în fața unei fraude instituționale comandată politic“. Fostul ministru a afişat şi variantele de subiecte din 2012 şi 2013 şi a cerut experţilor să-şi spună părerea despre cum a fost organizată Evaluarea Naţională în acest an. A cerut, de asemenea, şi o reacţie a Ministerului Educaţiei Naţionale referitoare la simplificarea subiectelor.

Se aşteaptă rezultatul contestaţiilor

Procentele de reuşită la Evaluarea Naţională nu sunt finale. Ele mai pot creşte sau mai pot scădea după soluţionarea contestaţiilor. În fiecare judeţ, sute de elevi au cerut o reevaluare a lucrărilor. Notele finale vor fi afişate pe 3 iulie şi, la fel ca în anii anteriori, vor reprezenta 50% din media de admitere la liceu, care în prima etapă se va face în sistem computerizat. Pentru a participa la acest proces, în  intervalul 5-10 iulie, elevii vor completa opţiunile în fişele de înscriere, iar pe 16 iulie va avea loc repartizarea computerizată. La această primă etapă nu vor participa elevii absenţi, în număr de 247 la nivelul judeţului Dolj, aceştia având dreptul la admitere în cea de a III-a etapă.
Carmen Rusan

 

Trei sferturi dintre elevi – note peste 5.00

Peste 75% dintre elevi au luat note peste 5.00 la examenul de Evaluare Naţională, potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei Naţionale, la nivel de ţară, înainte de rezolvarea contestaţiilor. 123.503 elevi, reprezentând 75,91%, au obţinut note peste 5.00, constatându-se o creştere cu aproape zece puncte procentuale a numărului de elevi care au luate note peste 5.00 comparativ cu procentul din anul 2012 (66,12%). Creşterea substanţială a promovabilităţii a venit pe fondul acuzelor că subiectele au fost mult mai uşoare decât anul trecut, lucru care ar putea duce la frustrarea elevilor buni.
Cele mai bune rezultate s-au înregistrat în judeţul Brăila (89,82%), iar cele mai scăzute – în judeţul Olt (60,98%). În nici un judeţ nu s-a înregistrat un procent sub 60% de note peste 5.00.
Pe discipline, situaţia notelor peste 5.00 se prezintă astfel: la limba şi literatura română – 82,29%, la limba şi literatura maternă – 93,07%, la matematică – 71,60%.
Cele mai multe note de 10, la toate disciplinele, s-au luat în Bucureşti (87%).
Click News

 

Gorj – 88,73% dintre candidaţii gorjeni au promovat

Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj a înregistrat un procent de promovabilitate la Evaluarea Naţională de 88,73%. Potrivit conducerii instituţiei, cifra este mai mare cu nouă procente faţă de cea de anul trecut. Potrivit statisticii realizate la nivelul Inspectoratului Şcolar, în Gorj au fost obţinute 659 de medii între 9 şi 10. Au obţinut peste nota 5.00 2.844 de candidaţi, dintr-un total de peste 3.500, iar 659 de elevi au obţinut medii mai mici de 5.00. Şapte candidaţi au reuşit să obţină 10 la cele două probe, iar între 8 şi 9 s-au înregistrat 585 de medii. La polul opus, între 1 şi 2 au fost 33 de medii, iar medii între 2 şi 3 au fost obţinute de 66 de elevi.
Eugen Măruţă

 

Mehedinţi – Promovabilitate de 74,39%

Procentul de promovabilitate în judeţul Mehedinţi la examenul de Evaluare Naţională este de 74,39% anul acesta. La limba română, procentul de promovabilitate este de 76,97%, iar la matematică – de 75,36%.
Inspectorul general şcolar Marian Şuţă consideră că rezultatele de anul acesta sunt mulţumitoare: „Per ansamblu, sunt rezultate mulţumitoare. Eu cred că sunt aşa şi datorită pregătirii elevilor, ca urmare a semnalelor trase din anii anteriori“.
În ceea ce priveşte gradul de dificultate al subiectelor din acest an, Marian Şuţă spune că, din punctul său de vedere, au fost mai uşoare faţă de anii trecuţi: „Mie, ca profesor, mi s-au părut mai uşoare. Au fost probabil nişte subiecte mai accesibile, dar un elev atunci când este pregătit, fie că sunt uşoare, fie că sunt grele are rezultate, iar, dacă nu este pregătit, nu poate depăşi nota 5“, a precizat inspectorul general şcolar. Surprinzător, anul acesta, cele mai multe note de zece s-au obţinut la matematică (169) şi numai 18 note de zece la limba română. Diferenţa de note dintre mediul urban şi cel rural continuă să fie destul de mare, procentul de promovabilitate în mediul urban fiind de 82,76%, iar în mediul rural de 64,22%.
Alin Ghiciulescu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS