18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalViceprimarul Craiovei va fi de la UNPR

Viceprimarul Craiovei va fi de la UNPR

Incompatibilul Florentin Tudor nu mai este consilier local. Locul lui în consiliu va fi luat de un pesedist, dar postul de viceprimar va fi oferit aliaţilor de la UNPR

Consiliul Local Craiova, întrunit ieri în şedinţă ordinară, a luat act de starea de incompatibilitate a pesedistului Florentin Tudor, dispunând încetarea de drept a mandatului de consilier local al acestuia şi, pe cale de consecinţă, a mandatului de viceprimar. Totodată, s-a declarat vacant locul deţinut de acesta în Consiliul Local Craiova.

Înlocuitorul lui Florentin Tudor
se decide luna viitoare

Consilierii locali şi-au exprimat regretul că se despart de fostul viceprimar.
„Îmi pare rău şi aştept cu nerăbdare momentul în care mă voi reîntâlni pe scena politică cu domnul Florentin Tudor, pentru că este un om care chiar are un cuvânt de spus în administraţia locală“, a declarat preşedintele de şedinţă, pedelistul Marian Vasile.
„Cred că dintr-o nesăbuinţă oarecare suntem puşi în situaţia de a lua act de încetarea mandatului său. Ceea ce nu înseamnă că nu a primit o lecţie serioasă şi nu-şi va continua cariera în viaţa publică“, a spus şi pesedista Bianca Predescu.
„A fost un om de echilibru, cu care puteai să discuţi problemele cetăţenilor“, l-a descris, la rândul său, consilierul Ionel Pană (PPDD).
Consiliul Local Craiova a rămas, deocamdată, cu un membru în minus.
„Va fi primit în consiliul local următorul de pe lista de supleanţi a USL. Viitorul viceprimar va fi ales, probabil, în şedinţa următoare a consiliului local. În prezent, suntem în negocieri cu grupul de consilieri ai UNPR, ca să le dăm lor postul“, a anunţat ieri Lia Olguţa Vasilescu, într-o conferinţă de presă susţinută după şedinţa legislativului municipal.
Următorul pe lista de supleanţi a USL, deci cel îndreptăţit să acceadă pe locul lăsat liber de Florentin Tudor, este pesedistul Marin Nicoli, directorul Parcului Industrial.

Apă mai scumpă
de la 1 iulie

În şedinţa de ieri, consilierii locali ai puterii (PSD+PNL+UNPR) au votat pentru scumpirea apei potabile şi a canalizării în Craiova. Împotriva acestei scumpiri a votat doar Dan Cherciu (PDL), iar ceilalţi doi consilieri PDL şi cei doi consilieri ai PPDD s-au abţinut.
„Acest proiect se înscrie în seria «Nici o lună fără scumpire». Eu nu voi obosi să solicit conducătorilor acestei regii ca, în paralel cu prezentarea motivaţiei privind creşterea de tarife, să spună şi ce măsuri manageriale au luat dânşii pentru creşterea costurilor. Această solicitare permanentă a mea este însă cu totul şi cu totul ignorată. Nu vreau să se interpreteze că solicit darea afară a angajaţilor. Reducerea costurilor se poate face şi prin alte metode: reducerea costurilor interne, folosirea de automatizări etc.“, a declarat consilierul PDL Dan Cherciu.
„Odată cu aprobarea în consiliul local al Masterplanului de Apă, a fost aprobată şi strategia de tarifare. Dacă nu se vor vota şi aplica aceste preţuri, acest contract al Companiei de Apă se va pierde şi, odată cu el, cele 180 de milioane de euro pentru apă şi canalizare în Craiova şi judeţul Dolj“, a sărit să-l combată uneperistul Teodor Sas.
Şi consilierul PPDD Ionel Pană a solicitat o strategie de reducere a costurilor din partea Companiei de Apă, susţinând: „Nu cred că UE ne impune mărirea tarifelor, ci mai curând eficientizarea activităţii“.
„Este o obligaţie pe care n-am decis-o eu; această strategie de tarifare s-a votat în consiliul local“, i-a replicat primăriţa. După minute în şir de dezbateri, proiectul a fost votat. Potrivit hotărârii adoptate ieri, tariful pentru apa potabilă livrată în Craiova ar urma să fie, de la 1 iulie 2013, de 3,60 lei/mc, iar canalizarea şi epurarea să fie tarifate cu 2,33 lei/mc. Aceasta este a patra „ajustare“ a tarifelor Companiei de Apă „Oltenia“ din ultimele 11 luni. În mai puţin de un an, prin creşteri succesive, preţul apei potabile s-a scumpit cu 18%, iar canalizarea a devenit mai scumpă cu… 156%!

Bilete mai ieftine
la taxatoare

La propunerea Regiei Autonome de Transport (RAT) Craiova, consilierii locali au aprobat ieri o… ieftinire a preţului biletelor! E vorba doar de scăderea de la 2,5 lei la 2 lei a preţului biletelor de călătorie achiziţionate de la taxator. Tariful pentru biletele vândute de şoferi rămâne de 2,5 lei, iar cel al biletelor achiziţionate de la tonete rămâne tot 2 lei pentru o călătorie.
„Am adus biletul la îndemâna oricărui craiovean care înţelege să-l cumpere şi să-l folosească, pentru că noi avem o problemă cu oamenii care nu doresc să-şi cumpere bilet. Acum avem bilete de autobuz la taxator, avem bilete la tonete şi, în curând, vom avea bilete şi la şoferi. Dorinţa noastră e ca omul să-şi cumpere biletul de 2 lei şi să nu fim nevoiţi să-l fugărim prin autobuz ca să-i dăm amendă“, a explicat Radu Preda, directorul general al RAT Craiova.
Şi tot ieri, legislativul municipal craiovean a decis ca Salubritatea să se mai ocupe de ecarisaj şi de adăpostul de câini de lângă Breasta doar până la 31 decembrie 2013.
„Am aflat că se intenţionează ca de la 1 ianuarie 2014 serviciul de ecarisaj să fie externalizat. Nu pot să spun că această externalizare ar fi o măsură bună sau rea, dar mi se pare o hotărâre foarte importantă, care ar trebui dezbătută în prealabil într-un termen rezonabil“, a spus Dan Cherciu (PDL) în plenul consiliului local.
„Nu se discută deocamdată despre externalizarea acestui serviciu, care s-ar face, poate, de la 1 ianuarie. Până atunci mai sunt şase luni şi cred că acesta este un termen rezonabil ca să avem timp să ne gândim la acest lucru“, i-a răspuns primăriţa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS