13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVă bateţi joc de craioveni! Fără ruşine!

Vă bateţi joc de craioveni! Fără ruşine!

http://www.youtube.com/watch?v=Vwh4EQ5fHXI

Societatea din subordinea Primăriei Craiova, care administrează pieţele şi târgurile, îi ţine la distanţă pe jurnalişti în scandalul contractului de închiriere a terenului de pe strada Caracal, unde ar fi trebuit să funcţioneze deja noul târg de săptămână. Deşi va plăti 1,8 milioane de euro în zece ani pentru închirierea terenului, conducerea societăţii fuge de presă şi refuză să facă public contractul.

Târgul de săptămână de pe strada Caracal este plin de bube. Conducerea Pieţe şi Târguri spunea că va fi dat în folosinţă în luna martie, dar suntem aproape în luna iulie şi lucrurile trenează. Cu toate acestea, Pieţe şi Târguri pompează bani în firma Texind, cea care i-a închiriat suprafaţa de 3,2 hectare pe care s-a angajat să amenajeze mai multe hale. Deci, se plătesc bani publici degeaba pentru un spaţiu pe care Pieţe şi Târguri nu îl poate folosi. La o chirie lunară de 15.000 de euro, cât declara directorul Resceanu că plăteşte pentru noul târg, rezultă că până acum s-ar fi plătit 60.000 de euro care nu pot fi justificaţi.
Altă problemă este lipsa autorizaţiei de construire pentru lucrările de la târg. Pe site-ul primăriei este publicat doar un certificat de urbanism din 7 iunie 2013, care reprezintă prima etapă a procesului de obţinere a autorizaţiei de construire. Chiar Texind recunoaşte că autorizaţiile lipsesc cu desăvârşire. Într-un anunţ publicat într-un cotidian local acum câteva zile, Texind spunea că a depus documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de mediu şi că orice persoană interesată poate depune observaţii până pe 7 iulie.
La problemele de natură tehnică ale noului târg se adaugă reticenţa, cel puţin suspectă, atât a conducerii Primăriei Craiova, cât şi a celei de la Pieţe şi Târguri de a face public contractul. La solicitările Gazetei de Sud formulate pe baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, conducerea sereleului primăriei a răspuns în bătaie de joc. „În urma cererii dumneavoastră (…) vă informăm că datorită complexităţii solicitaţiilor (sic) dumneavoastră, dar şi activitatea intensă a societăţii noastre din această perioadă vă vom da un răspuns în cel mai scurt timp posibil conform prevederilor legale“, se arată într-un răspuns semnat de purtătorul de cuvânt al SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, Sorin Matei. Pentru conducerea firmei timpul se scurge probabil altfel, întrucât acţiunea de a scoate un contract dintr-un raft şi a-l prezenta opiniei publice nu durează mai mult de cinci minute. Şi asta cu tot cu timpul pierdut pentru a coborî sau urca un etaj după el.

„Deştepţii“ de la Pieţe şi Târguri

Jurnaliştii GdS au încercat să obţină de la directorul SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, Cătălin Resceanu, o explicaţie pentru răspunsul în dodii primit. Acesta plecase, însă, din instituţie dis-de-dimineaţă. Purtătorul de cuvânt al firmei, Sorin Matei, a încercat şi el să prostească jurnaliştii GdS, spunând că nu ştie nimic despre contract şi i-a îndemnat să depună o nouă cerere pentru obţinerea informaţiilor de interes public. La vederea camerei de filmat, secretara lui Cătălin Resceanu a luat foc. Nervoasă că jurnaliştii încercau să obţină un punct de vedere inteligibil de la cineva din conducerea societăţii, secretara i-a chemat pe cei doi aşa-zişi paznici care se bronzau în faţa clădirii.
„Mai sunt şi alte probleme de rezolvat“, a spus doct unul dintre ei în timp ce-şi îndesa cămaşa în pantaloni obosit după ce se uzmise urcând un etaj.

Fantoma poliţiei locale

Comedia răspunsurilor tâmpe nu se opreşte însă aici. Primăria Craiova se face că plouă la întrebarea adresată de GdS dacă pentru lucrările de amenajare a târgului de pe strada Caracal există autorizaţie de construire. „Din verificările efectuate în baza de date (…) reiese că s-a emis certificatul de urbanism nr 1112/07.06.2013“, spune primăria, după care înşiră o serie de prevederi despre regimul autorizaţiilor de construire. Deci, una am întrebat noi şi alta au răspuns ei. Mergem mai departe la Poliţia Locală, organismul din subordinea primăriei pus să verifice şi să constate respectarea legislaţiei în domeniul construcţiilor. Întrebarea adresată de GdS a fost aceeaşi: există autorizaţie de construire pentru lucrările de la noul târg? Ce credeţi că a răspuns vajnica poliţie locală? Că nu a avut timp să verifice acest aspect. „Având în vedere acţiunile ample pe care Poliţia Locală a Municipiului Craiova – Serviciul Disciplina în Construcţii şi Control Comercial le desfăşoară în această perioadă, privind verificarea documentelor şi desfiinţarea construcţiilor ce ocupă fără forme legale teren proprietate publică/privată a municipiului Craiova, urmează ca în cel mai scurt timp şi în termenul legal prevăzut de lege, să vă comunicăm rezultatul verificărilor la amplasamentul solicitat prin cererea dumneavoastră“, se arată în răspunsul trimis de Poliţia Locală la circa două săptămâni de la solicitarea GdS. Poliţia Locală şi-a mai dat o dată în petic acum o lună. GdS întrebase atunci dacă firma care lucrează la reabilitarea străzii Brazda lui Novac are autorizaţie de construcţie. Întrebarea venise ca urmare a amenzilor aplicate de Poliţia Rutieră care descoperise că firma nu avea avizele necesare pentru lucrări. Atunci, poliţia locală a tergiversat să ofere un răspuns, a aşteptat ca firma să obţină, în cele din urmă autorizaţia necesară, şi în ziua următoare a mers în control. Evident, acum exista autorizaţia buclucaşă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS