21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAtenţie cum şi ce spargeţi prin bloc!

Atenţie cum şi ce spargeţi prin bloc!

Este ştiut faptul că vara este perioada în care cei mai mulţi dintre proprietarii de apartamente aleg să-şi facă modificări prin locuinţă. Atenţie, însă! Înainte de a interveni este bine să treceţi pe la asociaţie căci Legea nr. 230/2007, art.11, spune: „Proprietarul poate aduce îmbunătăţiri sau modificări proprietăţii sale individuale, cu respectarea prevederilor legale referitoare la autorizarea de către autoritatea publică locală a modificărilor constructive, fără a pune în pericol integritatea structurală a clădirii sau a altor proprietăţi individuale.
(…) Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinaţia proprietăţii comune fără a obţine mai întâi acceptul asociaţiei de proprietari“. Aceleaşi sfaturi le dă şi directorul Direcţiei Regionale în Construcţii Sud-Vest Oltenia, Marcel Marcea: „Tot ce înseamnă intervenţie la un perete dintr-un apartament, care există de când s-a construit blocul, necesită autorizaţie de construire. Nu necesită autorizaţie văruitul, punerea de gresie, parchet, faianţă. Orice modificare este bine să fie însoţită de un proiect, care să aibă şi o expertiză, un acord de intervenţie. Omul încearcă să-şi ofere un minim de confort şi, când fac astfel de modificări, este bine şi legal să îşi ia autorizaţie, pentru că sunt acoperiţi, cei care nu fac acest lucru riscă să fie pârâţi de vecini, de asociaţie“.

Atenţie la intervenţiile furnizorilor
de utilităţi

Nu trebuie tolerate nici intervenţiile făcute de furnizorii de utilităţi atât pe părţile comune, cât şi individuale. Este vorba de conducte care tranzitează casa scării, de tubulaturi pentru cabluri. „Noi am avut probleme cu firmele care au intervenit pe părţile comune, au primit avize de la primărie firme cum sunt CEZ sau cablu TV, care au spart podestul scărilor pentru ca să traverseze aceste spaţii. Au fost date nişte găuri de 40/30, care consider că au slăbit podestul scărilor. Am expertize care îmi demonstrează acest lucru. Administraţia oraşului nu-mi apără proprietatea conform normelor şi nouă proprietarilor trebuie să ni se ceară acordul. Li s-a permis unor proprietari să execute un gol într-un perete de rezistenţe, ca să facă o ieşire separată, fără să existe  acordul asociaţiei“, a spus Dan Rotariu, proprietar din Asociaţia Piaţa Unirii
Astfel de lucrări trebuie să aibă autorizare de la autorităţile locale, să aibă un proiect bazat pe o expertiză. „Administraţia locală nu poate să emită autorizaţie decât pentru proprietari, adică dacă este o problemă. Referitor la găurile care se dau pe casa scării, o firmă poate să obţină o autorizaţie cu acceptul asociaţiei de proprietari şi în numele asociaţiei de proprietari. La orice bloc proprietarul deţine şi spaţiile indivize. Dacă asociaţia nu şi-a dat acordul, este o problemă cu autorizaţia“, a precizat Marcel Marcea.

Modificările se trec
în cartea tehnică

Orice modificare care necesită autorizaţie şi schimbă modul în care a fost proiectat şi construit un bloc trebuie trecută în cartea tehnică. Cărţile tehnice trebuie să se găsească la asociaţia de proprietari, iar aceste modificări trebuie menţionate în cuprinsul acestora de reprezentanţii asociaţiei. Numai că în Craiova foarte puţine dintre blocurile construite înainte de ‘89 mai au aceste cărţi tehnice.
„În Craiova, din cele 6.000 de scări de bloc, dacă 3/4 dintre ele mai au cartea tehnică. Ce este aceasta? Cartea construcţiei care se face la sfârşitul lucrării se predă de către constructor dirigintelui de şantier care întocmeşte carte şi o predă proprietarului. Aceasta conţine proiectul, autorizaţia, materialele din care este făcut un condominiu, manopera, fazele determinante, raportul proiectantului. Numai că foarte puţine blocuri mai au aceste cărţi“, explică Marcea, directorul DRC Sud-Vest Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS