10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalComercianţii din Romaneşti se mută la Făcăi

Comercianţii din Romaneşti se mută la Făcăi

http:http://www.youtube.com/watch?v=ouwrwyL0xcI

Unii vânzători de haine şi încălţăminte second hand s-au săturat să aştepte noul târg de pe strada Caracal şi au decis să-şi mute activitatea în noul târg privat de la Făcăi

Mai mulţi comercianţi de haine şi încălţăminte secondhand din Târgul de Săptămână al Craiovei, situat în cartierul Romaneşti, şi-au demontat ieri chioşcurile şi s-au mutat în noul târg privat de la Făcăi. Ei au explicat că au decis să se mute în acel târg privat pentru că acolo au condiţii mult mai bune decât în actualul Târg al Craiovei, improvizat într-o fostă autobază a Regiei de Transport Local.
„Ne mutăm în alt târg, cu acelaşi profil, în Făcăi. Nu neapărat că e mai bine de moment, dar mai ales pentru că acest târg se va muta în curând într-o poziţie nefavorabilă pentru noi. Condiţiile de acolo, de la Făcăi, sunt mult mai bune ca aici, din orice punct de vedere – ca dotări, ca poziţie“, a declarat Ion Buzdugan, unul dintre comercianţii care au decis să se mute.

„Am căutat să fac nişte locuri de muncă“

Nicolae Dumitru, preşedintele Partidei Romilor Pro-Europa la nivelul judeţului Dolj, susţine că a avut ideea amenajării acestui Târg de la Făcăi pentru că nu i s-a părut potrivit viitorul târg pe care îl pregăteşte municipalitatea craioveană în spatele sediului Registrului Auto Român (RAR Dolj) de pe strada Caracal: „Actualul târg e pe cale să dispară, datorită faptului că doamna primăriţă, împreună cu directorul general (al SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL – n.r.), domnul Resceanu, au închiriat un teren pe strada Caracal, la nr. 172B, care este închis exact ca un lagăr. N-avem decât o singură intrare, nu ne vedem de nicăieri şi nu putem intra decât pe poarta de la RAR, pe care au lăţit-o cu un metru. Iar pe această poartă nu pot să intre şi cei din târg, şi cei de la RAR, şi cei de la service-ul de pe stânga. În cel mai scurt timp vor fi scandaluri, maşini lovite şi se va ajunge până la sânge pentru că nu este suficient loc pentru ca mii de maşini să intre sau să iasă pe o singură poartă“.
Dumitru a precizat că, în contextul apropiatei desfiinţări a actualului târg şi a mutării sale într-o nouă locaţie, pe strada Caracal, s-a gândit că ar putea apărea o problemă socială în rândul celor care se ocupă de comercializarea hainelor şi încălţămintei second hand: „Eu le-am spus oamenilor din actualul târg să meargă fiecare unde doreşte, unde consideră că e mai bine pentru ei. Dar, în calitatea mea de preşedinte la nivelul judeţului Dolj al Organizaţiei Partida Romilor Pro Europa, am căutat să fac nişte locuri de muncă. Pentru că, dacă mă duc la Forţele de Muncă cu ei, 98% dintre ei nu ştiu carte şi nu cunosc nici o meserie. Ba, mai mult decât atât, sunt conştient că nu se găsesc locuri de muncă pentru oameni cu o înaltă pregătire profesională, d-apoi pentru ei, care n-au nici o pregătire profesională şi nu cunosc nici carte. Şi de aceea m-am gândit să fac un târg mai ieftin şi rentabil, un târg care va rămâne copiilor copiilor noştri. Pentru asta m-a ajutat foarte mult domnul primar Gheorghiţă de la Podari şi un cetăţean care are depozitul de cherestea de la Făcăi“.

„Nu există în Europa un târg atât de dotat“

Târgul de la Făcăi este „la standarde europene“ şi are toate aprobările necesare, spre deosebire de târgul aflat în amenajare pe strada Caracal din Craiova, după cum susţine preşedintele Partidei Romilor.
„Este un târg pe 3 ha, foarte ieftin, nu cu 15.000 de euro chirie, cât se plăteşte pentru târgul de pe Caracal, ci numai cu 5.000 de euro chirie pe lună. Dar în acelaşi timp, pe lângă faptul că ne ia foarte puţin, proprietarul a făcut şi absolut tot ce depinde de el pentru a-l aduce la standarde europene. Nu există în România, nu există nici în Europa un târg atât de dotat cu tot ce trebuie – WC, canalizare, scurgeri, apă potabilă, suprafaţă betonată. Avem un contract de închiriere pe cinci ani cu domnul Toader Gheorghe, care este stăpânul târgului de la Făcăi, cu drept de prelungire pe încă cinci ani, cu garanţia că pe această perioadă nu se va mări chiria. Iar chiria este de 1 leu/mp/zi, sau 2 lei/zi pentru o masă de 3 mp. Iar la societăţi comerciale, Primăria Craiova cere 30 lei/mp/lună, în timp ce noi, la Făcăi, le dăm cu 12 lei/mp/lună. Adică, în loc să dea trei milioane (de lei vechi – n.n.) pe lună, pentru 10 mp, comercianţii vor plăti un milion două sute de mii (de lei vechi – n.r.). Să nu mai spun şi de gunoi, pentru ridicarea căruia nu se plăteşte nimic la Făcăi“, explică Nicolae Dumitru, care este şi administrator al Târgului de la Făcăi.
„Eu nu ţin nici cu primăria şi nici cu târgul privat de la Făcăi. Oamenii se orientează unde le este mai bine. Dar, având în vedere că sunt multe avantaje la Târgul din Făcăi, ar trebui ca mulţi comercianţi să se îndrepte şi către acela. Condiţiile de la Făcăi sunt foarte-foarte bune, adică la un nivel european. Sperăm ca şi la târgul de pe Caracal să se ridice tot la nivel european, pentru că aici, vă spun sincer, nu sunt la condiţiile pentru a-şi desfăşura activitatea acest târg“, l-a completat un comerciant de haine din actualul târg al Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS